Creëer een aangename tuin voor vlinders en bijen

Hoe vlinders en bijen aantrekken in je tuin

De lente is weer in het land en dat betekent dat de bijen en vlinders weer actief worden. Een tuin vol bijen en vlinders is een tuin waar het steeds leuk vertoeven is. Wil je de bijen en vlinders in je tuin een handje helpen, volg dan onze tips voor het creëren van een bijen- en vlindervriendelijke tuin.

Hoe trek ik bijen aan?

Bijen zijn van cruciaal belang voor de biodiversiteit en zelfs voor onze voedselvoorziening. Jammer genoeg gaat de bijenpopulatie jaar na jaar achteruit door onder andere het gebruik van pesticiden en een tekort aan nectar- en stuifmeelbronnen. Zorg dus voor extra veel bloemen in je bijenvriendelijke tuin en laat het gras maar volop groeien. Denk hier maar aan Maai Mei Niet, we laten in de maand mei het gras staan.

Bijen aantrekken in je tuin met bloemen

Bijen houden van een iets verwilderde tuin vol bloemen waar ze nectar uit kunnen halen. Kies vooral voor bloemen met veel nectar en stuifmeel zoals lavendel, zonnebloemen of het bijenkorfje. Voorzie zeker ook een grote variatie aan bloemen zodat de bijtjes volop hun werk kunnen doen en de bloemen bestuiven. Zo help je niet alleen de bijen, maar ook de groei van jouw planten en bloemen. Een win-win situatie dus!

Hoe trek ik vlinders aan?

Ook vlinders zijn gek op nectar en op nectarplanten. Kies dus voor planten zoals de Kattestaart of de alom gekende vlinderstruik. Zorg ervoor dat er zowel in het voorjaar als in het najaar nectarplanten aanwezig zijn. Kies voor planten die in het voorjaar bloeien, zoals krokussen, en planten die in het najaar bloeien, zoals Koninginnenkruid. Plant ook zeker enkele planten die ’s avond sterker ruiken, zoals de avondkoekoeksbloem. Zo kunnen ook de nachtvlinders meegenieten.

Planten die in voorjaar bloeien, krokussen voor je tuin
Bloemen die bijen en vlinders aantrekken, avondkoekoeksbloem

Zorg daarnaast voor voldoende zonlicht en beschutting tegen de wind in je vlindertuin, want vlinders houden van warmte en kunnen echt genieten van een droog, beschut plekje om op te warmen.

Kleine ingrepen met maximaal effect.

Ook wie geen grote tuin heeft vol bloemen en planten kan met weinig moeite toch vlinders en bijen aantrekken.

Vermijd eerst en vooral het gebruik van pesticiden en chemicaliën. Niets schadelijker dan dit voor de bijen- en vlinderpopulatie.

Heb je geen plaats om je tuin vol te planten met bijenvriendelijke bloemen en vlinderplanten? Niet getreurd, veel vlinderplanten zijn ook aantrekkelijk voor bijen en kunnen ook prima in een pot of bloembak geplant worden. Daarnaast kan je er ook voor kiezen om een insectenhotel of een nestkastje te plaatsen. Dit neemt niet veel plaats in en een insectenhotel biedt perfect onderdak voor bijen, hommels en vlinders. Ook vlinders overwinteren en houden van een mooie beschutte plek. Plaats een kastje of vlinderhotel dus altijd op een plaats waar het beschut is tegen de wind en waar het niet zal binnen regenen.

Bijen en hommels hebben het ook steeds moeilijker om natuurlijke nestlocaties te vinden. Een nestkast voor hommels is dus een ideale oplossing om bijen en hommels te ondersteunen. Ook een klein kruidentuintje doet wonderen in een tuin voor bijen en vlinders. Zowel bijen als vlinders zijn gek op rozemarijn, tijm of marjolein.

Insectenhotel kopen voor meer leven in je tuin
Nestkast voor bijen en hommels kopen
Kruidenpot voor vlinders, bijen en lieveheersbeestjes kopen

Ook een klein kruidentuintje doet wonderen in een tuin voor bijen en vlinders. Zowel bijen als vlinders zijn gek op rozemarijn, tijm of marjolein. Met deze tips kan je in geen tijd je tuin omtoveren tot een bijenvriendelijke tuin of een echte vlindertuin. Niets leuker dan een tuin vol fladderende vlinders en bezige bijtjes, toch?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Relevante artikels

Je eigen tuin ontwerpen is altijd een leuke uitdaging. Een combinatie van nieuwe insteken en best practices vormen dan ook vaak een nieuw ontwerp. Wanneer je bezig bent met het ontwerp van een tuin, dan is het dikwijls een kwestie van combineren en de ‘truken van de foor’ toe te passen. Bij de aanleg van een tuin moet je uitgaan van een aantal basisregels in combinatie met wat ontwerptechnische zaken… Enkele van deze tips & tricks zetten we dan ook graag op een rijtje.

Lees meer

Ontdek alle advies & inspiratiecategorieën