Steenkorven plaatsen: Tips & tricks, montagevideo’s en stappenplannen

Ben je van plan om steenkorven te plaatsen voor als afsluiting? Goed idee! Het is een onderhoudsvriendelijke oplossing en geeft veel effect aan je tuin. Maar hoe moet je deze steenkorven plaatsen en waar moet je op letten? In deze blog leggen we stap voor stap uit hoe je steenkorven het gemakkelijkst kan plaatsen en welke types steenkorven er zijn.

Steenkorf ALUbox in de tuin

Hoe plaats je een steenkorf?

Dat is sterk afhankelijk van het type steenkorf dat je wil kopen. Er zijn namelijk veel verschillende opties en ontwerpen. Hierdoor is er veel keuze om je tuinproject te personaliseren, maar het kan ook de nodige keuzestress met zich meebrengen. De belangrijkste regels die altijd moeten gevolgd worden zijn als volgt:

1. Zorg voor voldoende fundering

Afhankelijk van de breedte en de hoogte van je steenkorven zal het gewicht ervan variëren. Voor je de korven gaat vullen moet je dus rekening houden met het gewicht om te weten hoe sterk je fundering zal moeten zijn. Het spreekt voor zich dat korven van 2 m hoog een grotere fundering zullen nodig hebben dan korven van 40 cm hoog. De exacte hoeveelheid hangt af van het type steenkorf.

2. Voorzie de juiste ondergrond

Het draagvlak van de steenkorven moet altijd geplaatst worden op een verharde ondergrond. Als de steenkorf op poten staat zal dit op deze plaatsen gebetonneerd moeten worden. Als de steenkorf vlak op de grond komt te staan, dan moet dit volledige draagvlak verhard worden om verzakking te voorkomen. Afhankelijk van het gewicht van de gevulde steenkorf kan ook overwogen worden om deze nogmaals te verankeren in de grond met grondankers voor steenkorven. Wij raden aan om de steenkorven te verankeren indien je hoger dan 1m gaat. Dit is uiteindelijk een kleine moeite en zal een stabiele afsluiting garanderen.

3. Steenkorven op maat plaatsen

De meeste steenkorven kunnen eenvoudig aangepast worden in de lengte. Door de netten bij te snijden kan je heel gemakkelijk de afmeting aanpassen tot het exacte aantal lopende meter dat je nodig hebt. Het is uiteindelijk niet de bedoeling dat je te veel afsluiting moet plaatsen. In de hoogte aanpassing doen op maat raden wij niet aan. De meeste modellen zijn niet voorzien om de hoogte zelf te gaan bijsnijden. Dit zou de stabiliteit van de steenkorven kunnen verminderen. Gelukkig bestaan de meeste modellen in veel verschillende hoogtes, waardoor dit meestal geen probleem is.

Steenkorven op maat, verzinken zodat de schanskorven niet roesten

Het belangrijkste is dat de netten opnieuw verzinkt worden op de plaats waar ze afgeslepen worden. Dit kan eenvoudig aan de hand van een spuitbus. Kwalitatieve steenkorven zijn namelijk voorzien van een anti-roestlaag. Wanneer je de afmetingen wijzigt, geraakt deze laag beschadigd en moet deze opnieuw aangebracht worden.

4. Het correct vullen van steenkorven

Nu je steenkorven perfect geplaatst zijn, kan je beginnen aan het vullen van de korven. Een vaak gemaakte fout is dat deze stap in een rush van enthousiasme niet met de nodige voorzichtigheid gebeurt. Hierdoor kunnen de breukstenen of keien onevenredig verdeeld raken in de steenkorf of zelf schade toebrengen. Daarom zijn er enkele handige tips voor het correct vullen van de steenkorven, zodat je zeker het beste resultaat bekomt.

Stappenplan voor vullen steenkorven

Vul de steenkorven geleidelijk aan. Plaats de verbindingsstukken voor je de steenkorf gaat vullen. Zo voorkom je dat de netten uitzetten of schade oplopen wanneer je de breukstenen of keien erin gooit. Per verbindingshaakje kan je best balkjes plaatsen om de val van de breukstenen of keien te breken. Op die manier voorkom je schade. Na iedere laag van 30 cm opgevuld te hebben klop je met een rubber hamer de netten aan zodat de stenen zich kunnen zetten in de netten. Herhaal dit proces tot de steenkorf helemaal gevuld is.

stappenplan bij opvullen steenkorf, stap 2

Welk type steenkorf kopen

Steenkorven heb je in vele vormen, maten en materialen. Welke het best bij jou past hangt af van je tuinproject. Bij Jatu hebben we drie verschillende types in het assortiment:

 1. Steenkorven op voet (in gegalvaniseerd staal)
 2. Smalle steenkorven (in aluminium)
 3. Budgettaire steenkorven (gegalvaniseerd staal)

1. Steenkorf op voet plaatsen, ECCOfence KIT

Steenkorf op pootjes ECCOfence KIT

Het voordeel van steenkorven op voet zoals de ECCOfence KIT, is dat de breukstenen of keien de grond niet raken. Hierdoor zullen ze langer proper blijven aangezien de opspattende regen er niet aankan.

Dit kan handig zijn wanneer je kiest voor bleke breukstenen zoals Grafrado of witte keien zoals Carrara om de steenkorven mee op te vullen. Bovendien kan je ook gras of andere vegetatie eronder laten doorgroeien.

Beschikbaar in onderstaande afmetingen:

 • 201 x 20 x 50 cm – 300 kg breukstenen of keien nodig per steenkorf
 • 201 x 20 x 100 cm – 550 kg breukstenen of keien nodig per steenkorf
 • 201 x 20 x 150 cm – 800 kg breukstenen of keien nodig per steenkorf
 • 201 x 20 x 200 cm – 1100 kg breukstenen of keien nodig per steenkorf

Hier kan je het Stappenplan terugvinden.

2. Smalste steenkorf plaatsen, ECCOfence ALUBOX

Smalste steenkorf kopen. ECCOfence ALUbox

Onze smalste steenkorf in de vorm van de ECCOfence ALUBOX heeft dan weer als voordeel dat deze weinig plaats inneemt. Ben je opzoek naar een onderhoudsarme afsluiting tussen je buur zijn perceel en het jouwe die niet te veel plaats inneemt? Dan is deze smalle steenkorf van 16.5cm breed de ideale afsluiting.

Beschikbaar in onderstaande afmetingen:

 • 201 x 16,5 x 40 cm – 250 kg breukstenen of keien nodig per steenkorf
 • 201 x 16,5 x 90 cm – 450 kg breukstenen of keien nodig per steenkorf
 • 201 x 16,5 x 140 cm – 700 kg breukstenen of keien nodig per steenkorf
 • 201 x 16,5 x 190 cm – 900 kg breukstenen of keien nodig per steenkorf

Hier kan je het Stappenplan terugvinden.

3. Budgettaire steenkorf plaatsen

Budgetkorf

Voor wie opzoek is naar een goedkope steenkorf, die eenvoudig te installeren is, zal de budgetkorf de beste optie. Naast een heel schappelijke prijs, kan je deze korf ook perfect op aanpassen op maat. Dit zijn losse netten die individueel kunnen aangepast worden in de lengte en de breedte.

Beschikbaar in onderstaande afmetingen:

 • 100 x 30 x 50 cm – 240 kg breukstenen of keien nodig per steenkorf
 • 100 x 30 x 100 cm – 480 kg breukstenen of keien nodig per steenkorf

De budgetkorf is een heel dankbaar product voor de doe-het-zelver. Dankzij de losse netten die zelf aan elkaar kunnen gemonteerd worden, kan je alle afmetingen wijzigen als je dit wil. Hierdoor kan je de budgetvriendelijke steenkorf maken op maat van jouw project. De mazen zijn 5 cm op 5 cm, waardoor je zowel de breedte als de lengte per 5 cm kan aanpassen naar eigen wens.

Hoeveel kost een steenkorf

Dat is afhankelijk van verschillende factoren. Er zijn verschillende types steenkorven en dus ook verschillende prijsklassen. Ook de breukstenen of keien waarmee je ze wenst op te vullen, zullen invloed hebben op de prijs. Een klassiek Belgische Blauwsteen zal een stuk goedkoper zijn dan Marmer Carrara keien afkomstig uit Italië bijvoorbeeld. Tot slot is de hoeveelheid ook van belang en waar het geleverd moet worden. Je kan dus best een prijs op maat van jouw project aanvragen. Bezorg ons per mail:

 • Voorkeur type steenkorf
 • Aantal lopende meter steenkorf
 • Voorkeur voor Breukstenen of Keien
 • Postcode voor levering (afhalen ook mogelijk = extra voordelig)

 

Producten verwant aan dit artikel

Alle blogs

Relevante artikels

Alle blogs

Schanskorven plaatsen als sierlijke afsluiting

Schanskorven, ook wel steenkorven genaamd, zijn zoveel meer dan louter een tuinafsluiting. Naast een budgetvriendelijke en onderhoudsarme afsluiting, kan je ze ook vullen met alle kleuren en soorten keien of breukstenen. Bekijk alle opties in deze blog.

Ontdek alle advies & inspiratiecategorieën