Een petanquebaan aanleggen van begin tot eind

Het roept bij ons meteen beelden op van zonovergoten pleinen in de Provence, mannen met witte hoedjes en het ontspannen met vrienden terwijl je nipt van een glaasje Pastis. Een trend die ook mooi overgewaaid is naar België. Jong en oud kan genieten van het gezellige samenzijn in combinatie met een heerlijke apero.
Over de oorsprong en spelregels van petanque of jeu de boules vind je heel wat informatie, maar het spel in de meest gekende vorm zoals wij die vandaag kennen, ontstond in 1907 vlakbij Marseille. Vandaar dat pétanque ook heel snel gelinkt wordt aan Pastis. Deze zomerse drank, op basis van steranijs en zoethout, vindt namelijk ook zijn oorsprong in Marseille en werd zeer populair na 1914 toen Absint in Frankrijk verboden werd.
Doordat petanque, zo goed als geen voorzieningen nodig heeft om het spel te spelen, kon het opmars maken in Frankrijk, Europa en vervolgens in de rest van de wereld. De belangrijkste elementen die je nodig hebt voor dit spel zijn een goed speelveld, petanqueballen en goed gezelschap!
Lees hier hoe je jouw petanquebaan zelf aanlegt van begin tot eind. Een petanquebaan aanleggen is helemaal niet zo moeilijk én het geeft een meerwaarde aan je tuin.
Een petanquebaan aanleggen begint bij het afmeten van de juiste afmetingen en een geschikte plek zoeken voor het petanqueveld.

De stappen bij het aanleggen van een petanquebaan
Stap 1: Kies een geschikte plek voor jouw petanquebaan
Stap 2: Meet de correcte afmetingen af:
Een petanquebaan meet 4 op 15 meter (4x15) als het wordt gebruikt voor officiële wedstrijden, maar een afmeting van 3 op 12 meter (3x12) komt heel vaak voor bij privégebruik. Je bepaalt zelf of je kiest voor de officiële afmetingen of niet.
Stap 3: Leg de verschillende lagen aan:
Een pétanqueveld bestaat uit 3 lagen:
- de drainagelaag,
- de funderingslaag
- en de toplaag.
Nadat je de afmetingen hebt genomen, graaf je in totaal ongeveer 28 cm diep.
Stap 4: Rol de petanquebaan
De verschillende lagen moeten gerold worden, niet getrild. Dit om te voorkomen dat de nulfractie (het stof) naar beneden zakt en enkel de steentjes overblijven in de toplagen.
Stap 5: Spelen maar!
Nodig je vrienden uit en speel een spelletje.
Wat is de prijs om een petanquebaan aan te leggen?
Als indicatie voor een kleine petanquebaan, kan je rekening houden met kosten van ca 1500 à 2000 euro inclusief BTW.

Gebruik het geschikte materiaal voor een petanquebaan: kalksteenslag en dolomiet.
Om je petanquebaan zelf aan te leggen heb je 3 soorten materiaal nodig:
- Kalksteenslag 0/20 voor de drainagelaag
- Dolomiet 5/15 of Lava 8/16 voor de funderingslaag
- Kalsteenslag 0/4 of Dolomiet 0/5 voor de toplaag
Voor de drainagelaag voorzie je 20 cm Kalksteenslag 0/20. Hierboven plaats je 5 cm Dolomiet 5/15 of Lava 8/16 als funderingslaag. Beide lagen moeten gerold worden, niet getrild.
Het beste materiaal voor de toplaag van een petanqueveld is een fijn grind (tussen 0 en 5 mm) zoals bijvoorbeeld Kalksteenslag 0/4 of Dolomiet 0/5. Over het algemeen is een kalkhoudend gesteente ideaal omdat deze na verloop van tijd gaat binden.
Een toplaag van 3 cm wordt idealiter gerold. Er kunnen nog onregelmatigheden voorkomen in het oppervlak, maar die maken deel uit van het spel. Een perfect vlakke afwerking is dus helemaal niet nodig.
Wil je liever met alternatieve materialen werken? Denk dan zeker eens aan de Vlaamse kleischelpen.
Nu je het petanqueveld hebt afgewerkt, moet je enkel jouw vrienden uitnodigen, de barbecue aansteken en een fles Pastis kraken.

ZELF EEN BETAALBARE PETANQUEBAAN AANLEGGEN?
Vraag GRATIS een offerte aan op maat van jouw project. Jatu bezorgt je de beste prijzen.
Bezorg ons:
- Naam & leveradres
- Afmetingen
Mail dit naar info@jatu.be en krijg binnen de 24u een offerte op maat!