Wanneer kies je voor lavasteen of lavagruis?

Lava is steeds meer aan een opmars bezig in onze tuinen. En terecht: lava is dan ook een enorm veelzijdig product! Lava bestaat in verschillende formaten en kan dus voor veel verschillende toepassingen gebruikt worden.

Maar hoe weet je nu welk formaat lava geschikt is voor jouw tuinproject? Wij helpen je hieronder graag verder om de juiste keuze te maken!

Lavasteen of lavagruis?

De keuze tussen lavasteen of lavagruis hangt af van verschillende factoren, zoals het beoogde gebruik, de functionele eigenschappen en natuurlijk ook de gewenste ‘look’. Lavastenen zijn groter van formaat en worden over het algemeen gebruikt als bodembedekker of vijverlava. Lavagruis is heel fijn en wordt veelal gebruikt als bodemverbeteraar en drainagemateriaal.

lange versie voor in blog

Waarvoor Lavasteen gebruiken in de tuin?

Lavasteen staat bekend om z’n vele kwaliteiten. Het kan bijvoorbeeld lang vocht en warmte ophouden. Als bodembedekker verteert het niet en is hierdoor dus zeer duurzaam. Daarnaast houdt het ook de groei van onkruid tegen, dus het is de ideale natuurlijke onkruidverdelger voor in je tuin.

Lavasteen 2/8 als bodembedekking en bodemverbeteraar

Lava 2/8 is ideaal als bodembedekker in plantenborders en bloembakken. Dit is de fijnste lavakorrel zonder gruis in. Door de fijne korrelmaat kan de bodem hiermee mooi egaal bedekt worden en krijgt onkruid geen kans om door te schieten. Daarnaast kan lava 2/8 ook steeds in de bodem gemengd worden om de bodem te verluchten en te verbeteren.

Lavasteen 8/16, het klassieke formaat voor je tuin

Lava 8/16 is iets grover, waardoor het meerdere toepassingen heeft. Lava 8/16 kan net als lava 2/8 perfect gebruikt worden als bodembedekker tussen planten. Het resultaat toont iets ruwer dan de lava 2/8, wat ideaal is voor mensen die houden van een iets ruigere uitstraling van de tuin. Daarenboven kan dit formaat ook weer ingemengd worden in de grond om deze te verbeteren. Daarnaast wordt lava 8/16 ook vaak als bovenste laag lava in de vijver gebruikt. Dankzij het kleiner formaat toont lava 8/16 iets verfijnder dan het veelal gebruikte lava 16/32 in vijvers.

Lavasteen 16/32 de beste filterlava voor vijvers

Dankzij het grotere formaat van lava 16/32 is deze lavasteen heel geschikt als vijverlava. Doordat lava een heel poreus gesteente is, heeft het een zeer zuiverende werking. Het is dus perfect in filterzones van zwemvijvers en natuurlijke vijvers. Daarnaast kan lava 16/32 ook gebruikt worden als fundering onder paardenpistes. Dankzij de goede drainerende eigenschappen van lava wordt plasvorming tot het minimum beperkt.

Heeft of wilt u een vuurkorf in de tuin? Dan is lava 16/32 ook ideaal als omranding. Het neemt de warmte op en geeft deze geleidelijk aan terug af.

Waarvoor Lavagruis gebruiken in je tuinproject?

Lavagruis is de fijnkorrelige versie van lava. Door de fijnere structuur is lavagruis ideaal als grondverbeteraar. Lavagruis biedt stabiliteit en kan zeer egaal gelegd worden en is hierdoor ook een geliefd product voor fundering- en drainagelagen.

Lavagruis 0/3, de fijnste lavakorrel

Lavagruis 0/3 is de fijnste variant in ons assortiment. Ook wel gekend als lavazand is lava 0/3 vooral geschikt als bodemverbeteraar. Dit kan over het gazon gestrooid worden of ingewerkt in de bodem. Lava 0/3 verrijkt de bodem en zorgt voor een betere drainage.

Lavagruis 0/8, het perfecte drainagemiddel

Lava 0/8 combineert perfect de eigenschappen van fundering en drainage. Dit type wordt dus vooral gebruikt als fundering – en drainagelaag onder kunstgras in combinatie met de Drainbase kunstgrasplaten. Hierdoor krijgt het water voldoende kans om in de bodem te dringen en vermijd je plassen op je mooi aangelegde kunstgras.

Lava 0/16, fundering voor grasparking

Lava 0/16 is een mengeling van fijn gruis en iets grovere lavakorrels. Dit wordt vaak gebruikt als onderbouwlaag voor sportvelden of als legbed voor grastegels.

Ben je geïnspireerd en wil je graag lava gebruiken in je tuin? Hou er dan rekening mee dat lava een natuurproduct is en de kleur dus kan variëren. Wil je lava als bodembedekker gebruiken, zorg dan zeker dat je alles in 1 keer aanlegt, om kleurverschillen te vermijden. Lava is steeds bij ons op voorraad.

 

Nog vragen of toch liever een prijs op maat?

Producten verwant aan dit artikel

Alle blogs

Relevante artikels

Alle blogs

Stappenplan aanleg Kunstgras met Drainbase

Door de klimaatveranderingen wordt het steeds moeilijker om je gazon mooi groen te houden. Kunstgras kan de ideale oplossing bieden. Het is onderhoudsvriendelijk, ziet er alsmaar natuurlijker uit en is bovendien eenvoudig zelf te plaatsen. In deze blog lees je hoe je de aanleg van kunstgras eenvoudig zelf kan uitvoeren.

Ontdek alle advies & inspiratiecategorieën