Aanleg van grasparking met grasdallen
Overweeg je om een grasparking aan te leggen met grasdallen? Top idee, een grasparking zorgt niet alleen voor een esthetische meerwaarde, het is bovendien goed voor het milieu en zeker waterdoorlatend. Wij helpen je graag op weg om meer groen in het straatbeeld te krijgen.
Bekijk onze Jatu-Tutorial voor de aanleg van een grasparking met grasdallen of voorgekweekte grastegels. Gebruik de projectcalculator voor grasparking en download het stappenplan. Heb je daarna nog vragen? Contacteer onze tuinexperten, we helpen je graag verder!
Hoe leg je een grasparking aan met grasdallen?
Stap 1: Materiaallijst
Begin met de materialen te verzamelen die je zeker zal nodig hebben:
- Kruiwagens
- Schop, spade en rakel
- Laser of ander meetinstrument
- Wals
- Truweel of plakspaan
- Sleeplatten
- Slijpschijf (straal min. 5cm)
Stap 2: Voorbereiding en afgraafwerken
Nu we de nodige materialen verzameld hebben, kunnen we beginnen aan de voorbereiding. Als je onze volledige opbouw volgt zal je minstens 29cm moeten afgraven. Voor deze graafwerken kan het handig zijn om een kraantje te huren. Uiteraard kan je deze ook in eerste instantie laten uitvoeren.
Eenmaal afgegraven zal je het nulpunt moeten bepalen en vastleggen. Dit is de hoogte waar je met je grasparking finaal wil uitkomen. Markeer deze aan de hand van piketten en een metser touw.
Stap 3: 20 – 35 cm funderingssubstraat
Dan kunnen we van start gaan met de opbouw van de grasparking zelf. We beginnen met de fundering. Hiervoor gebruiken we CREAsoil by Vivamix. Dit is een zorgvuldig samengesteld funderingssubstraat wat de perfecte balans biedt tussen stabiliteit en voedingsstoffen in je bodem. Zo krijg je een stevige oprit, waar toch gras kan in doorgroeien.
Afhankelijk van het ballast van je oprit, leggen we hier een minimale fundering aan van 20cm na aandammen voor normaal verkeer. Wordt de grasparking gebruikt voor zwaardere vrachten, plaats dan 35cm fundering. Verdeel het funderingssubstraat evenredig en wals aan. Substraten gaan we niet aantrillen.
Stap 4: 5cm egalisatielaag
Na de funderingslaag, komt de egalisatielaag. Voor een grasparking gebruiken we hiervoor CREAbed by Vivamix. Dit is een legbedsubstraat dat ervoor zal zorgen dat de grasdallen mooi waterpas liggen en dat ze niet zakken in de ondergrond. Neem dus zeker de tijd voor deze stap, aangezien dit de afwerkingsgraad van je grasparking zal bepalen.
We verdelen het legbedsubstraat evenredig en walsen het oppervlak aan. Plaatsen de regels op -4cm onder het nulpunt en slepen af. Haarhaal dit proces tot je een egaal oppervlak bekomt rekening houdend dat er nog 4cm bijkomt na deze laag.
Stap 5: 4cm grasdallen met grasdalsubstraat
Voor de afwerking van je grasparking met grasdallen heb je twee opties:
- ECCOdal grasdallen zelf opvullen met grasdalsubstraat en inzaaien
- Voorgekweekte grastegels plaatsen
Voor beide opties werken wij uitsluitend met ECCOdal grasdallen. Deze zijn volledig gemaakt uit HDPE, waardoor ze vorst- en Uv-bestendig zijn. Dat is zeer belangrijk voor producten die het hele jaar buiten liggen. De grasdallen worden beide opgevuld met CREAdal by Vivamix. Dit zeer luchtige en voedzame substraat zorgt ervoor dat het gras optimaal de kans krijgt om te ontkiemen.
Veel gestelde vragen over een grasparking met grasdallen
Wat is grasparking?
Grasparking is een revolutionaire manier om parkeerruimte te integreren in jouw tuin of bedrijfsterrein zonder in te boeten op groen en natuurlijke uitstraling. Deze methode combineert de stevigheid van traditionele parkeerplaatsen met de schoonheid en ecologische voordelen van een gazon. Perfect voor wie duurzaamheid en esthetiek hoog in het vaandel draagt.
Waarom kiezen voor grasparking?
- Duurzaamheid: Vermindert wateroverlast door een natuurlijke waterafvoer en -filtratie.
- Esthetiek: Biedt een groene uitstraling het hele jaar door, wat bijdraagt aan een aangenamere leefomgeving.
- Veelzijdigheid: Ideaal voor zowel particuliere woningen als commerciële ruimtes die hun parkeeroplossingen willen vergroenen.
- Onderhoud: Eenvoudig te onderhouden en te herstellen in vergelijking met traditionele parkeerplaatsen.
Wat zijn de nadelen van een grasparking?
- Onderhoud: Een grasparking vraagt iets meer onderhoud, dan andere alternatieven. Je krijgt er wel een unieke oprit voor terug.
- Beperkt ballast: Een grasparking met grasdallen kan op voorwaarde dat het ook af en toe zonlicht ziet. Staat je camper of aanhangwagen 95% van het jaar geparkeerd op deze strook, dan zal het gras ook niet goed groeien en is een grindoprit wellicht een beter idee.
- Afhankelijk van locatie: Niet alle locaties zijn geschikt om een grasparking of groene oprit aan te leggen. Het moet kunnen groeien, dus zal het zonlicht nodig hebben. Stel jezelf de vraag of de locatie waar je deze wil aanleggen hieraan voldoet.
Download het stappenplan voor de aanleg van een grasparking
Mijn oppervlakte is een: