Waterdoorlatende oprit



De voorbije zomers hebben wij steeds vaker te maken gekregen met een tekort aan water. De grondwaterreserves in Vlaanderen raken steeds vlugger uitgeput en geraken niet voldoende aangevuld. Dit komt deels door de hetere en drogere zomers, maar ook door de alsmaar toenemende verharding van de grond. Door de overvloed aan verharding kan het regenwater onvoldoende binnendringen in de ondergrond, waardoor de grondwaterreserves niet of nauwelijks worden aangevuld. Daarnaast krijgen we in Vlaanderen ook steeds meer te maken met wateroverlast bij intense regenbuien omdat het water onvoldoende opgenomen kan worden in de grond. Willen we in de toekomst zowel watertekorten als wateroverlast voorkomen, dan moeten we ten volle inzetten op waterdoorlatende opritten. Maar wat zijn nu precies waterdoorlatende opritten, welke opties zijn er en hoe leg je deze aan? Er bestaan verschillende types van waterdoorlatende opritten, dus er is voor elk wel wat wils. Hieronder geven we je graag een overzicht van de verschillende mogelijkheden.
Grindoprit

Oprit met grindmatten
Welke soorten grind kan ik gebruiken?
Voor een oprit met grindmatten kan je veel verschillende soorten grind gebruiken. Hou hierbij vooral rekening met de korrelmaat, die niet kleiner dan 4 mm mag zijn. Wil je een robuustere uitstraling, kies dan voor gebroken grind. Voor een meer sierlijke look, ga je best voor een afgeronde kei. Je kan ook spelen en variëren met kleur. Voor een echte eyecatcher kan je kiezen voor een mooie, heldere, witte steen. Kies voor het kwalitatieve marmer van Carrara of het stijlvolle wit van Montparnasse. Hou je het liever wat soberder, kies dan voor een donkerkleurig grind, zoals porfier of basalt. Of ga voor het elegante zwarte marmer Moloko. Voor een meer landelijke look kan je kiezen voor natuurlijke kleuren, zoals de Mignonette beige, Limburgs wit of Berggrind.
Hoe leg ik een grindoprit met grindmatten aan?
Bij de aanleg van een grindoprit met grindmatten moet er altijd een geëgaliseerde fundering voorzien worden. Kies hiervoor zeker ook altijd voor waterdoorlaatbare materialen. Begin met een funderingslaag van 20 cm kalksteenslag 0/20, daarbovenop komt dan een egalisatielaag van 5 cm kalksteenslag 0/4. Tril beide lagen goed aan. Leg hier bovenop de grindmatten en vul op met het gewenste siergrind. Het gebruik van grindmatten heeft vele voordelen. De grindmatten bieden niet alleen de nodige stevigheid voor een waterdoorlaatbare oprit, waardoor het grind niet of minimaal gaat verschuiven, maar ze zorgen ook voor het nodig voetcomfort. Daarnaast is een grindparking ook budgettair gezien een goede optie. Hoewel een grindoprit een goedkope oplossing is, zorgt het gebruik van grindmatten toch voor een extra kost. Je haalt dit er echter vlug terug uit, doordat je minder vaak het grind zal moeten aanvullen.
Wat zijn de voor- en nadelen?
Het gebruik van grindmatten heeft vele voordelen. De grindmatten bieden niet alleen de nodige stevigheid voor een waterdoorlaatbare oprit, waardoor het grind niet of minimaal gaat verschuiven, maar ze zorgen ook voor het nodige voetcomfort. Daarnaast is een grindparking ook budgettair gezien een goede optie. Hoewel een grindoprit een goedkope oplossing is, zorgt het gebruik van grindmatten toch voor een extra kost. Je haalt dit er echter vlug terug uit, doordat je minder vaak het grind zal moeten aanvullen.

Oprit zonder grindmatten
Een grindoprit kan zeker ook zonder grindmatten aangelegd worden. Hou er dan wel rekening mee dat het grind iets minder stevig vastligt.
Welke soorten grind kan ik gebruiken?
Voor de aanleg van een waterdoorlatende oprit zonder grindmatten gebruik je best grindsoorten die stof bevatten, zoals dolomiet Doordat dit een zachte kalksteen is, gaat de steen door gebruik licht vergruizen en zo binden tot een waterdoorlaatbare, stevige massa.
Hoe leg ik een oprit zonder grindmatten aan?
Een oprit zonder grindmatten is makkelijk aan te leggen, als onderlaag hoef je enkel een stevige funderingslaag te voorzien van kalksteenslag 0/20. Hierop kan je dan rechtstreeks het grind storten.
Wat zijn de voor-en nadelen?
Een oprit zonder grindmatten is makkelijk en goedkoop aan te leggen en is ook makkelijk te vervangen indien nodig. Een nadeel van een oprit zonder grindmatten is wel dat de ondergrond minder stevig is, waardoor er sneller putten en plassen zullen ontstaan en de oprit vaker opnieuw opgevuld zal moeten worden.

Grasoprit
Een grasparking is niet alleen een mooie oplossing voor een waterdoorlatende oprit, het zorgt daarnaast ook nog voor een extra stukje groen.

Hoe leg ik een grasoprit aan?
Voor de aanleg van een grasoprit worden er grastegels, oftewel grasdallen gebruikt. Dit zijn kunststof tegels van 4 of 5 cm in het groen of zwart die zorgen voor extra stevigheid van je grasparking. Bij de opbouw van een grasoprit wordt er gewerkt met substraten. Deze grondmengsels zorgen niet alleen voor een goede stevigheid maar ook voor een optimale waterdoorlaatbaarheid van je oprit. Voor de opbouw van een waterdoorlatende grasoprit gebruik je achtereenvolgens een funderingssubstraat (CREAsoil) en een legbedsubstraat (CREAbed). Hierbovenop plaats je dan de grastegel, die je dan opvult met grasdalsubstraat en daarna inzaait. Nog gemakkelijker is een voorbegroeide grastegel. Deze kant-en klare oplossing kan meteen op het legbedsubstraat geplaatst worden en is meteen klaar voor gebruik
Wat zijn de voor-en nadelen?
Een grasoprit is duurzaam, zeer waterdoorlatend en makkelijk te plaatsen. Daarnaast zorgt het ook voor een natuurlijke uitstraling. Een grasoprit kan niet meteen in gebruik genomen worden. Na plaatsen wacht je best 6 tot 8 weken tot deze bereden kan worden. Afhankelijk van de weersomstandigheden dien je deze ook voldoende water om het gras goed te laten kiemen.
Carpet Stones
Vaak wordt er bij waterdoorlatende opritten vooral gedacht aan siergrind of grasdallen, maar er zijn ook andere oplossingen om ervoor te zorgen dat je oprit voldoende water doorlaat. Heb je al eens gedacht aan waterdoorlatende klinkers? Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar ook een verharde oprit kan dus waterdoorlatend zijn, mits de juiste materialen worden gebruikt.


Welke soorten Carpet Stones zijn er?
Carpet Stones zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en verbanden, waardoor je een bijna oneindige waaier aan mogelijkheden hebt. Ga voor de klassiekere kleuren als lichtgrijs of antraciet of wees origineel met de bruine Carpet Stones. Daarnaast kan De Carpet Stones bestaan in het lichtgrijs, antraciet of bruin en ook in de opbouw zijn er verschillende mogelijkheden zoals cirkels, bogen, waaiers of rechte vlakken.
Hoe leg ik een oprit met Carpet Stones aan?
Carpet stones, oftewel klinkers op net, is een stijlvolle bestrating dat snel en eenvoudig geplaatst kan worden. Een goede doorlaatbaarheid van het water begint al bij de fundering. Hiervoor raden wij een funderingslaag van 20 à 30 cm hoog aan met kalksteenslag 0/20 of betonpuin. Dit formaat zorgt ervoor dat het water goed wordt opgenomen in de grond. Tril alles goed aan. Daarbovenop komt een egalisatielaag. Ook hierbij is het belangrijk dat deze goed het water kan doorlaten. Gebruik hiervoor dus kalksteenslag 0/4 en tril deze goed aan. Dan kan je de Carpet Stones-netten plaatsen en op maat snijden zodat de puzzel mooi in elkaar past. Doordat de Carpet Stones op net zitten, hebben ze telkens de juiste voegafstand, waardoor de waterdoorlaatbaarheid gegarandeerd blijft. Vul de voegen op met fijne steenslag, zand of een waterdoorlatende voegmortel. Tril daarna het bestratingsoppervlak aan, veeg schoon en voilà, je waterdoorlaatbare oprit is klaar voor gebruik. Check zeker ook ons stappenplan voor de aanleg van Carpet Stones.
Wat zijn de voor- en nadelen?
Dankzij de netten zijn de Carpet Stones vlot te plaatsen. De perfect vlakke bovenzijde zorgt voor een optimaal voetcomfort en maken auto’s veel minder lawaai wanneer ze over Carpet Stones rijden. Je ziet, er zijn verschillende gemakkelijke en mooie oplossingen om je oprit waterdoorlatend te maken. Twijfel dus zeker niet om voor een waterdoorlatende oprit te kiezen en zo je steentje bij te dragen.
