Kies je voor grind of split? Ontdek het onderscheid

Een van de meest gestelde vragen is ‘Wat is het verschil tussen grind, split en keien?’. Om een doordachte en goede keuze te maken, is het belangrijk om het verschil te kennen tussen de verschillende soorten. Bij Jatu maken we het onderscheid tussen rond en gebroken grind of keien en split zoals men het in Nederland noemt.

foto van gebroken split om het verschil te kunnen tonen met grind

Rond grind = keien

Wanneer we over rond grind of keien spreken, dan gaat het over natuurlijk ronde keien of machinaal gemanipuleerde ronde keien.

Grindsoorten zoals een Mignonette beige of grijs, die zijn door de combinatie natuur en tijd mooi afgerond. Andere keien zoals de CarraraBalmoral of Maronne, worden machinaal rond gemaakt. Een rond grind, machinaal of door de natuur, is aangenaam om over te wandelen, zelf blootvoets.

Het gebruik van rond grind, raden wij aan in combinatie met grindmatten. Door hun honingstructuur biedt dit de nodige stevigheid, zodat het rond grind niet of minimaal gaat verschuiven.

Gebroken grind = Split

Gebroken grind daarentegen, is over het algemeen dus goedkoper (naar gelang het type) omdat er minder machinale manipulatie nodig is en dit type is mogelijk met of zonder grindmat. Jatu raadt grindmatten echter altijd aan omwille van de esthetische meerwaarde en het voetcomfort.

Harde grindsoorten voor op je oprit of terras

Hard grind

Wanneer je kiest voor onze harde grindsoorten, zoals Franse Dolomiet, Comblanchien, Yellow Sun, Belgisch rood, en nog zoveel meer, investeer je in duurzaamheid en kwaliteit voor je tuin of oprit. Een van de vele voordelen van deze grindsoorten is dat ze geen stof bevatten en ontworpen zijn om de tand des tijds te doorstaan zonder te breken. Dit betekent een schonere omgeving voor jou en minder onderhoud.

We begrijpen dat het ontvangen van je bestelling een opwindend moment is. Echter, je zou bij de levering van deze prachtige soorten een fijn stoflaagje op het grind kunnen opmerken. Geen zorgen, dit is volkomen normaal. Dit laagje is het resultaat van het natuurlijke transportproces. Het goede nieuws? Dit dunne laagje is slechts tijdelijk. Een goede regenbui of een snelle spoeling met de tuinslang zal het stof wegspoelen, waardoor je grind er precies uitziet zoals verwacht – schoon, stijlvol en stevig.

Zachte grindsoorten voor petanquebaan, terras, ...

Poreus grind

Bij het kiezen van grind voor je tuin, oprit of andere buitenruimtes, is het belangrijk om de juiste soort voor jouw project te selecteren. Poreuze grindsoorten zoals Dolomiet, rode mijnsteen, Viniet, en nog enkele andere bieden een unieke textuur en uiterlijk, wat ze een interessante optie maakt. Deze soorten hebben de natuurlijke eigenschap om stof te bevatten en kunnen na verloop van tijd breken. Dit proces van licht vergruizen zorgt ervoor dat het grind samenbindt, wat bijdraagt aan een stabielere ondergrond in sommige situaties.

Het is goed om te weten dat, vanwege deze eigenschappen, poreuze grindsoorten zoals Dolomiet, Rode Mijnsteen, en viniet een specifieke charme en functionaliteit met zich meebrengen. Ze zijn perfect voor bepaalde toepassingen waar een meer ‘geleefd’ uiterlijk gewenst is. Echter, door hun neiging tot vergruizen, zijn deze soorten niet altijd de beste keuze voor elke situatie. Vooral in gebieden met veel verkeer of waar een strakke, onveranderlijke uitstraling gewenst is, kun je beter kiezen voor hardere grindsoorten.

Siergrind verkleurt toch? Of niet?

Een misvatting die we vaak te horen krijgen, maar we kunnen er zeker van zijn: siergrind verkleurt niet.

De omgeving rond het grind zorgt er voor dat er stofdeeltjes op het grind terecht komt. Hoe poreuzer de steen, hoe meer stofdeeltjes het kan opnemen. Maar met een tuinslang en een beetje water krijg je het grind weer schoon. Zachte kalkstenen zoals een dolomiet en Parkgoud zijn hier dan ook veel gevoeliger aan.

Ook de ligging van het grind is belangrijk. Siergrind of split in schaduwrijke en goed begroeide omgevingen, heeft uiteraard de neiging om groen te worden na verloop van tijd. Hetzelfde geldt voor eender welk alternatief trouwens. Met een biologisch reinigingsmiddel los je dit letterlijk én figuurlijk op in een handomdraai.

Nog vragen of toch liever een prijs op maat?

Producten verwant aan dit artikel

Alle blogs

Relevante artikels

Alle blogs

Stappenplan bij de aanleg van waterdoorlatende oprit

Wil je graag een waterdoorlatende oprit aanleggen, maar weet je niet meteen hoe eraan te beginnen? Dan ben je bij Jatu aan het juiste adres. We leggen je graag uit in een handig 5 stappenplan hoe je jouw oprit kan aanleggen, waterdoorlatend en met siergrind.

Ontdek alle advies & inspiratiecategorieën