De 5 beste bodembedekkers voor je tuin

Houtsnippers van Belgische origine

Onze houtsnippers zijn afkomstig van verschillende soorten loof-en naaldhout, met een lokale, Belgische afkomst. Het hout wordt geoogst volgens de regels van de kunst, kennis en wetgeving en zo dragen we bij aan een verantwoord boom-, park-en bosbeheer. Geen enkele snipper is afkomstig uit industriële of commerciële ontbossing!

De houtsnippers die je bij Jatu aankoopt, zijn afkomstig uit gesteltakken of stamstukken. Doordat deze meer hout dan kruidachtig materiaal bevatten, is de duurzaamheid veel groter dan de houtsnippers van twijgen. Hierdoor verloopt het verteringsproces veel trager, waardoor ze langer blijven liggen.

Elke houtsoort heeft zijn specifieke kenmerken en toepassingsmogelijkheden. Van bodembedekker tot wandelpad, van een plantenborder tot groenzone, maar ook moestuinen, kippenrennen of plantenborders kunnen aangelegd worden met de houtsnippers. Een groot voordeel aan de houtsnipper is dat ze een isolerende waarde hebben tegen droogte! Hierdoor stockeren ze water en kan de warmte niet aan de grond. Jatu heeft de loofhardhout in het assortiment.

Houtsnippers loofhout van Belgische origine

Boomschors

Boomschors is een populaire bodembedekker afkomstig van dennen, bekend om zijn natuurlijke charme en duurzaamheid. We bieden twee soorten aan: Pin Sylvester en Maritime, beide met hun eigen unieke voordelen voor jouw tuin.

Boomschors Pin Maritime Droog

Deze schorssoorten zijn licht zuur met een pH-waarde van ongeveer 6, wat betekent dat ze de groei van ongewenst groen kunnen beïnvloeden, maar ook impact hebben op de groei van de gewenste beplanting. Dit zuurheidsniveau is iets om rekening mee te houden bij het kiezen van planten voor je tuin.

Boomschors Pin Sylvester droog

Een ander belangrijk kenmerk van boomschors is dat het relatief licht is. Hoewel dit het gemakkelijk maakt om mee te werken, bestaat er een kans dat het kan opwaaien bij hevige wind. Dit aspect benadrukt de noodzaak van een zorgvuldige afweging van de voor- en nadelen van het gebruik van boomschors in jouw tuin.

Kiezen voor boomschors betekent kiezen voor een natuurlijke uitstraling met bepaalde praktische overwegingen. Het kan je tuin verrijken en beschermen, mits de juiste maatregelen worden genomen om de unieke eigenschappen ervan in je voordeel te laten werken.

Lavasteen

Lavasteen staat bekend als een elegant en duurzaam alternatief voor boomschors. Dankzij de unieke porositeit van lavasteen, absorbeert het water om dit vervolgens bij drogere perioden geleidelijk af te geven. Dit maakt lavasteen niet alleen praktisch, maar ook zeer gewild in internationale landschappen.

De esthetische waarde van lavasteen als bodembedekker is onmiskenbaar. Met zijn rijke, warme tinten en natuurlijke, ruwe textuur biedt het een visuele meerwaarde aan elke tuin. Bovendien is de vorm van lavasteen zodanig dat het ongewenste bezoek van huisdieren zoals honden en katten ontmoedigt, wat een aangename bonus is.

Belangrijk om te weten is dat lavasteen een natuurlijk stollingsgesteente is, wat kan leiden tot variaties in kleur. Om een consistent kleurenschema in je tuinproject te waarborgen, raden we aan al het benodigde materiaal in één keer te bestellen. De trend van lavasteen als bodembedekker wint aan populariteit, dankzij zijn unieke eigenschappen en esthetische appeal. Zorg dus dat je bij je volgende tuinproject deze stijlvolle en functionele optie overweegt.

Schelpen

Vlaamse kleischelpen als wandelpad of fietspad

Schelpen zijn een uitstekende keuze als bodembedekker, die niet alleen een natuurlijke en speelse uitstraling bieden aan je tuin, maar ook functioneel zijn. Bij Jatu bieden we twee soorten aan: gewassen Noordzee schelpen en Vlaamse kleischelpen, perfect om die unieke kustsfeer naar je tuin te brengen. Ze zijn ideaal voor het aankleden van borders en wandelpaden, en hun lange geschiedenis van gebruik voor diverse toepassingen zoals kippengrit en natuurlijke verharding van paden onderstreept hun veelzijdigheid en duurzaamheid.

Daarnaast zijn schelpen een natuurlijke bron van calcium, wat bijdraagt aan een sterker vogelbestand door te zorgen voor sterkere eierschalen en meer succesvolle broedsels. Het gebruik van schelpen in je tuin biedt dus niet alleen esthetische voordelen maar ondersteunt ook de lokale biodiversiteit. Met de keuze voor gewassen Noordzee schelpen en Vlaamse kleischelpen van Jatu kun je genieten van een mooie, functionele tuin die ook ecologisch verantwoord is.

De winning wordt door de overheid streng gecontroleerd zodat de ecologische effecten zo miniem mogelijk blijven.

Leisteen of Canadian Slate

Bij Jatu hebben we een voorliefde voor Canadian Slate, of leisteenschilfers, maar we geven de voorkeur aan de naam Steenroos. Deze naam klinkt niet alleen beter, maar vat ook de natuurlijke schoonheid en veelzijdigheid van dit gesteente samen. Steenroos onderscheidt zich door zijn pH-neutrale eigenschappen, waardoor het een duurzame keuze is die niet onderhevig is aan rot, in tegenstelling tot materialen zoals boomschors.

Leisteen als bodembedekker

Steenroos is een bijproduct van de productie van muurstenen en dakpannen, wat het een ecologisch verantwoorde keuze maakt. Dankzij de bewerkbaarheid is dit type gesteente ook populair onder kunstenaars, die het gebruiken voor het creëren van prachtige beelden. Deze unieke combinatie van praktische voordelen en artistieke waarde maakt Steenroos tot een uitstekende keuze voor zowel tuinprojecten als kunstzinnige toepassingen.

Nog vragen of toch liever een prijs op maat?

Producten verwant aan dit artikel

Alle blogs

Relevante artikels

Alle blogs

Ontdek alle advies & inspiratiecategorieën