Hoe een diervriendelijke tuin aanleggen?

Maak van je tuin een natuurlijke trekpleister voor dieren, insecten en vogels! In Vlaanderen is er steeds minder plaats voor natuur en groen. Hierdoor krijgen dieren het steeds moeilijker om te floreren.

Gelukkig bestaan er tegenwoordig veel mogelijkheden om hen een handje te helpen. Het aanbod aan dier- en nestbescherming wordt steeds groter en we worden ons meer en meer bewust van het belang van het herstellen van de biodiversiteit in België.

Insecten, vlinders, vogels

Voordelen van dieren in je tuin

Een tuin vol dieren en insecten brengt heel wat voordelen met zich mee, niet alleen voor de natuur maar ook voor jou.

Eerst en vooral spelen bijen en vlinders een cruciale rol in het bestuiven van bloemen en planten, wat essentieel is voor de productie van fruit, groenten en zaden.

Daarnaast vormen insecten ook een natuurlijke bestrijding tegen plagen in de tuin. Kevers, wespen en lieveheersbeestjes voeden zich met schadelijke insecten zoals bladluizen en rupsen. Zo worden je planten beschermd zonder het gebruik van schadelijke chemische bestrijdingsmiddelen.

Vogels, vlinders, eekhoorntjes en egels kunnen ook een prachtig schouwspel vormen in de tuin, waardoor je tuin meteen vol leven aanvoelt.

Bovendien draagt een veelvoud aan dieren en insecten in je tuin ook bij aan het behoud van de biodiversiteit en creëer je zo een gezonde en evenwichtige leefomgeving.

Sommige insecten, zoals mestkevers, helpen ook bij het afbreken van organisch materiaal. Zo bevorderen ze de compostering van voedingstoffen en houden ze de bodem gezond.

De leukste nestkastjes en huisjes op een rijtje!

Insectenhotel kopen

Insectenhotel

Insectenhotels bestaan in veel verschillende vormen en maten. Een insectenhotel bestaat uit verschillende compartimenten of kamers die zijn gevuld met verschillende materialen zoals houtblokken met gaatjes, bamboestokken of dennenappels. Deze materialen bieden een veilige schuilplaats en nestelgelegenheid voor verschillende insecten zoals bijen, lieveheersbeestjes en vlinders. Door het plaatsen van een insectenhotel in je tuin creëer je een gunstige omgeving voor deze nuttige insecten.

Vleermuiskast kopen

Vleermuiskast

Ook vleermuizen spelen een belangrijke rol in de tuin. Zo houden ze onder andere de insectenpopulatie onder controle. Een vleermuizenkast dient vooral als zomerverblijfplaats voor deze dieren, waar men kan slapen en paren. Maar ook tijdens milde winters kan deze kast zeker gebruikt worden.

Vogelhuisjes

Een vogel- of voederhuisje op voet is een ideale manier om de vogels in je tuin te ondersteunen tijdens de winterdagen wanneer voedsel schaars wordt. Voorzie wat strooivoer of hang wat mezenbollen of pindanetten in het voederhuis

Bijenhotel

Een bijenhotel is speciaal ontworpen voor solitaire bijen die niet in kolonies leven. Een typisch bijenhotel bestaat uit een structuur met holle buizen, zoals bamboestokken, rietstengels of boorgaten in houtblokken. Dit biedt hen nestgelegenheid, waar ze hun eitjes kunnen leggen en voorzien van voedsel. Een bijenhotel moet op een zonnige en beschutte plek geplaats worden, het liefst op ooghoogte.

Voederhuis eekhoorn kopen

Voederhuisjes voor eekhoorns

Ook eekhoorns kunnen zeker onze hulp gebruiken als het aankomt op eten.

Hang dus zeker een voederhuisje voor eekhoorns in je bomen. Deze diertjes zijn verzot op noten, pitten en zaden, maar ook stukjes fruit zijn ideale tussendoortjes.

Beschermplaats kopen voor lieveheerbeesten

Lieveheersbeestenpot

Lieveheersbeestenpotten worden vaak gebruikt in de moestuin om een schuilplaats te bieden aan lieveheersbeestjes. Deze diertjes vormen de natuurlijke vijand van bladluizen en vormen zo een biologische bestrijding tegen deze schadelijke insecten.

Nestkasten

Vogels vinden steeds minder vaak geschikte plaatsen om hun nesten te bouwen. We kunnen hen dus zeker een handje helpen door nestkastjes in onze tuinen te plaatsen waar ze rustig kunnen broeden. Er zijn veel verschillende nestkasten op de markt in allerlei vormen en maten. Hou er ook rekening mee dat niet alle nestkasten voor alle vogels geschikt zijn. Wil je een specifieke soort aantrekken, kies dan voor het juiste type nestkast dat geschikt is voor bijvoorbeeld zwarte mezen, mussen of zwaluwen.

Nestkastjes bieden vogels een veilige schuilplaats tegen slecht weer en roofdieren. Zorg er ook zeker voor dat je deze op een rustige locatie plaatst.

Wist je trouwens ook dat er nestkasten bestaan voor eekhoorns en egels?

Ga dit jaar dus voluit voor dier-en nestbescherming in je tuin en help ons mee de biodiversiteit te herstellen!

Nog vragen of toch liever een prijs op maat?

Producten verwant aan dit artikel

Alle blogs

Relevante artikels

Alle blogs

Stappenplan bij de aanleg van waterdoorlatende oprit

Wil je graag een waterdoorlatende oprit aanleggen, maar weet je niet meteen hoe eraan te beginnen? Dan ben je bij Jatu aan het juiste adres. We leggen je graag uit in een handig 5 stappenplan hoe je jouw oprit kan aanleggen, waterdoorlatend en met siergrind.

Ontdek alle advies & inspiratiecategorieën