Stappenplan bij de aanleg van een terras met grind

Ben je van plan om zelf je terras aan te leggen? Top idee, dat is perfect mogelijk en je kan er heel wat mee uitsparen. In dit artikel helpen we je alvast graag op weg met hoe je de aanleg van je terras zelf kan uitvoeren in 4 eenvoudige stappen.

Bekijk onze video voor de aanleg van een terras met siergrind en download het handig stappenplan. Hoeveelheden kan je eenvoudig berekenen met de grindcalculator, prijzen en transportvoorwaarden kan je bekijken op de grindwebshop. Bij vragen mag je altijd contact opnemen met onze experten.

Hoeveelheden aanleg terras met grind

Om de hoeveelheden te berekenen die je nodig hebt voor jouw tuinproject, kan je altijd gebruik maken van onze handige calculatietool. Deze rekent voor jouw uit hoeveel siergrind, egalisatie of fundering je nodig hebt voor de aanleg van je terras. Wil je het liever zelf uitrekenen? Dat kan ook, volg deze eenvoudige stappen:

  1. Bereken het aantal vierkante meter, door de lengte te vermenigvuldigen met de breedte. Werk altijd in meter, dat is het eenvoudigste.
  2. Vermenigvuldig het aantal vierkante meter (m²) met de hoogte, werk hier ook in meter.
  3. Nu je het aantal kubiek (m³) weet, kan je dit vermenigvuldigen met het soortelijk gewicht van de fundering en het siergrind.
Berekenen fundering aanleg terras
grindcalculator aanleg terras met grind

Benodigde hoeveelheden per m² aanleg terras

Als je onze opbouw volledig volgt, dan zal je onderstaande hoeveelheid grind en fundering nodig hebben per vierkante meter voor de aanleg van je terras.

Opbouw terras met siergrind

Wil je graag zelf je terras aanleggen met siergrind? Bereken je hoeveelheden eenvoudig via onze calculatietool. Bekijk alle producten en bijhorende transportprijzen op onze webshop.

Zelf een terras aanleggen met grind in 4 stappen:

Stap 1: uitgraven en uitmeten

Voor je aan de opbouw van je terras kan beginnen, zal je de zone die je wil aanleggen moeten uitgraven. Baken de zone af en gebruik een metserkoord om je nulpunt te bepalen. Dit zal de hoogte zijn, waar je met het siergrind zal eindigen. Houd hier ook rekening mee indien je tuinafboordingen wil plaatsen. Als je onze volledige opbouw van een terras volgt, zal je 14cm moeten uitgraven. Eens alles afgegraven is kunnen we van start met de fundering.

Stap 2: Fundering en egalisatielaag terras

Wanneer je met siergrind werkt voor de aanleg van je terras, is het belangrijk dat je met een waterdoorlatende fundering werkt. Dit zal ervoor zorgen dat het water snel zijn baan vindt naar de ondergrond en niet in je bovenlaag blijft staan.

Op de lange termijn zorgt dit voor een proper en onderhoudsarm terras dat niet vol staat van het onkruid of mos. Wil je dus werk besparen, dan kan je best nu de tijd nemen om een goede fundering onder je terras te plaatsen. Hiervoor gebruiken we Kalksteenslag 0/4. Dit is een 100% natuurlijk bodemproduct met een goede waterdoorlaatbaarheid.

In deze fundering zit geen cement, wat niet allen goedkoper is, maar ook betekent dat je alle tijd hebt om je fundering te plaatsen en te egaliseren. Neem hier dan ook de tijd voor, want dit zal de kwaliteit van je eindresultaat bepalen. Na deze funderingslaag komt er nog 4cm aan grindmatten en siergrind bij.

Stap 3: Grindmatten voor terras

Om ervoor te zorgen dat je grindterras proper blijft en je een stabiel oppervlak bekomt, raden we altijd aan grindstabilisatie te plaatsen. Hiervoor werken wij uitsluitend met ECCOgravel grindmatten. Dit zijn de sterkste op de markt, waardoor je voor een oplossing kiest voor de lange termijn.

Belangrijk is om enkel te werken met grindmatten gemaakt van HDPE, wat een vorst- en Uv-bestendige kunststof is. Niet onbelangrijk voor producten die het hele jaar door buiten liggen. De grindplaten voor een terras zijn 3cm hoog en beschikbaar in het wit of grijs.

ECCOgravel grindplaten zijn 120cm op 160cm, wat neerkomt op 1,92m² per stuk. Op de lange zijde zijn ze in twee geplooid op 80cm, waardoor je ze dus ook heel eenvoudig kan opsplitsen in kleine stukken van 80cm op 120cm (0.96m²/stuk). Wil je ze op maat snijden? Dan kan dat eenvoudig met een grote slijpschijf. Standaard zijn ze voorzien van een synthetisch vlies, wat hetzelfde doet als een anti-worteldoek. Je kan ze dus rechtstreeks op de Kalksteenslag plaatsen.

Stap 4: Opvullen grindmatten

Wanneer je een terras aanlegt met siergrind, heb je de keuze uit alle grindsoorten met een zeefformaat tussen 2 en 20mm. Het voordeel hiervan is dat je dus veel verschillende soorten, kleuren en formaten kan kiezen.

terras aanleggen met grind en grindmatten

Het soortelijk gewicht van siergrind of split bedraagt 1600kg/m³. We raden altijd aan om de grindmatten 1cm boven de mat op te vullen. Zo zitten ze mooi weg, maar behoud je de stabiliteit. Bij een laag van 4cm, zal je dus 65kg/m² nodig hebben. Wil je iets ruimer rekenen? Dat kan, maar ga niet dikker dan 5cm (80kg/m²) anders zal je het nut van de grindmatten ondermijnen.

Wil je graag een offerte op maat van je project? Contacteer onze experten en we bezorgen je antwoord binnen de 24u! (werkdagen)

Nu is het aan jou!

Nu heb je een idee hoe je eenvoudig zelf je terras kan aanleggen, waterdoorlatend en met siergrind. Download hieronder het handig stappenplan en bekijk onze installatievideo, dan ligt jouw grindterras er in een mum van tijd. Bekijk al onze producten en leverspecificaties op de webshop.

Heb je nog vragen of wil je graag een prijs op maat? Dan kan je vrijblijvend een offerte aanvragen voor je tuinproject. Onze medewerkers contacteren je binnen de 24u (werkdagen). We helpen je graag verder met je volgende tuinproject!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Relevante artikels

Siergrind, bodembedekkers of bodemproducten, je bestelt het niet dagelijks. Daarom ontstaan er vaak wel wat vragen over hoe dit geleverd wordt. In dit artikel leggen we je het standaard transport uit en wat mogelijk is met aangepast transport.

Lees meer

Ontdek alle advies & inspiratiecategorieën