Stappenplan bij de aanleg van een grasparking

Grasparking met kunststof grastegels

Benodigdheden

  • Schop en spade of kraantje
  • Wals Kruiwagen
  • Bewateringsmogelijkheid
  • Materiaal om de correcte hoogte te bepalen (laser, touw, piket)
  • Creasoil (funderingssubstraat)
  • Creabed (legbedsubstraat)
  • Creadal (grasdalsubstraat)
  • Graszaad
  • Extra bemesting

Hoeveelheden

Gebruik onze online calculatietool bij de grindproducten om de hoeveelheden te berekenen. Is het toch wat ingewikkelder? Dan leggen we je graag stap voor stap uit wat je allemaal moet doen:

  1. De volgende gegevens zijn nodig voor het berekenen van de juiste hoeveelheid: lengte in meter + breedte in meter + hoogte in meter die je wilt opvullen.
  2. Met die informatie bij de hand kunnen we verder. Vermenigvuldig de lengte met de breedte en je bekomt je aantal vierkante meters (m²). Dit aantal (m³) vermenigvuldig je met de hoogte die je wilt opvullen in meters.
  3. De uitkomst van deze berekening is het benodigde substraat in kubieke meters (m3).

Eccodal grastegels
Voorbegroeide grastegel
Substraat
Oprit met grasparking

Stappen

1. Uitgraven en uitmeten

Maak gebruik van een laser of ander meetmateriaal om de hoogte van de verschillende lagen goed uit te zetten. Eens alles is afgegraven, dan kan je aan de slag met de funderingslaag.

2. Funderingslaag Creasoil (20-35 cm)

Je begint met een funderingslaag van Creasoil. Creasoil is een mengeling van baksteenpuin, teelaarde en groencompost. Deze laag is noodzakelijk voor een stevige ondergrond die toch genoeg voeding heeft zodat je gras sterk kan doorgroeien. We adviseren om deze laag tussen de 20 en 35 cm hoog te leggen.

Belangrijk is dat alles gewalst wordt en niet afgetrild.

3. Egalisatie met Creabed (5 cm)

Daarna plaats je een laag Creabed bovenop je laag Creasoil. Deze mengeling bestaat uit lava, gebroken porfier en groencompost. Dit legbedsubstraat dient om de ondergrond van je grastegels te egaliseren of te “balanceren”. Deze laag moet wederom gewalst worden. Gebruik een sleeplat om deze laag mooi effen af te werken.

4. Grasdallen plaatsen

Op de egalisatielaag kan je eenvoudig de grasdallen beginnen plaatsen. Om een plaat op maat te versnijden, kan je best gebruik maken van een grote slijpschijfmachine. Indien je dit niet voorhanden hebt dan kan je ook gebruik maken van een zaag.

5. Creadal

Na het plaatsen van de grastegels vul je deze volledig op met Creadal. Eenmaal het eens goed geregend heeft of na het sproeien van de grastegels, zal het grasdalsubstraat zakken tot onder het niveau van de grasdallen. Zo zullen de kunststoffen grasdallen niet al te zichtbaar zijn en komt het verkeer nooit rechtstreeks in contact met het substraat. Dit is belangrijk om de wortels van het gras niet kapot te rijden en de levensduur van je grasparking te garanderen. Graveldal bestaat uit lava, zuivere teelaarde en groencompost. Tevens zorgt Creadal ook voor een goede waterdoorlatendheid.

6. Zaaien

Vervolgens mag je nu overgaan op het zaaien van het gras. Wij adviseren altijd een sterke grassoort. Na het zaaien best regelmatig het bezaaide oppervlak goed bewateren. Dit zorgt voor een vlotte en snelle groei van het gras.

De grasparking zal helemaal dichtgegroeid zijn na 6 tot 8 weken. Dan pas mag je ze in gebruik nemen.

Opgelet: wanneer de grasparking intensief gebruikt wordt, dan adviseren we een wachttijd van 16 weken. Ondertussen mag er gerust gemaaid worden.

Combinatie van grind- en grasparking
Terras met grastegels
Grasoparking

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Relevante artikels

Siergrind, bodembedekkers of bodemproducten, je bestelt het niet dagelijks. Daarom ontstaan er vaak wel wat vragen over hoe dit geleverd wordt. In dit artikel leggen we je het standaard transport uit en wat mogelijk is met aangepast transport.

Lees meer

Ontdek alle advies & inspiratiecategorieën