Tuinafboording: Welke soorten zijn er en welke kan ik het beste kiezen?

In de dynamische wereld van tuinontwerp speelt het definiëren van tuinelementen met tuinafboordingen een cruciale rol, niet alleen voor esthetiek maar ook voor orde. Deze afboordingen variëren van borderranden in de tuin tot afboording voor je gazon. Ze houden niet alleen alles netjes op zijn plaats maar verrijken ook de visuele aantrekkingskracht van je tuin.

Of je nu kiest voor een strakke border rondom je gazon of een sierborder in de tuin, de beschikbare materialen variëren van steen en metaal tot veelzijdig kunststof. Voor diegenen die de afboording van bloemperken willen perfectioneren, biedt dit scala aan opties de mogelijkheid om een echt uniek groen paradijs te creëren. Deze blog verkent de diverse soorten afboordingen en helpt je de ideale match voor jouw tuin te vinden, of je nu gaat voor een border in tuin die naadloos aansluit bij het landschap of een opvallende borderrand die je buitenruimte accentueert.

afboording tuin om gras en steen te splitsen

Tuinafboordingen in metaal

Bij het kiezen van afboordingen voor je tuin bieden metalen opties een combinatie van duurzaamheid en moderne esthetiek. Ons assortiment metalen afboordingen biedt voor elk wat wils, van strakke lijnen tot flexibele vormgeving.

Plooibare tuinafboording in Cortenstaal, Galvanisé of Zwart

Metalen afbooring kopen voor een pad, perk, rand

De ECCOborders Easyfix is ontworpen met input van professionals, maakt het snel en esthetisch afwerken van tuinpaden, terrassen en perken eenvoudig. Deze afboordingen, beschikbaar in hoogwaardig galvaniseerd of cortenstaal, zijn geliefd vanwege hun eenvoudige installatie en veelzijdige toepassingen.

Easyfix LI richt zich op rechte lijnen en hoeken van 90°, eenvoudig te buigen zonder gereedschap en is verkrijgbaar in het zwart, cortenstaal en gegalvaniseerd staal.

Easyfix CS daarentegen is ideaal voor organische vormen, waardoor je vloeiende contouren in je tuin kunt creëren. Is verkrijgbaar in gegalvaniseerd staal en cortenstaal.

Beide systemen zijn onderling compatibel en veilig in gebruik, dankzij de omgebogen randen die scherpe kanten vermijden. Dankzij de verschuifbare pockets en eenvoudig te plaatsen verankeringen bieden deze tuinafboordingen een duurzame, veilige en stijlvolle oplossing voor elke tuin waar gebruiksgemak en veelzijdigheid voorop staan.

Goedkope metalen tuinafboording

Voor wie op zoek is naar een betaalbare maar stijlvolle oplossing voor tuinafboordingen, biedt onze Terralis de perfecte combinatie van prijs en kwaliteit. Beschikbaar in stukken van 1 meter in zowel het cortenstaal als het moderne gegalvaniseerd staal, zijn deze afboordingen ideaal voor elke tuin.

Goedkoper metalen afboording in het cortenstaal als galvaniseerd staal

Hun veelzijdigheid komt tot uiting in de mogelijkheid om zowel strakke rechte lijnen als speelse organische vormen te creëren, waardoor je vrij bent in je tuinontwerp. De eenvoudige installatie dankzij de handige pinnen aan de onderzijde, maakt het aanleggen van je droomtuin gemakkelijker dan ooit. Kies voor Terralis en geef je tuin een duurzame, functionele en esthetische upgrade die niet zwaar op je budget weegt.

Ecolat, flexibele tuinafboording in kunststof

Met de Ecolat afboordingen in kunststof maak je perfecte tuinafboordingen voor o.a gazons, tuinpaden, borders en bloembedden met split, kiezels, boomschors of schelpen. De Ecolat is eveneens heel geschikt voor het opbouwen van een waterpas vijverrand zonder zichtbare folie. Je bevestigt Ecolat stabiel en eenvoudig door middel van de Ecopic-paaltjes met H-profiel.

De Ecolat-afboordingen worden geproduceerd uit gerecycleerd plastic. Daardoor zijn ze beter voor het milieu, duurzamer, veel beter plooibaar en geschikter voor glooiende vormen dan houten latten. De latten kunnen bewerkt worden zoals hout (boren, frezen, zagen) en zijn verkrijgbaar in grijs, recht of op rol.

borderrand kopen in kunststof om perkjes af te bakenen

Naast Ecolat introduceren we ook de ECCOborder Flex, een andere innovatieve kunststof afboording, verkrijgbaar op rol en op rechte stukken (Panel). Vervaardigd uit zwart, gerecycleerd PVC en dubbelzijdig gebruik. ECCOborder Flex of ECCOborder Flex Panel is een veelzijdige tuinafboording die zich makkelijk laat vormen voor allerlei tuinstijlen, van klassiek tot modern. Dankzij het handige ontwerp past het zich soepel aan elk tuinproject aan, waardoor het een ideale keuze is voor elke tuinliefhebber die op zoek is naar zowel functionaliteit als stijl.

Betonnen tuinafboording

Betonnen tuinafboordingen zijn al langer een populaire keuze als afboording in de tuin of oprit. Ze zijn duurzaam, sterk en goed bestand tegen weersinvloeden. Ze passen perfect in een rustieke en landelijke tuin, maar hebben zeker ook hun plaats in de moderne tuin. Dankzij hun smalle zichtkant zijn de Wirtz borduren ook nog eens heel elegant en stijlvol.

Wat minder gekend is, is dat er naast de rechte variant, er ook nog een vervormbare variant bestaat: de Flexibele Wirtz betonborduur. Deze borduur kan in lichte bochten geplooid worden. Ideaal voor wie de robuustheid van een betonborduur wil combineren met de elegantie van glooiende vormen in de tuin.

Nog vragen of toch liever een prijs op maat?

Producten verwant aan dit artikel

Alle blogs

Relevante artikels

Alle blogs

Hoe plaats je tuinafboordingen?

Wil je tuinafboordingen plaatsen, maar weet je niet hoe er aan te beginnen? Bij Jatu helpen we je graag op weg. Bekijk ons stappenplan voor de aanleg van tuinafboordingen en de installatievideo per type tuinborder.

De 5 beste bodembedekkers voor je tuin

Op zoek naar de perfecte bodembedekker voor je tuin? Ontdek de top 5 keuzes die niet alleen je tuin transformeren maar ook duurzaam en esthetisch aantrekkelijk zijn. Van Belgische houtsnippers tot het elegante Steenroos, elke optie biedt unieke voordelen en een eigen charme.

Ontdek alle advies & inspiratiecategorieën