Stappenplan voor aanleg van een tuinpad met grind

Wil je graag een extra dimensie en diepgang toevoegen aan je tuinproject? Dan zijn tuinpaden de manier om dat efficiënt en budgetvriendelijk te doen. Daarnaast biedt de aanleg van een tuinpad met grind nog heel wat voordelen. 

  1. Veel kleurmogelijkheden voor de afwerking
  2. Makkelijk zelf te plaatsen
  3. Zowel voor rechte, als organische vormen
  4. Waterdoorlatend
  5. Duurzaam en blijft lang proper in combinatie met grindmatten

Bovendien kan je zelf eenvoudig je tuinpad aanleggen aan de hand van ons handige stappenplan en installatievideo. Wil je liever meteen aan de slag gaan? Bekijk dan zeker onze projectcalculator voor de aanleg van je tuinpad en alle opties voor de afwerking met grind.

Benodigde hoeveelheden per m² aanleg tuinpad

Als je onze opbouw volledig volgt, dan zal je onderstaande hoeveelheid grind en fundering nodig hebben per vierkante meter voor de aanleg van je grindpad.

Aangezien de grindmatten opgevuld zullen worden, moet je dus in totaliteit 10cm uitgraven en opnieuw opvullen. Op die manier krijg je een stabiel en waterdoorlatend tuinpad.

Opbouw fiche aanleg tuinpad met grind/m² - Jatu-tutorials

Zelf een tuinpad aanleggen met grind in 3 stappen:

Aanleg tuinpad met grind: voorbereiding en uitgraven - Jatu-tutorials

Uitgraven en voorbereiding

Voor we aan de aanleg van het tuinpad kunnen beginnen, zullen we de voorbereiding moeten doen. We markeren de zone waar we het tuinpad willen aanleggen met pikketten en spannen een metser touw op de hoogte van het nulpunt. Dit is de hoogte waar je uiteindelijk met je gras, grind of bodembedekking wil uitkomen.

Nu je weet waar je wil eindigen, kan je deze zone gaan afgraven. Zoals aangegeven zal je 10cm onder dit nulpunt moeten blijven als je onze volledige opbouw volgt en juist wil uitkomen met je grindpad. Na deze stap kan je ook al de afboordingen plaatsen indien gewenst. Bekijk hier het stappenplan voor het plaatsen van tuinborders.

Stap 1 aanleg tuinpad met grind - Jatu-tutorials

Stap 1: Fundering en egalisatie laag tuinpad

Wanneer we een tuinproject aanleggen met grind, is het belangrijk de juiste ondergrond te voorzien. Zeker wanneer er zoals in dit voorbeeld gewerkt wordt met een blekere grindsoort zoals Comblanchien 7/14. Hoewel deze tot wat vaak gedacht wordt niet groener worden dan andere grindsoorten, zal je het wel sneller zien wanneer er groenaanslag op komt.

Wil je dit voorkomen, dan is een goede waterdoorlaatbaarheid van cruciaal belang. Hiervoor werken we Kalksteenslag 0/4 als waterdoorlatende ondergrond. Dit is een 100% natuurlijk bodemproduct, wat het niet alleen ecologisch maar ook budgetvriendelijk maakt.

Doordat er geen cement aan te pas komt, heb je alle tijd om een drainage en egalisatie laag te plaatsen van 7cm. Verdeel evenredig en plaats de sleeplatten op -3 cm onder het nulpunt. Dan kan je de Kalksteenslag 0/4 afslepen en aantrillen. Neem hiervoor de tijd, aangezien deze laag de kwaliteit van je eindresultaat zal bepalen.

Stap 2 aanleg tuinpad met grind, grindmatten - Jatu-tutorials

Stap 2: Grindmatten voor tuinpad plaatsen

Voor een lichte toepassing zoals de aanleg van een tuinpad kan je de goedkoopste grindmatten van 2cm hoog nemen. Deze laagste afwerking van de ECCOgravel grindmatten zorgt nog steeds voor voldoende stabiliteit om over te wandelen of over fietsen.

Deze grindmatten zijn beschikbaar per half stuk van 120 op 80cm, wat ze 0,96m² per stuk maakt. Standaard zijn ze voorzien van een synthetisch vlies onderaan wat fungeert als anti-worteldoek. Dit moet je dus niet nog eens afzonderlijk voorzien. Wil je ze op maat snijden? Dat kan eenvoudig aan de hand van een slijpschijf. Tip: teken onderaan de mat op de kan t van het anti-worteldoek af wat je wilt afsnijden. Dan gaat dit nog zo vlot!

Wordt het tuinpad intensief gebruikt of grenst het aan een terras met grind? Dan raden we aan om de grindmatten van 3cm te gebruiken. Zo zit je niet met een hoogteverschil dat je moet overbruggen en heb je nog meer stabiliteit. Ook wanneer je met donkere grindsoorten werkt, raden we aan de grijze grindmatten te gebruiken aangezien de ECCOgravels van 2cm enkel in het wit beschikbaar zijn.

Stap 3: Afwerken met siergrind naar keuze

Dan kunnen we overgaan tot het leukste deel, de afwerking met siergrind. Grind heeft als voordeel dat het beschikbaar is in vele kleuren en formaten. De keerzijde van deze keuzemogelijkheden is dat het ook de nodige keuzestress met zich kan meebrengen. Net daarom helpen we je graag een handje.

Voor een tuinpad wordt meestal gekozen voor een fijne grindsoort met bijvoorbeeld een korrelgrootte tot maximaal 10 mm. Zo bekom je een egaler eindresultaat, wat aangenamer is om over te wandelen. Kies je bovendien voor een afgeronde grindsoort zoals Kasteelgrind, Carrara keien of Mignonette Grijs, dan kan je er zelf probleemloos op blote voeten over wandelen.

Is het wandelcomfort van ondergeschikt belang een het onderhoud, dan kan je best voor een klassiek gebroken grind gaan met een standaard zeefformaat tussen de 6 en 16mm. Door het groter formaat en de gebroken vorm, zal het grind vaster liggen waardoor het zich minder snel zal verspreiden.

Voor beide soorten zijn er heel wat varianten voor zowel vorm als kleur. Wil je het toch graag eerst in het echt zien voor je een beslissing neemt? Bezoek dan onze inspiratietuin in Zedelgem of Wevelgem. Is West-Vlaanderen wat te ver? Geen nood, je kan via onze website tot drie gratis grindstalen aanvragen.

Heb je nog vragen of toch liever een prijs op maat? Vraag het onze tuinexperten, we helpen je graag verder!

Nu is het aan jou!

Gebruik onze calculatietool voor de aanleg van jouw tuinpad met siergrind. Het enige wat je hoeft te doen is het oppervlakte ingeven, de calculator berekent de rest!

Na op berekenen te klikken, zal je een materiaallijst krijgen met de materialen die je voor jouw oppervlak nodig zal hebben. Daarna kan je die berekening opslaan voor later of toevoegen aan de winkelwagen om de transportprijs te berekenen (tenzij je de materialen zelf komt ophalen natuurlijk Knipoog )

Mijn oppervlakte is een:

Mijn leverwijze:

Bijpassend product

Kies je: Drainage en egalisatie - Kalksteenslag 0/4 – Waterdoorlatende egalisatie

Kies je: Grindmatten voor tuinpaden - ECCOgravel 2cm – Grindmat voor tuinpaden

Kies je: Afwerking met siergrind - Ombra 6/10