Stappenplan bij de aanleg van waterdoorlatende oprit

Wil je graag een waterdoorlatende oprit aanleggen, maar weet je niet meteen hoe eraan te beginnen? Dan ben je bij Jatu aan het juiste adres. We leggen je graag uit in een handig 5 stappenplan hoe je jouw oprit kan aanleggen, waterdoorlatend en met siergrind.

Lees er alles over in deze korte blog, download het stappenplan en bekijk onze handige video. Heb je daarna nog vragen? Contacteer onze experten, we helpen je graag verder met de aanleg van je waterdoorlatende oprit.

Opbouw oprit en benodigdheden

Opbouw waterdoorlatende oprit

 • Grind voor oprit – 5cm (+ 1cm boven grindmat)
 • Grindmatten voor oprit (ECCOgravel 4cm) – 4cm
 • Waterdoorlatende egalisatie (Kalksteenslag 0/4mm) – 5cm
 • Waterdoorlatende fundering (Kalksteenslag 0/20mm) – 20cm

Als je met andere woorden de volledige opbouw volgt zoals wij die aanraden, zal je 30cm moeten uitgraven.

Opbouw oprit siergrind met nodige hoeveelheid per m²

Benodigde materialen:

 • Kruiwagens
 • Schop, spade en rakel
 • Trilplaat
 • Plakspaan zie platte truweel
 • Truweel
 • Sleeplat en regels om te egaliseren
 • Materiaal om de correcte hoogte te bepalen (laser of touw, piket, waterpas en plooimeter)

Deze materialen zal je zeker nodig hebben. Het kan handig zijn om een kraantje te huren voor de graafwerken of deze in eerste instantie te laten uitvoeren door een grondwerker. Wil je kosten besparen? Dan kan je dit uiteraard ook zelf uitvoeren.

Hoeveelheden aanleg oprit met grind

Gebruik onze online calculatietool bij de grindproducten om de hoeveelheden te berekenen. Is het toch wat ingewikkelder? Dan leggen we je graag stap voor stap uit wat je allemaal moet doen:

 1. De volgende gegevens zijn nodig voor het berekenen van de juiste hoeveelheid: lengte in meter + breedte in meter + hoogte in meter die je wilt opvullen.
 2. Met die informatie bij de hand kunnen we verder. Vermenigvuldig de lengte met de breedte en je bekomt je aantal vierkante meters (m²). Dit aantal (m³) vermenigvuldig je met de hoogte die je wilt opvullen in meters.
 3. De uitkomst van deze berekening is het benodigde siergrind in kubieke meters (m3).
 4. Vermenigvuldig dit aantal kubiek met het soortelijk gewicht van je fundering, egalisatie of je siergrind. Dan weet je hoeveel je nodig hebt van iedere laag voor de opbouw van je oprit.

Hoeveelheden per m² voor aanleg oprit met grind

Als je onze opbouw volledig volgt dan zal je volgende hoeveelheden per vierkante meter nodig hebben:

 • Grind = 80kg/m², bij laag 5cm (zeefformaat grind tussen 2 en 20mm)
  • soortelijk gewicht 1600kg/m³
 • ECCOgravel grindmatten van 4cm
 • Kalksteenslag 0/4 = 100kg/m², bij laag 5cm (egalisatielaag)
  • soortelijk gewicht 2000kg/m³
 • Kalksteenslag 0/20  = 360kg/m², bij laag 20cm (fundering)
  • soortelijk gewicht 1800kg/m³

5 stappen om je oprit of parking aan te leggen, waterdoorlatend en met grind

Stap 1: Uitgraven en uitmeten

Maak gebruik van een laser of ander meetmateriaal om de hoogte van de verschillende lagen goed uit te zetten. Als je de volledige opbouw volgt zoals wij die aanraden, zal je 30cm moeten uitgraven. Span een metselkoord en meet van dat punt 30cm naar beneden. Houd er rekening mee dat de hoogte van het touw de hoogte van je siergrind zal worden.

Dit kan best een stevige klus zijn. Uiteraard kan je hier altijd beroep doen op een grondwerker om de voorbereidende werken uit te voeren. Als je een kraantje huurt of wat werkkrachten kan inschakelen, kan je deze werken uiteraard ook zelf uitvoeren en nog wat besparen.

Eens alles is afgegraven, dan kan je aan de slag met de funderingslaag.

Stap 2: Funderingslaag (20 cm hoog)

Bij het plaatsen van grindmatten moet er altijd een geëgaliseerde fundering voorzien worden. Voor opritten en parkings raden wij 20 cm fundering met kalksteensteenslag 0/20 of betonpuin aan. Het formaat tussen de 0 en 2 cm zorgt ervoor dat de onderlaag goed waterdoorlatend is. Het gebruik van stabilisé of chape raden wij af omwille van de hogere kostprijs en omdat zandcement minder waterdoorlatend is.

De kalksteenslag 0/20 moet verdeeld worden over de volledige oppervlakte. Eens dit gebeurd is, moet deze laag getrild worden met een trilplaat of alternatieve materialen.

Stap 3: Egalisatielaag (5 cm hoog)

Opnieuw de nieuwe laag uitmeten zodat je op de perfecte hoogte je laag kan afwerken. Boven op de funderingslaag wordt een egalisatielaag geplaatst met kalksteenslag 0/4. Deze laag moet getrild en geëgaliseerd worden om een mooi effen oppervlak te creëren.

Het voordeel van Kalksteenslag 0/4 is dat dit niet cementeert. Je hebt dus perfect de tijd om in alle rust deze egalisatie te plaatsen tot het gewenste resultaat. Maak hier dan ook gebruik van, want het is deze stap die de afwerkingsgraad van je oprit zal bepalen.

Bij de aanleg van een parking raden we aan om grindmatten van 4 cm te gebruiken, dus de egalisatielaag moet 5 cm onder je nulpunt liggen.

Stap 4: Grindmatten

Voor de aanleg van een oprit werken wij uitsluitend met ECCOgravel grindplaten. Dit zijn de sterkste grindmatten op de markt, volledig vervaardigd uit HDPE. Dit is een sterke kunststof die vorst- en UV bestendig is, wat niet onbelangrijk is voor producten die het hele jaar door buiten liggen. Standaard worden ze voorzien van een anti-worteldoek onderaan, dus dat moet je niet extra voorzien.

Op de egalisatielaag kan je eenvoudig de grindmatten in halfsteensverband beginnen plaatsen. De grindplaten zijn 120cm op 160cm, wat neerkomt op 1,92m²/stuk. Op de lange zijde zijn ze in twee geplooid, waardoor je ze heel eenvoudig kan opsplitsen in twee stukken van 120cm op 80cm.

Om een plaat op maat te versnijden, kan je best gebruik maken van een grote slijpschijfmachine. Indien je dit niet voorhanden hebt dan kan je ook gebruik maken van een zaag.

Langs de zijkanten van de grindmatten kunnen ook afboordingen geplaatst worden, zodat het grind en de grindplaten vast gezet worden.

Stap 5: Opvullen van de grindmatten

Voor de aanleg van een oprit werken wij uitsluitend met ECCOgravel grindplaten. Dit zijn de sterkste op de markt. We raden sterk aan de grindmatten van 4cm hoog te gebruiken, aangezien deze specifiek ontworpen werden voor dit soort toepassingen.

In grindmatten van 4 cm hoog: voorzie je 5 cm siergrind (= 80 kg per m²).

Verdeel het siergrind of split heel goed over de matten met behulp van een hark, zodat de rastering van de grindplaten niet meer zichtbaar zijn.

Mijn oppervlakte is een:

Mijn leverwijze:

Bijpassend product

Kies je: Grind laag - Franse Dolomiet 7/14

Kies je: Grindmatten - Grindmatten voor oprit – ECCOgravel 4 cm HDPE grijs

Kies je: Egalisatielaag - Kalksteenslag 0/4 – Waterdoorlatende egalisatie

Kies je: Fundering - Kalksteenslag 0/20 – Waterdoorlatende fundering