Stappenplan bij de aanleg van een grindparking of terras met grindmatten

Benodigdheden

Hoeveelheden

Gebruik onze online calculatietool bij de grindproducten om de hoeveelheden te berekenen. Is het toch wat ingewikkelder? Dan leggen we je graag stap voor stap uit wat je allemaal moet doen:

  1. De volgende gegevens zijn nodig voor het berekenen van de juiste hoeveelheid: lengte in meter + breedte in meter + hoogte in meter die je wilt opvullen.
  2. Met die informatie bij de hand kunnen we verder. Vermenigvuldig de lengte met de breedte en je bekomt je aantal vierkante meters (m²). Dit aantal (m³) vermenigvuldig je met de hoogte die je wilt opvullen in meters.
  3. De uitkomst van deze berekening is het benodigde siergrind in kubieke meters (m3).
Grindparking

5 stappen om  je oprit of parking met grindmatten aan te leggen

Stap 1: Uitgraven en uitmeten

Maak gebruik van een laser of ander meetmateriaal om de hoogte van de verschillende lagen goed uit te zetten. Eens alles is afgegraven, dan kan je aan de slag met de funderingslaag.

Stap 2: Funderingslaag (18-20 cm hoog)

Bij het plaatsen van grindmatten moet er altijd een geëgaliseerde fundering voorzien worden. Voor opritten en parkings raden wij 20 cm fundering met kalksteensteenslag 0/20 of betonpuin aan. Het formaat tussen de 0 en 2 cm zorgt ervoor dat de onderlaag goed waterdoorlatend is. Het gebruik van stabilisé of chape raden wij af omwille van de hogere kostprijs en omdat zandcement minder waterdoorlatend is.

De kalksteenslag 0/20 moet verdeeld worden over de volledige oppervlakte. Eens dit gebeurd is, moet deze laag getrild worden met een trilplaat of alternatieve materialen.

Stap 3: Egalisatielaag (3-5 cm hoog)

Opnieuw de nieuwe laag uitmeten zodat je op de perfecte hoogte je laag kan afwerken. Boven op de funderingslaag wordt een egalisatielaag geplaatst met kalksteenslag 0/4. Deze laag moet getrild en geëgaliseerd worden om een mooi effen oppervlak te creëren.

Bij de aanleg van een parking raden we aan om grindmatten van 4 cm te gebruiken, dus de egalisatielaag moet 5 cm onder je nulpunt liggen.

Stap 4: Grindmatten

Op de egalisatielaag kan je eenvoudig de grindmatten in halfsteensverband beginnen plaatsen. Om een plaat op maat te versnijden, kan je best gebruik maken van een grote slijpschijfmachine. Indien je dit niet voorhanden hebt dan kan je ook gebruik maken van een zaag.

Langs de zijkanten van de grindmatten kunnen ook afboordingen geplaatst worden, zodat het grind en de grindplaten vast gezet worden.

Stap 5: Opvullen van de grindmatten

In ECCOgravel grindmatten van 3 cm hoog: voorzie 4 cm aan siergrind die overeen komt met ongeveer 65 kg per m².

In grindmatten van 4 cm hoog: voorzie je 5 cm siergrind (= 80 kg per m²).

Verdeel het siergrind of split heel goed over de matten met behulp van een hark, zodat de rastering van de grindplaten niet meer zichtbaar zijn.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Relevante artikels

Siergrind, bodembedekkers of bodemproducten, je bestelt het niet dagelijks. Daarom ontstaan er vaak wel wat vragen over hoe dit geleverd wordt. In dit artikel leggen we je het standaard transport uit en wat mogelijk is met aangepast transport.

Lees meer

Ontdek alle advies & inspiratiecategorieën