Tips en tricks bij de aanleg van een paardenpiste of paddock

het beste zand voor een paardenpiste

Maar al te vaak horen we eigenaars van een paardenpiste die problemen ondervinden met overtollig water die blijft staan of modder die zich opstapelt. Helaas is het in vele gevallen te laat om hier nog iets aan te doen eenmaal je paardenpiste of paddock aangelegd is.

Daarom is het belangrijk van in het begin de juiste opbouw te hanteren voor het beste eindresultaat. Maar waar moet je nu op letten? In deze blog helpen we je graag op weg met enkele tips & tricks waar je zeker rekening moet houden bij het aanleggen van een paardenpiste of paddock.

Zit je met vragen in verband met de aanleg van een paardenpiste? Vraag advies op maat per mail of bel +32 50 36 77 20, onze medewerkers helpen je graag verder!

Hoe begin je aan de aanleg van een paardenpiste of paddock?

Alles staat of valt met het hanteren van de juiste opbouw. Voor je deze kan selecteren is het belangrijk te weten wat de huidige staat van je ondergrond is. Een zware klei of leemgrond zal een andere aanpak vragen dan een lichte zandgrond.

Fundering voor onder paardenpiste

Een misvatting die veel mensen maken is dat een kleigrond altijd vochtig is omdat het water er niet kan indringen. In werkelijkheid komt dit door het grondwater dat er continu blijft instaan.

Om modder te vermijden en ervoor te zorgen dat jouw paardenpiste of paddock lang droog blijft is het dus cruciaal een drainagelaag te voorzien. Dit in combinatie met een drainagesysteem dat net onder de drainagelaag geplaatst wordt.

Het product bij uitstek voor deze laag is Lava 16/32. Dit zorgt niet enkel voor een snelle afvoer van regenwater, maar neemt het bovendien ook op waardoor je minder snel modder creëert. Voorzie hier een laag van minstens 20cm zodat je voldoende waterafvoer hebt.

Goedkope aanleg van een paardenpiste

Zit je met een lichte zandgrond waar het water al snel zijn baan in vindt, dan volstaat het hier rechtstreeks drainagebuizen in te voorzien. Dit om de twee meter en 80cm diep in de grond zodat het grondwater opnieuw vlot kan worden afgevoerd.

Welk zand doe ik op mijn piste?

Nu je weet wat de huidige toestand van je bodem is, kan je overgaan tot de finale laag pistezand. Heel belangrijk is dat je bovenlaag afgescheiden wordt van je onderlaag of fundering. Dit opnieuw om modder te voorkomen. Hiervoor raden wij aan een Non-Woven geotextiel te gebruiken van 230gram.

Hierop kan je rechtstreeks je pistezand op aanbrengen. Wij werken uitsluitend met Equimel zand, omdat dit het meest geschikte zand voor paardensport is. Het is sterk aangeraden een laag van 20cm te voorzien. Dit voor de praktische reden dat wanneer je de piste moet slepen je zeker nooit het doek uit de grond kan trekken. Dit is initieel een grotere investering, maar het zal je op de lange termijn een grote kost en een hoop kopzorgen besparen.

Hoeveel kost het om een piste aan te leggen?

Het totale kostplaatje van je piste zal dus in grote mate afhankelijk zijn van de opbouw die je moet toepassen. Om een idee te geven kunnen we deze prijzen als richtlijn geven hoeveel een paardenpiste kost per m²:

  • Drainage: € 3,00 / m²
  • Lava 16/32: € 24,00 / m²
  • Geotextiel: € 7,20 / m²
  • Equimel: € 9,00 / m²

Je kan dus best rekening houden met een geschatte prijs van ongeveer 43 euro/m². Uiteraard is ieder project verschillend en kan transport hier ook voor een andere uitkomst zorgen.

Nu is het aan jou! Wil je weten hoeveel jouw project zal kosten? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan via onze klantendienst. Onze medewerkers beantwoorden al uw vragen.

Ontdek alle advies & inspiratiecategorieën