Een tuinafboording uit kunststof, beton of staal?

Een tuin bestaat al lang niet meer uit een saai stukje gazon. De tuin van 2023 is een mooi samenspel van gras, bloem- en plantenperken en gezellige tuinpaadjes. Maar hoe zorg je ervoor dat je tuin geen rommelig allegaartje wordt? Hier komen tuinafboordingen perfect van pas.

Meerwaarde van tuinafboordingen

Een tuinafboording heeft vele functies en kan op verscheidene manieren verwerkt worden in de tuin. Zo kan je tuinafboordingen gebruiken om een plantenvak of bloembed netjes af te bakenen. Ook wandelpaden kunnen perfect afgebakend worden met de juiste afboording. Wil je daarnaast verhinderen dat het grind van je oprit of terras steeds weer overloopt in je gazon? Een tuinafboording is het antwoord! Kortom, een tuinafboording geeft je tuin meteen een nette en afgewerkte look.

ECOlat rol tuinafboordingen in kunststof

Een tuinafboording is niet enkel functioneel, maar oogt ook nog eens heel mooi. Tuinafboordingen bestaan tegenwoordig in alle maten en vormen, dus voor elke toepassing of smaak is er wel een perfecte afboording te vinden.

Welke tuinafboordingen kies ik best?

Er is een ruime keuze aan tuinafboordingen. Maar waar moet je allemaal op letten bij de aankoop van tuinafboordingen? Deze keuze is niet gemakkelijk omdat het afhangt van verschillende factoren. De keuze van tuinafboording hangt vooral af van eigen smaak, gebruiksgemak en budget.

We helpen je graag verder bij deze keuze door de verschillende soorten tuinafboordingen en hun voordelen op te lijsten. In onderstaand overzicht heb je alvast een houvast van de belangrijkste keuzes:

flowchart voor beste keuze type tuinafboording

Stalen tuinafboordingen

Een stalen tuinafboording is ideaal voor wie houdt van een strakke en moderne look. Een tuinafboording in gegalvaniseerd staal of in poederlak zwart geeft meteen een eigentijdse look aan je tuin. Maar ook wie het liever wat ruwer ziet, kan kiezen voor een stalen afboording. Een tuinafboording in cortenstaal combineert de strakke elegantie met de ruwere look van geroest staal. De Easyfix tuinafboordingen hebben daarnaast als voordeel dat ze zeer eenvoudig en vlug te plaatsen zijn. Met de handige bijgeleverde pockets en pinnen steek je deze afboordingen in een oogwenk in de grond.

ECCOborder Easyfix afboording in Galva
ECCOborder Easyfix zwarte afboording Galva gepoederlakt

Ook als je houdt van glooiende vormen, zit je goed met stalen afboordingen. De Easyfix LI kan gemakkelijk in verschillende vormen geplooid worden en vormt zich zo naar jouw wensen.

Betonnen tuinafboordingen

Betonnen tuinafboordingen zijn al langer een populaire keuze als afboording in de tuin of oprit. Ze zijn duurzaam, sterk en goed bestand tegen weersinvloeden. Ze passen perfect in een rustieke en landelijke tuin, maar hebben zeker ook hun plaats in de moderne tuin. Dankzij hun smalle zichtkant zijn de Wirtz borduren ook nog eens heel elegant en stijlvol.

Wat minder gekend is, is dat er naast de rechte variant, er ook nog een vervormbare variant bestaat: de Flexibele Wirtz betonborduur. Deze borduur kan in lichte bochten geplooid worden. Ideaal voor wie de robuustheid van een betonborduur wil combineren met de elegantie van glooiende vormen in de tuin.

Betonnen wirt borduur met schuine rand, afgewerkt met Betotop in Inox
Flexibele betonnen borduur

Kunststof tuinafboordingen

Op zoek naar een ecologische oplossing om je tuin af te boorden? De Ecolat afboording is gemaakt uit 100% gerecycleerd plastic. Hierdoor zijn ze niet alleen beter voor het milieu, maar zijn ze ook duurzaam en geschikt om glooiende vormen aan te brengen. Deze kunststof afboording is ook makkelijk te plaatsen door middel van Ecopic-paaltjes met H-profiel.

Ecolat tuinafboording, goedkoop en eenvoudig te plaatsen
Flexibele tuinafboording in kunststof, Ecolat op rol
Rechte tuinafboording in kunststof, ecolat recht goedkoop en gebruiksvriendelijke afboording

Wat is nu de beste keuze als tuinafboording?

Tuinafboordingen zijn een essentiële toevoeging aan elke moderne tuin. Ze zijn niet alleen functioneel om de tuin op een nette en afgewerkte manier te scheiden in verschillende zones, maar ook een echte eye-catcher.

Er zijn verschillende soorten tuinafboordingen beschikbaar, van stalen tot betonnen en kunststof afboordingen, elk met hun eigen specifieke eigenschappen en voordelen. Afhankelijk van persoonlijke smaak, gebruiksgemak en budget, is er voor elk type tuin en elke smaak een passende tuinafboording beschikbaar.

Bij de keuze van tuinafboordingen is het dus belangrijk om de verschillende soorten en hun specifieke kenmerken en voordelen te overwegen. Je ziet, er zijn verscheidene tuinafboordingen op de markt, dus er is voor elk wat wils. Een tuinafboording kan je tuin net dat tikkeltje extra geven. Jatu helpt je graag om jouw tuin buitengewoon te maken!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Relevante artikels

De naam zegt het al: in een wilde tuin kan de natuur zijn wilde natuurpracht etaleren. Wil jij ook graag een tuin waar je elke dag kan genieten van een overvloed aan wilde bloemen? Lees dan zeker even verder, want in tegenstelling tot wat men denkt, houd je bij de aanleg van een wilde tuin toch best rekening met enkele zaken vooraleer je de natuur zijn gang kan laten gaan.

Lees meer

Ontdek alle advies & inspiratiecategorieën