Alternatieve bodembedekkers: ecologisch en verrassend

De onderhoudsarme tuin is ‘here to stay’. Meer dan ooit wordt er geopteerd voor een bodembedekker in plaats van een gazon. Een goede bodembedekker houdt onkruid tegen en beschermt de bodem. Hiervoor kan je bijvoorbeeld kiezen voor een snelgroeiende en groenblijvende plant die laag en breed groeit zoals salie, hedera of kattenkruid om er maar enkele te noemen.

Iedereen kent natuurlijk boomschors, maar de creatieveling onder ons durft het ook anders aanpakken.

Lavasteen als natuurlijke onkruidverdelger in voortuin

Boomschors als bodembedekker

Boomschors, de klassieke bodembedekker bestaat in vele maten en gewichten maar de twee meest gekende types zijn Pin Sylvester en Pin Maritime.

  • Pin Sylvester is een schors die hoofdzakelijk in Noord-en Midden- Frankrijk wordt ontgonnen. Het heeft een levensduur tussen 4 en 6 jaar.
  • Pin Maritime daarentegen wordt ontgonnen in Zuid-Frankrijk en Portugal en heeft een levensduur tussen 5 en 8 jaar.

Beiden zijn afkomstig van dennen en hierdoor is deze schors licht zuur met een pH van ongeveer 6. Dit heeft een invloed op de groei van ongewenst groen, maar ook op de groei van de gewenste beplanting. Tenslotte is boomschors een relatief licht product waardoor de kans bestaat dat het gaat opwaaien bij hevige wind. Er zijn dus duidelijke voor- en nadelen verbonden aan boomschors, die je zelf best afweegt.

Gewassen schelpen

Wanneer schelpdieren zoals Kokkels, Zwaardscheden, Mosselen, Strandgapers, … sterven blijven de schelpkleppen over en hopen die zich op de schelpenbanken. Al eeuwen lang worden deze schelpen gewonnen voor diverse toepassingen waaronder kippengrit, waterzuivering, maar ook als natuurlijke verharding voor wandel- en fietspaden.

De winning wordt door de overheid streng gecontroleerd zodat de ecologische effecten zo miniem mogelijk blijven.

Als bodembedekker zijn schelpen uitermate geschikt en ze worden dan ook gretig gebruikt aan onze kust waar ze helemaal opgaan in de omgeving.

Leuk om te weten is dat schelpen een bron natuurlijke bron van calcium zijn waarmee wij het vogelbestand een duwtje in de rug kunnen geven. Calcium zorgt onder meer voor sterkere, gladdere eierschalen waardoor er meer kuikens uitgebroed kunnen worden.

Lavasteen als natuurlijke bodemverbeteraar

Lavasteen als bodemverbetaar

Lavasteen is een natuurlijke bodemverbeteraar en zorgt voor zeer vruchtbare grond. Meteen ook de reden waarom lavasteen in heel veel substraten wordt gebruikt.

In Duitsland en Frankrijk zijn er verschillende winplaatsen. Om de CO2 voetafdruk zo laag mogelijk te houden, voeren wij lava uitsluitend per schip aan vanuit het Duitse Eifelgebergte.

Als bodembedekker heeft lavasteen bovendien een zeer esthetische meerwaarde dankzij zijn mooie, warme tinten en ruwe vorm. Deze vorm voorkomt ineens ook dat honden en katten van je mooie tuin een openbaar toilet maken. Mooi meegenomen toch?

Steenroos of leisteenschilfers

Leisteen als bodembedekker

Canadian Slate of leisteenschilfers, bij Jatu noemen wij dit gesteente al jaren Steenroos omdat het gewoon beter bekt.

Twee grote voordelen zijn; Steenroos is pH neutraal en gaat het niet rotten zoals schors.

Het is een bijproduct tijdens het vervaardigen van muurstenen en dakpannen, maar gezien de bewerkbaarheid van dit type gesteente, wordt het ook vaak door kunstenaars gebruikt om beelden uit te houwen. Typisch zijn de sobere grijstinten met hier en daar oxidatie (roestkleur), hoewel Steenroos ook beschikbaar is in een zachte paarse kleur.

Jatu verdeelt enkel de mooiste kwaliteit zonder oxidatie.

Houtsnippers uit België

Onze houtsnippers zijn afkomstig van verschillende soorten loof- en naaldhout met een lokale, Belgische afkomst. Het hout wordt geoogst volgens de regels van de kunst, kennis en wetgeving. Zo dragen we ook bij aan een verantwoord boom-, park- en bosbeheer. Geen enkele snipper is afkomstig uit industriële of commerciële ontbossing!

De houtsnippers die je bij Jatu aankoopt, zijn afkomstig uit gesteltakken of stamstukken. Doordat deze meer hout dan kruidachtig materiaal bevatten, is de duurzaamheid veel groter dan de houtsnippers van twijgen. Hierdoor verloopt het verteringsproces dan ook veel trager, waardoor ze langer blijven liggen.

Op alle plaatsen waar onze snippers vandaan komen, kan je al nieuwe aanplantingen vinden onder de vorm van spontane vegetatie, boscompensatie of werkelijk vervangen aanplantingen.

Koop jij ook graag lokaal?

Nog vragen of toch liever een prijs op maat?

Producten verwant aan dit artikel

Alle blogs

Relevante artikels

Alle blogs

Hoe plaats je tuinafboordingen?

Wil je tuinafboordingen plaatsen, maar weet je niet hoe er aan te beginnen? Bij Jatu helpen we je graag op weg. Bekijk ons stappenplan voor de aanleg van tuinafboordingen en de installatievideo per type tuinborder.

Ontdek alle advies & inspiratiecategorieën