Tuinafboording: Welke soorten zijn er en welke kan ik het beste kiezen?

Afboording tussen gazon en plantvak, tuinafboording in gegalvaniseerd staal

Esthetische afboordingen voor je terras, oprit of wandelpad, om snel en gemakkelijk te plaatsen, nodig? Wat moet je nu gebruiken en wat past er het best in je tuin? Van de 100 % gerecycleerde Ecolat tot de flexibele en prijsvriendelijke ECCOborder Easyfix in CorTen staal of galva, Jatu gidst je doorheen de verschillende soorten.

Plooibare tuinafboording in Cortenstaal of in Galvanisé

ECCOborders Easyfix is conceptueel bedacht op basis van de input van de professionele gebruikers. De Easyfix afboordingen zijn ontworpen om op een eenvoudige, snelle en esthetische manier tuinpaden, terrassen, bloem- en grasperken van een mooie afwerking te voorzien.

Kenmerkend is hun eenvoudige installatie en de talrijke toepassingsmogelijkheden en uitvoeringen. Binnen de Easyfix hebben we twee varianten: Easyfix LI en Easyfix CS.

De LI is ideaal voor rechte toepassingen en perfect plooibaar in hoeken zonder dat daar machines aan te pas moeten komen.

De CS is net het tegenovergestelde waarmee je perfecte organische vormen mee kan creëren. De Easyfix is een snel en eenvoudig te plaatsen afboording in kwalitatief galva of cortenstaal. Door de verschuifbare pockets, kan je de verankering willekeurig plaatsen. De omgebogen rand van de ankers en de borders zorgen voor optimale veiligheid in het gebruik, zonder scherpe randen. De twee Easyfix-systemen zijn bovendien ook compatibel met elkaar en dus te combineren naar hartenlust.

Tuinafboording Easyfix LI CorTen
Tuinafboording Easyfix LI Galva

Ecolat, flexibele tuinafboording in kunststof

Aanleg tuinafboording in bochten met Ecolat

Met de Ecolat afboordingen in kunststof maak je perfecte tuinafboordingen voor o.a gazons, tuinpaden, borders en bloembedden met split, kiezels, boomschors of schelpen. Het Ecolat-systeem is eveneens heel geschikt voor het opbouwen van een waterpas vijverrand zonder zichtbare folie. Je bevestigt Ecolat stabiel en eenvoudig door middel van de Ecopic-paaltjes met H-profiel.

De Ecolat-afboordingen worden geproduceerd uit gerecycleerd plastic. Daardoor zijn ze beter voor het milieu, duurzamer, veel beter plooibaar en geschikter voor glooiende vormen dan houten latten. De latten kunnen bewerkt worden zoals hout (boren, frezen, zagen) en zijn verkrijgbaar in grijs, recht of op rol.

Tuinafboording komt in verschillende materialen voor. Bij Jatu hebben we er voor gekozen borderrand aan te bieden van kunststof en van staal. Afboording van deze materialen biedt namelijk enkele voordelen ten opzichte van afboordingen van bijvoorbeeld beton; tuinafboording van kunststof/staal is flexibel en het materiaal is veel lichter. Dit beiden maakt het aanleggen ervan eenvoudiger én het is mogelijk om figuren en bochten aan te leggen.

Betonnen afboording, kan elegant zijn

Beton wordt maar al te vaak geassocieerd met een ruw bouwmateriaal dat eerder dient voor grote bouwprojecten. Niets hoeft minder waar te zijn. Dankzij Martin Wirtz, de Belgische landschapsarchitect met wereldfaam, ontwierp een elegante afboording gemaakt uit beton. Deze boordsteen is gemaakt uit gietbeton en heeft een smalle zichtkant van slechts 1,5 cm breed. De Wirtz borduur is makkelijk hanteerbaar en snel te plaatsen. Het is de énige elegante betonnen boordsteen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Relevante artikels

De naam zegt het al: in een wilde tuin kan de natuur zijn wilde natuurpracht etaleren. Wil jij ook graag een tuin waar je elke dag kan genieten van een overvloed aan wilde bloemen? Lees dan zeker even verder, want in tegenstelling tot wat men denkt, houd je bij de aanleg van een wilde tuin toch best rekening met enkele zaken vooraleer je de natuur zijn gang kan laten gaan.

Lees meer

Ontdek alle advies & inspiratiecategorieën