Hoe plaats je tuinafboordingen?

Wil je tuinborders plaatsen, maar weet je niet hoe er aan te beginnen? Bij Jatu helpen we je graag op weg. Bekijk ons stappenplan voor de aanleg van tuinafboordingen en de installatievideo per type tuinborder.

Tuinafboordingen zorgen niet alleen voor de perfecte finishing touch van je tuinproject, het maakt je tuinonderhoud een stuk eenvoudiger. Gras, bodembedekking of siergrind blijven mooi binnen de zone waar ze bedoeld zijn. Op voorwaarde dat de tuinafboordingen correct geplaatst zijn.

Met een vlotte installatie van je tuinborders helpen we je graag op weg. Dit voor zowel tuinborders in cortenstaal, galva, kunststof of betonborduren.

Hoe tuinborders plaatsen in Cortenstaal of Galva?

Net zoals bij iedere ander type afboording is de eerste stap het bepalen van je nulpunt. Dit is de hoogte waar je uiteindelijk met je grind, gazon of bodembedekking wil uitkomen. Markeer deze hoogte aan de hand van een metserskoord en enkele pikketten.

Eenmaal dit gebeurd is, kunnen we van start gaan met het plaatsen van de tuinborders zelf. Wat je nu moet beslissen is hoeveel cm je met je tuinborder boven het nulpunt wil uitkomen. Je kan deze hoogte aanpassen naar eigen voorkeur. Als je het niet weet, wordt standaard meestal 5 cm genomen.

Het voordeel van tuinafboordingen in corten of gegalvaniseerd staal is dat deze heel eenvoudig geïnstalleerd kunnen worden. Bovendien kan je ze ook eenvoudig als laatste installeren, waardoor je geen ingrijpende graafwerken moet uitvoeren om je gazon of sierborders af te bakenen. Zowel de ECCOborder Easyfix, als de Terralis zijn geschikt voor zowel rechte, als glooiende vormen. Je kan ze ook plooien in hoeken tot 90°.

Het grootste verschil tussen deze multifunctionele tuinborders is de afwerking. De Easyfix ECCOborder is voorzien van een afgebogen bovenrand, waardoor die niet scherp is bovenaan. Dit kan beter geschikt zijn voor wie een kind- en/of diervriendelijke tuin wil aanleggen. Naar afwerkingsgraad is de Terralis zeker evenwaardig. Deze biedt dan weer het voordeel dat de pikketten er al aan bevestigd zijn, wat installatie extra eenvoudig maakt.

Beide kunnen op dezelfde manier geïnstalleerd worden. Bekijk onze montagevideo voor het plaatsen van Cortenstaal tuinborders. Ook tuinborders in Galva kunnen op dezelfde manier geplaatst worden.

Hoe tuinafboordingen plaatsen in kunststof

Kunstof tuinafboordingen hebben als grootste voordeel dat ze vaak een goedkope oplossing bieden om je tuin af te bakenen. Bovendien gaan ze in tegenstelling tot hout niet verteren na verloop van tijd. Het is dus niet alleen een goedkope tuinborder, maar ook een duurzame. Zeker als je weet dat zowel de ECOlat als de ECCOborder Flex gefabriceerd worden uit gerecycleerde kunststof.

Maar hoe moet je deze tuinborder plaatsen? Dat is wat afhankelijk van de functie die de tuinborder moet dienen. Zowel bij de klassieke ECOlat als bij de zwarte tuinafboording ECCOBorder flex heb je twee variabelen:

  • Rechte stukken
  • Op rol

Afhankelijk van de vorm dat je wil maken kan je best voor een van beide opties kiezen. Zijn het voornamelijk rechte stukken en hoeken, dan kan je de rechte stukken nemen. Heb je eerder organische bochten en glooiende vormen, dan kan je best de border op rol nemen. Die zijn flexibeler en al deels gebogen doordat ze op rol zitten. Ze kunnen ook recht getrokken worden, maar dan zal je een Ecopic of Multi Profile piket moeten voorzien om de halve meter.

Wil je graag zien hoe je deze ECOlat of ECCOborder flex tuinafboording makkelijk kan installeren? Bekijk dan zeker onze montagevideo, de stappen zijn hetzelfde voor zowel de rechte stukken als die op rol van de ECOlat of de ECCOborder flex.

Hoe betonborduren plaatsen?

De Wirtz Betonborduur is een tijdloze klassieker met een hoge afwerkingsgraad. Het is dan ook een populaire keuze als tuinafboording. Het enige nadeel is dat het wel iets meer voorbereidingswerk vraagt dan de andere opties.

De Wirtz Betonborduur is 20cm hoog en moet verankerd worden in de stabilisé langs beide kanten voor een stevig eindresultaat. Als je met deze tuinborder wil werken, zal je dus een schop breedte moeten uitgraven tot onder het nulpunt rekening houdend met de hoogte die wil dat de borduur na plaatsing nog zichtbaar is. Moet dit bijvoorbeeld 5cm zijn, dan zal je minstens 15cm moeten uitgraven zodat je ze op die hoogte kan verankeren in de stabilisé en dat de betonborduur nog 5cm zichtbaar is boven het oppervlak.

Wil je graag een praktijkvoorbeeld voor het plaatsen van deze betonborduren? Kijk dan zeker ook naar onze installatievideo voor de aanleg. Wil je de betonboorduur nog extra beschermen? Dan kan je ook afwerken met een inox of cortenstaal betotop bovenprofiel. Bijvoorbeeld voor een omranding van een petanquebaan kan dit zeker geen overbodige luxe zijn.

Welke tuinafboording kiezen?

Zoals je ziet zijn er dus heel wat mogelijkheden om je tuin te voorzien van afboordingen, maar wat kan je nu best kiezen? Dat is afhankelijk van enkele factoren en je persoonlijke voorkeuren. We zetten ze graag voor je op een rij:

 

Metalen tuinborder (Corten of Galva)

Tuinborder uit kunststof

Betonborduren

Eenvoudig te installeren

***

**

*

Afwerkingsgraad

***

*

**

Flexibiliteit plaatsing

***

***

*

Prijs

€€€

€€

 

Afhankelijk van wat belangrijkst is voor jouw tuinproject, kan je dus kiezen voor een tuinafboording ineen bepaald materiaal. Bekijk zeker de verschillende opties per type tuinafboording op onze webshop:

 

Producten verwant aan dit artikel

Alle blogs

Relevante artikels

Alle blogs

De 5 beste bodembedekkers voor je tuin

Op zoek naar de perfecte bodembedekker voor je tuin? Ontdek de top 5 keuzes die niet alleen je tuin transformeren maar ook duurzaam en esthetisch aantrekkelijk zijn. Van Belgische houtsnippers tot het elegante Steenroos, elke optie biedt unieke voordelen en een eigen charme.

Ontdek alle advies & inspiratiecategorieën