Eenvoudig zelf een groendak aanleggen. Ecologisch, isolerend en onmiddellijk groen met sedumtegels.

Zelf groendak aanleggen, alle info op Jatu.be

Waarom kiezen voor een groendak?

  • Economisch voordeel voor jou:
    Een groendak biedt niet alleen een esthetische meerwaarde voor je woning, het werkt ook isolerend en geluidswerend. Zo kan het de temperatuur op je dak verlagen, wat het rendement van je zonnepanelen verhoogt, temperatuurschommelingen in huis voorkomt en je dakbedekking zelf beschermt.

  • Ecologisch voordeel voor je omgeving:
    Daarnaast helpt het de biodiversiteit een handje, doordat je een leefbare omgeving creëert voor fauna en flora. Als wederdienst verbetert diezelfde fauna en flora de luchtkwaliteit rondom je woning, verlaagt het de temperatuur en bevorderd de bestuiving in je tuin.

  • Onderhoudsvriendelijk:
    Een sedumdak vraagt een minimaal onderhoud. Mits een tweejaarlijkse bemesting, wat water in de droogste periodes en een jaarlijkse snoeibeurt, kan je het hele jaar door genieten van een levendig dak. Naast de meerwaarde voor je woning, beschermt het bovendien je dakbedekking, mooi meegenomen toch?

  • Betaalbaar:
    Een extensief groendak kan je eenvoudig zelf aanleggen. Zeker met behulp van de sedumtegels van Jatu. Alle nodige lagen en expertise zitten in deze sedumcasettes, waardoor je ze enkel nog juist hoeft te plaatsen. Zo bespaar je al heel wat op de aanleg van een groendak. Bovendien kan je er in sommige gemeentes ook subsidies voor krijgen.

Sedumdak aanleggen, makkelijk met sedumcasettes op Jatu.be

Waarom kiezen voor sedumtegels?

Sedumtegels zijn kant-en-klare groendaktegels die eenvoudig te plaatsen zijn en bestaan uit verschillende soorten vetplanten. Ze zijn lichtgewicht, onderhoudsarm en bieden een uitstekende waterbuffering.

Mits de juiste voorbereiding is het dus heel eenvoudig om met sedumtegels zelf je groendak aan te leggen. Bekijk ons stappenplan voor de aanleg en ons uitgebreid assortiment producten voor groendaken.

Stappen voor aanleg sedumdak:

  • Voorbereiding:
    Alvorens je een groendak kan plaatsen, zijn er enkele zaken waar je rekening mee moet houden. Zo is de ligging, de hellingsgraad en het draagvermogen van je dak belangrijk.

  • Bescherming dakbedekking:
    Als je weet dat je dak in aanmerking komt voor een groendak, is het vervolgens belangrijk te weten waaruit je dakbedekking bestaat. Afhankelijk of het butimen, EPDM of PVC is, zal de opbouw wat variëren. Wil je zeker zijn van je stuk? Plaats dan een wortelvaste folie als ondergrond voor sedumtegels.

  • Sedumcasettes:
    Leg de sedumtegels met het kliksysteem op het dak, met een begroeiingsvrije zone van ongeveer 30 cm aan de dakrand, opgevuld met rond grind zoals Carrara keien of dakgrind.

Zelf een groendak aanleggen?

Dat kan heel eenvoudig met onze lokaal voorgekweekte sedumtegels. Mits de juiste voorbereiding is het voor iedereen mogelijk zelf in een handomdraai een sedumdak aan te leggen.

Bekijk onze installatievideo voor aanleg van een groendak en neem zeker ook een kijkje naar de checklist voor sedumdaken alvorens erin te vliegen. 

Benieuwd wat een groendak voor jou en onze planeet kan betekenen? Lees er alles over op Jatu.be of contacteer onze tuinexperten. Dan bekijken we samen de mogelijkheden.

Veelgestelde vragen over groendaken

Wat is een groendak?

In het algemeen is een groendak een verzamelterm voor vegitatie daken of dak met begroeiing. Hierin heb je verschikkende soorten:

  • Extensief groendak (sedumdak)
  • Semi-intensief groendak (ook voor struikgewas)
  • intensief groendak (daktuin)

Meestal wordt bij een groendak eerst aan een extensief groendak met sedumcasettes gedacht. Dit is ook het makkelijkst om zelf te plaatsen. Lees alles over groendaken en de verschillende soorten.

Waarop letten bij aanleg van een groendak?

Een groendak kan zonder meer een meerwaarde bieden voor zowel je woning, als je omgeving en biodiversiteit. Toch zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden zoals:

  1. De ligging van je dak
  2. De hellingsgraad
  3. De toegankelijkheid
  4. Het draagvermogen

Bekijk onze volledige checklijst voor aanleg groendak en kom te weten of jouw dak geschikt is voor een sedumdak!

Wat zijn de voordelen van een sedumdak?

Een sedumdak plaatsen biedt heel wat voordelen, zowel voor jezelf als voor de planeet. Je kan ze dan ook in deze twee categorieën opsplitsen.

  • Voordelen groendak voor jezelf
    1. Isolerend en geluiddempend
    2. Bescherming van je dakbedekking
    3. Waterbuffering, wat lekkage kan voorkomen
    4. Verlaagd temperatuur op je dak, wat rendement van je zonnepanelen kan verhogen
    5. Esthetische meerwaarde
    6. Eenvoudig zelf te plaatsen en onderhoudsarm
  • Voordelen groendak voor het milieu
    1. Helpt de biodiversiteit
    2. Meer groen in verstedelijkte gebieden
    3. Verlaagd het urban-heat-island effect
    4. Verbeterd luchtkwaliteit rondom je woning

Lees alles over de vele voordelen van een groendak voor zowel jezelf als je omgeving.

Wat zijn de nadelen van een sedumdak?

Uiteraard zijn er ook enkele zaken waaraan je moet denken alvorens je een sedumdak plaatst. Dit zijn de belangrijkste nadelen van een sedumdak:

  1. Niet ieder dak is geschikt voor een groendak
  2. Groendaken vragen een minimaal jaarlijks onderhoud
    • Sedums vragen weinig onderhoud, maar het blijven planten die beïnvloed worden door weersomstandigheden
    • Mits een minimaal onderhoud kan je jouw sedumdak in topconditie houden.
  3. Bij een verkeerde opbouw, kan het op lange termijn lekkage veroorzaken

Kan een sedumdak op elk dak worden geplaatst?

Een extensief groendak kan op veel daken geplaatst worden, dankzij de eenvoudige installatie en het lichte gewicht. Vooraleer je zelf een groendak aanlegt zijn er wel enkele zaken waar je rekening mee moet houden:

  1. Ligging van het dak.
    • Sedums vragen weinig onderhoud, maar het blijven planten. Ze zullen du wat zonlicht nodig hebben
  2. Hellingsgraad van het dak.
    • Heeft je dak een sterke hellingsgraad? Dan zal je een irrigatiesysteem of synthetisch vlies moeten voorzien. Anders zullen de sedums niet genoeg water kunnen absorberen.
  3. Draagvermogen van je dak.
    • De kant-en-klare sedumtegels zijn lichtgewichten van tussen de 8 tot 12kg per stuk. Je hebt er 4,4 nodig per m² wat het een gemiddeld gewicht tussen de 35 en 55kg geeft.
  4. Ondergrond van je dak.
    • Afhankelijk van het type dak je hebt (bitumen, EPDM, PVC, …) kan de aan te raden opbouw wat verschillen. Wil je zeker zijn? Plaats dan eerst een wortelvaste folie onder je sedumtegels.

Benieuwd of jouw dak geschikt is voor een groendak? Contacteer onze experten, dan zoeken we het samen uit. Wij antwoorden altijd binnen de 24u (werkdagen).

Hoeveel weegt een sedumdak?

Dat is uiteraard afhankelijk van je opbouw. Als je een extensief groendak plaatst aan de hand van onze lichtgewicht sedumtegels, dan wegen deze 8 tot 12kg per tegel. Je hebt er 4,4 nodig per m², waardoor je sedumdak tussen de 35 en 55kg per m² weegt.

Wil je weten of jouw dak geschikt is voor het plaatsen van sedumtegels? Bekijk de technische specificaties van onze sedumcasettes of contacteer onze experten, dan zoeken we het samen uit!

Hoe leg je een groendak aan?

Wil je zelf een groendak aanleggen? Dan wordt meestal gekeken naar een extensief groendak. De eenvoudigste manier om dit aan te leggen is met sedumtegels. De opbouw is alsvolgt:

  1. Wortelvaste folie ter bescherming van het dak
  2. Optioneel: synthetisch vlies als extra bescherming en waterbuffering
  3. Sedumtegels, lokaal voorgekweekt en met volledige opbouw inbegrepen
  4. Optioneel: Afwerking met dakgrind of sierkeien

Hoe onderhoud je een groendak met sedum?

Het onderhoud van een sedumdak kan je vergelijken met het onderhoud van een gazon, maar dan zonder de vele maaibuurten. Wil je het hele jaar door een proper en levendig groendak? Dan kan je best:

  1. Bemesten in het voor- en najaar
  2. Water geven in droge periodes
  3. Sporadisch snoeien, wanneer de sedums wild groeien
  4. Jaarlijks het onkruid verwijderd en de dominante sedumsoorten inperken

Voor de vroege voorjaarsbemesting raden we Gazon Pur aan, dit zal het mos doen verwijderen die zich in de winter genesteld heeft. Wil je een optimale groei, dan kan je best in de zomermaanden of in het najaar ook nog eens bemesten. Hierbij volstaat een klassieke gazonmest.

Bekijk onze volledige blog over het onderhoud van een groendak met sedumtegels.

Hoeveel kost een groendak met sedum per m²?

Dat is wat afhankelijk van de opbouw. Wij raden altijd aan om de volledige opbouw te plaatsen met wortelwerende folie onder. Zo voorkom je dat je mogelijks met lekken zit op lange termijn. De prijs per m² kan je hier raadplegen:

  1. Prijs sedumdak met wortelvaste folie per m²
  2. Prijs sedumtegels per m²

Toch liever een prijs op maat van je project? Contacteer onze experten, wij antwoorden binnen de 24u op werkdagen.

Nu is het aan jou!

Zit je nog met vragen of toch liever een prijs op maat? Aarzel niet om onze experten te contacteren. Wij helpen je graag verder met de aanleg van je sedumdak.

Wij antwoorden binnen de 24u (werkdagen)

Gerelateerde blogs

Wat is een groendak?

Een groendak, of vegetatiedak, is een dak bedekt met planten dat bijdraagt aan duurzaamheid en milieu. In deze blog lees je over de verschillende types groendaken, hun onderhoud en onze oplossingen bij Jatu, zoals de onderhoudsarme sedumtegels en voordelige sedummatten.

Hoe onderhoud je een groendak?

Een groendak onderhouden is echt niet moeilijk. Wil je het hele jaar door genieten van een dichtbegroeid groendak met sedums? Lees dan zeker onze handige tips voor de aanleg en het onderhoud in deze uitgebreide blog.

Waarom kiezen voor een groendak?

Groendaken bieden niet enkel een esthetische meerwaarde, ze hebben heel wat voordelen! Wij geloven dat sedum groendaken echt de algemene levenskwaliteit kunnen verbeteren. In deze blog zetten we graag enkele voordelen van groendaken in de verf. Dit zowel voor jou persoonlijk, als voor het milieu.