De top 3 opties voor een waterdoorlatende oprit

De voorbije zomers hebben wij steeds vaker te maken gekregen met een tekort aan water. De grondwaterreserves in Vlaanderen raken steeds vlugger uitgeput en geraken niet voldoende aangevuld. Dit komt deels door de hetere en drogere zomers, maar ook door de alsmaar toenemende verharding van de grond. Door de overvloed aan verharding kan het regenwater onvoldoende binnendringen in de ondergrond, waardoor de grondwaterreserves niet of nauwelijks worden aangevuld.

Daarnaast krijgen we in Vlaanderen ook steeds meer te maken met wateroverlast bij intense regenbuien omdat het water onvoldoende opgenomen kan worden in de grond. Willen we in de toekomst zowel watertekorten als wateroverlast voorkomen, dan moeten we ten volle inzetten op waterdoorlatende opritten.

Maar wat zijn nu precies waterdoorlatende opritten? Welke opties zijn er en hoe leg je deze aan? Er bestaan verschillende types van waterdoorlatende opritten, dus er is voor elk wel wat wils. Hieronder geven we je graag een overzicht van de 3 beste opties voor een waterdoorlatende oprit.

1. Waterdoorlatende grindoprit

Grind in combinatie met schors en tegels

Oprit met grindmatten

Welke soorten grind kan ik gebruiken?

Voor een oprit met grindmatten kan je veel verschillende soorten grind gebruiken. Hou hierbij vooral rekening met de korrelmaat, die niet kleiner dan 4 mm mag zijn en niet groter dan 20 mm. Wil je een robuustere uitstraling, kies dan voor gebroken grind. Dit heeft ook als voordeel dat het grind vaster zal liggen.

Voor een meer sierlijke look, ga je best voor een afgeronde kei. Dit oogt eleganter en zorgt voor een groter comfort als je er met je blote voeten moet op wandelen. Een kanttekening hierbij is wel dat afgeronde grindsoorten minder vast liggen en mogelijks iets sneller verspreiden. In combinatie met grindmatten is dit minimaal.

Tot slot is het allerbelangrijkste dat het om een harde grindsoort gaat die geschikt is om over te rijden. Controleer daarom altijd onderaan de productpagina bij de toepassingen of het grind geschikt is voor opritten. Om het je gemakkelijk te maken hebben we een selectie gemaakt van onze harde grindsoorten geschikt voor opritten.

grindoprit met balmoral

Hoe leg ik een grindoprit met grindmatten aan?

Bij de aanleg van een grindoprit met grindmatten moet er altijd een geëgaliseerde fundering voorzien worden. Kies hiervoor zeker ook altijd voor waterdoorlaatbare materialen. Begin met een funderingslaag van 20 cm kalksteenslag 0/20, daarbovenop komt dan een egalisatielaag van 5 cm kalksteenslag 0/4. Tril beide lagen goed aan.

Leg hier bovenop de grindmatten en vul op met het gewenste siergrind. Het gebruik van grindmatten heeft vele voordelen. De grindmatten bieden niet alleen de nodige stevigheid voor een waterdoorlaatbare oprit, waardoor het grind niet of minimaal gaat verschuiven, maar ze zorgen ook voor het nodig voetcomfort.

Daarnaast is een grindparking ook budgettair gezien een goede optie. Hoewel een grindoprit een goedkope oplossing is, zorgt het gebruik van grindmatten toch voor een extra kost. Je haalt dit er echter vlug terug uit, doordat je minder vaak het grind zal moeten aanvullen.

Bekijk zeker ook onze installatievideo en download het handig stappenplan voor de aanleg van een waterdoorlatende grindoprit. Zo kies je niet alleen voor een budgettaire oprit, maar bespaar je ook nog eens op de plaatsingskost.

Wat zijn de voor- en nadelen van een grindoprit?

Het gebruik van grindmatten heeft vele voordelen. De grindmatten bieden niet alleen de nodige stevigheid voor een waterdoorlaatbare oprit, waardoor het grind niet of minimaal gaat verschuiven, maar ze zorgen ook voor het nodige voetcomfort. Daarnaast is een grindparking ook budgettair gezien een goede optie. Hoewel een grindoprit een goedkope oplossing is, zorgt het gebruik van grindmatten toch voor een extra kost. Je haalt dit er echter vlug terug uit, doordat je minder vaak het grind zal moeten aanvullen.

Wil je graag een waterdoorlatende oprit aanleggen met grind? Vraag het aan onze experten en ontvang een offerte op maat voor jouw project . We bezorgen je antwoord binnen de 24u! (werkdagen)

Oprit zonder grindmatten

Een grindoprit kan ook aangelegd worden zonder grindmatten. Als dit een oprit is die dagelijks of intensief gebruikt wordt, raden we dit af, aangezien je mogelijks spoorvorming zal krijgen en je grindparking niet lang proper zal blijven. Zoek je een budgettaire of tijdelijke oplossing voor je oprit, dan kan je deze ook aanleggen zonder grindmatten.

oprit met grind zonder grindmatten, waterdoorlatend
Oprit met dolomiet

Welke soorten grind kan ik gebruiken?

Voor de aanleg van een waterdoorlatende oprit zonder grindmatten gebruik je best grindsoorten die stof bevatten, zoals dolomiet. Doordat dit een zachte kalksteen is, gaat de steen door gebruik licht vergruizen en zo binden tot een waterdoorlaatbare, stevige massa.

Hoe leg ik een oprit zonder grindmatten aan?

Een oprit zonder grindmatten is makkelijk aan te leggen, als onderlaag hoef je enkel een stevige funderingslaag te voorzien van kalksteenslag 0/20. Hierop kan je dan rechtstreeks het grind storten.

Wat zijn de voor-en nadelen van een grindoprit zonder grindmatten?

Een oprit zonder grindmatten is makkelijk en goedkoop aan te leggen en is ook makkelijk te vervangen indien nodig. Een nadeel van een oprit zonder grindmatten is wel dat de ondergrond minder stevig is, waardoor er sneller putten en plassen zullen ontstaan en de oprit vaker opnieuw opgevuld zal moeten worden.

2. Een waterdoorlatende grasparking of oprit met gras

Grasoprit

Een grasparking is niet alleen een mooie oplossing voor een waterdoorlatende oprit, het zorgt daarnaast ook nog voor een extra stukje groen. Bovendien kan je met onze voorbegroeide grastegels je grasparking heel eenvoudig zelf aanleggen. Wil je ook meer groen in het straatbeeld? Kies dan voor een grasparking.

Grasoprit met grastegels

Hoe leg ik een grasoprit aan?

Voor de aanleg van een grasoprit worden er grastegels, oftewel grasdallen gebruikt. Dit zijn kunststof tegels van 4 of 5 cm in het groen of zwart die zorgen voor extra stevigheid van je grasparking.

Bij de opbouw van een grasoprit wordt er gewerkt met substraten. Deze grondmengsels zorgen niet alleen voor een goede stevigheid maar ook voor een optimale waterdoorlaatbaarheid van je oprit. Voor de opbouw van een waterdoorlatende grasoprit gebruik je achtereenvolgens een funderingssubstraat (CREAsoil) en een legbedsubstraat (CREAbed). Hierbovenop plaats je dan de grastegel, die je dan opvult met grasdalsubstraat (CREAdal) en daarna inzaait.

Nog gemakkelijker is een voorbegroeide grastegel. Deze kant-en klare oplossing kan meteen op het legbedsubstraat geplaatst worden en is meteen klaar voor gebruik. Wil je graag zelf een grasparking aanleggen? Bekijk dan zeker ons handig stappenplan voor de aanleg van een grasparking.

Wat zijn de voor-en nadelen van een grasparking of oprit?

Een grasoprit is duurzaam, zeer waterdoorlatend en makkelijk te plaatsen. Daarnaast zorgt het ook voor een natuurlijke uitstraling. Een grasoprit kan niet meteen in gebruik genomen worden, tenzij je met voorbegroeide grastegels werkt. Na plaatsen wacht je best 6 tot 8 weken tot deze bereden kan worden. Afhankelijk van de weersomstandigheden dien je deze ook voldoende water om het gras goed te laten kiemen.

Wil je graag een waterdoorlatende oprit aanleggen met gras? Neem contact op en vraag een offerte aan op maat van jouw project. We bezorgen je antwoord binnen de 24u! (werkdagen

3. Oprit met Waterdoorlatende klinkers

Vaak wordt er bij waterdoorlatende opritten vooral gedacht aan siergrind of grasdallen, maar er zijn ook andere oplossingen om ervoor te zorgen dat je oprit voldoende water doorlaat. Heb je al eens gedacht aan waterdoorlatende klinkers? Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar ook een verharde oprit kan dus waterdoorlatend zijn, mits de juiste materialen worden gebruikt.

Welke soorten Carpet Stones zijn er?

Carpet Stones zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en verbanden, waardoor je een bijna oneindige waaier aan mogelijkheden hebt. Ga voor de klassiekere kleuren als lichtgrijs of antraciet of wees origineel met de bruine Carpet Stones. Daarnaast kan De Carpet Stones bestaan in het lichtgrijs, antraciet of bruin en ook in de opbouw zijn er verschillende mogelijkheden zoals cirkels, bogen, waaiers of rechte vlakken.

Carpet Stones in waaiervorm

Hoe leg ik een oprit met Carpet Stones aan?

Carpet stones, oftewel klinkers op net, is een stijlvolle bestrating dat snel en eenvoudig geplaatst kan worden. Een goede doorlaatbaarheid van het water begint al bij de fundering. Hiervoor raden wij een funderingslaag van 20 à 30 cm hoog aan met kalksteenslag 0/20 of betonpuin. Dit formaat zorgt ervoor dat het water goed wordt opgenomen in de grond. Tril alles goed aan.

Daarbovenop komt een egalisatielaag. Ook hierbij is het belangrijk dat deze goed het water kan doorlaten. Gebruik hiervoor dus kalksteenslag 0/4 en tril deze goed aan. Dan kan je de Carpet Stones-netten plaatsen en op maat snijden zodat de puzzel mooi in elkaar past.

Doordat de Carpet Stones op net zitten, hebben ze telkens de juiste voegafstand, waardoor de waterdoorlaatbaarheid gegarandeerd blijft. Vul de voegen op met fijne steenslag, zand of een waterdoorlatende voegmortel. Tril daarna het bestratingsoppervlak aan, veeg schoon en voilà, je waterdoorlaatbare oprit is klaar voor gebruik. Check zeker ook ons stappenplan voor de aanleg van waterdoorlatende klinkers.

Wat zijn de voor- en nadelen van waterdoorlatende klinkers?

Dankzij de netten zijn de Carpet Stones vlot te plaatsen. De perfect vlakke bovenzijde zorgt voor een optimaal voetcomfort en maken auto’s veel minder lawaai wanneer ze over Carpet Stones rijden. Je ziet, er zijn verschillende gemakkelijke en mooie oplossingen om je oprit waterdoorlatend te maken. Twijfel dus zeker niet om voor een waterdoorlatende oprit te kiezen en zo je steentje bij te dragen.

Wil je graag een waterdoorlatende oprit aanleggen met klinkers op net? Contacteer onze experten en vraag een offerte aan op maat van jouw project. We bezorgen je antwoord binnen de 24u! (werkdagen)

Hoe de beste waterdoorlatende oprit kiezen?

Er zijn dus heel wat opties mogelijk wanneer je een waterdoorlatende oprit moet kiezen. Afhankelijk van wat het belangrijkste is voor jou, kan je kiezen voor een grindparking, grasparking of waterdoorlatende klinkers. Hieronder heb je een overzicht van de voor en nadelen van iedere optie:

Waterdoorlatende oprit met grind:

+ Voordelen oprit met grind

 • Veel opties in kleuren en soorten siergrind voor afwerking oprit
 • Eenvoudig zelf te plaatsen
 • Stabiel en onderhoudsvriendelijk bij aanleg met grindmatten
 • Kan overal geplaatst worden (ook in schaduwrijke plaatsen)
 • Oprit kan goedkoop aangelegd worden afhankelijk van gekozen grindsoort
 • Budgettaire tijdelijke optie bij aanleg zonder grindmatten

– Nadelen oprit met grind:

Waterdoorlatende grasparking of oprit met gras:

+ Voordelen grasparking of oprit met gras

 • Draagt bij aan groener leefmilieu
 • Esthetische meerwaarde
 • Zeker waterdoorlatend, want graswortels hebben grondwater nodig (geen problemen met regulering)
 • Weinig risico wanneer je met voorgekweekte grastegels werkt
 • Budgettaire oplossing wanneer je zelf je grasparking opbouwt/inzaait

– Nadelen grasparking of oprit met gras

 • Vraagt onderhoud
 • Iets complexer om te plaatsen en niet meteen bruikbaar (tenzij voorgekweekte grastegels)
 • Slaagkans afhankelijk van locatie waar het geplaatst wordt (zonlicht nodig)
 • Niet geschikt wanneer er altijd een wagen/caravan opstaat (zonlicht nodig)
 • Minder geschikt voor intensief gebruik

Oprit met waterdoorlatende klinkers:

+ Voordelen oprit met waterdoorlatende klinkers

 • Eenvoudige en budgettaire manier om klinkers te leggen
 • Esthetische meerwaarde, ziet eruit als kasseien
 • Vlakker en gebruiksvriendelijker dan kasseien
 • Verschillende opties met betrekking tot afwerking
 • Besparen werkuren voor het plaatsen

-Nadelen oprit met waterdoorlatende klinkers

 • Duurder dan grasparking en grindparking
 • Minder opties in kleuren dan oprit met grind

Nu is het aan jou!

Nu je een overzicht hebt van wat mogelijk is, kan je kijken wat het beste past voor jouw project. Bekijk zeker ook de handige stappenplannen en installatievideo’s per optie:

Heb je nog vragen over een bepaalde opbouw of wil je graag een vrijblijvende offerte voor je project? Neem contact op met een van onze experten. We helpen je graag verder bij de aanleg van jouw waterdoorlatende oprit. We contacteren je binnen de 24u. (werkdagen)

Ontdek alle advies & inspiratiecategorieën