Klantendienst

klanten dienst

Zit je met vragen?

faqStappenplan bij de aanleg van Vlaamse Kleischelpen

Benodigdheden

 • Schop/spade of kraantje
 • Kalksteenslag 0/20
 • Vlaamse kleischelpen
 • Trilplaat Plakspaan > zie platte truweel
 • Truweel
 • Sleeplat = regel – stukadoorslat = metserslat
 • Materiaal om de correcte hoogte te bepalen (laser, touw, piket)

Hoeveel heb je nodig?

Gebruik onze calculatietool om de hoeveelheden te berekenen.

Is het toch wat ingewikkelder? Dan leggen we je graag stap voor stap uit wat je allemaal moet doen:

De volgende gegevens zijn nodig voor het berekenen van de juiste hoeveelheid:

 • Lengte in meter
 • Breedte in meter
 • Hoogte in meter die je wilt opvullen

Met die informatie bij de hand kunnen we verder. Vermenigvuldig de lengte met de breedte en je bekomt je aantal vierkante meters (m²). Dit aantal (m²) vermenigvuldig je met de hoogte die je wilt opvullen in meters. De uitkomst van deze berekening is het benodigde siergrind in kubieke meters (m³).

Stappen

 1. Uitgraven en uitmeten:
  Maak gebruik van een laser op ander meetmateriaal om de hoogte van de verschillende lagen goed uit te zetten. Eens alles is afgegraven, dan kan je aan de slag met de egalisatielaag die ook dient als fundering.
 2. Egalisatielaag:
  10cm hoogte Wederom de nieuwe laag uitmeten zodat je op de perfecte hoogte je laag kan afwerken. Voor een wandelpad in Vlaamse kleischelpen is het belangrijk dat je een dikkere egalisatielaag aanlegt met Kalksteenslag 0/20. Deze dient zowel als fundering als egalisatie. Deze laag moet getrild en geëgaliseerd worden om een mooi effen oppervlak te creëren.
 3. De toplaag:
  De Vlaamse kleischelpen worden als laatste laag toegevoegd. De ideale dikte voor deze toplaag is +/- 10cm. Deze laag moet aangetrild worden. Een ideale dikte is 13 cm om na verwerking 10 cm over te houden.

Download stappenplan

In onderstaand document vindt u een gedetailleerde omschrijving van de verschillende stappen bij de opbouw van een terras of wandelpad met Vlaamse Kleischelpen. Eenvoudig en gratis te downloaden zonder registratie!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Relevante artikels

Door de klimaatveranderingen wordt het steeds moeilijker om je gazon mooi groen te houden. Kunstgras kan de ideale oplossing bieden. Het is onderhoudsvriendelijk, ziet er alsmaar natuurlijker uit en is bovendien eenvoudig zelf te plaatsen. In deze blog lees je hoe je de aanleg van kunstgras eenvoudig zelf kan uitvoeren.

Lees meer

Het leggen van kasseien verreist een specifieke kennis die niet iedereen heeft. Vandaar dat we met de Carpet stones een oplossing aanbieden om de aanleg hiervan zelf te doen. De Carpet Stones zijn kasseien op net die je kunt vergelijken met de wandmozaïeken voor een badkamer, maar dan voor opritten, parkeerplaatsen en pleinen.

Lees meer

Ontdek alle advies & inspiratiecategorieën