Aanleg tuin met afboordingen

Borders kan je plaatsen in vele formaten, soorten en stijlen, maar wat moet je nu kiezen? We helpen je graag op weg met de beste keuze voor jouw tuinproject.
ECCOborder cortenstaal afboording kopen - Jatu.be

Waarom afboording plaatsen in tuin?

 • Esthetische meerwaarde:
  Tuinborders zijn naast een praktische toevoeging aan je tuinproject, in eerste plaats een propere afwerking. Of je nu kiest voor cortenstaal afboordingen of een borderrand in kunststof, tuinafboordingen zullen je tuinpoject naar een hoger niveau tillen.

 • Onderhoudsvriendelijke tuin:
  Maak komaf met wildgroei in je tuin. Dankzij tuinafboordingen worden alle zones proper afgebakend en blijft je grind, bodembedekking of gras binnen de perken waar ze voorzien zijn.

 • Extra dimensie:
  Door te aanleg van tuinpaden en terrasjes kan je een extra dimensie toevoegen aan je tuinproject. Borderranden zorgen ervoor dat je deze diepgang kan toevoegen in alle vormen en formaten die je wenst of deze nu recht en modern zijn of flexibel en een landelijke tuinstijl bekomen.

 • Personalisatie:
  Dankzij een ruim assortiment aan tuinborders kan iedereen zijn creativiteit botvieren wanneer het aankomt op de afwerking van je tuinproject. Afboordingen heb je in verschillende materialen, formaten en prijsklasses. We helpen je graag verder met het maken van de beste keuze voor jouw tuin. 

Cortenstaal border kopen, Terralis in project Angelo Dorny - Jatu.be

Welke afboording kiezen?

Door de vele mogelijkheden in tuinafboordingen kan het maken van de beste keuze de nodige keuzestress met zich meebrengen. Geen nood, bij Jatu helpen we je graag op weg. Afhankelijk van je tuinproject zijn er namelijk bepaalde factoren die je kunnen helpen bij het kiezen van tuinafboordingen. 

Het materiaal waaruit de tuinafboording gemaakt is, zal mee bepalen wat de eenvoud van plaatsing is, hoe stevig de afboording is, wat de afwerkingsgraad is en hoeveel de afboording kost. Hieronder overlopen we graag de voor en nadelen per soort tuinborder.

Waarom kiezen voor Galva of Cortenstaal afboording?

Metalen afboordingen bieden heel wat voordelen. Zo zijn ze heel eenvoudig te plaatsen voor zowel glooiende als rechte vormen, waardoor ze een plaatje vinden in ieder tuinproject. Bovendien zorgen ze voor een ongeëvenaarde afwerkingsgraad van je sierborders, tuinpaden, -terrassen of oprit. 

Je hebt ze in verschillende afwerkingen zoals cortenstaal, gegalvaniseerd of zwarte poederlak. Hierdoor is er voor elk wat wil. De Terralis kantopsluiting is reeds voorzien van piketten waardoor je deze heel eenvoudig kan plaatsen. De ECCOborder Easyfix heeft dan weer een afgebogen boven profiel, wat ideaal is voor een dier- of kindvriendelijke tuin.

Waarom kiezen voor borderrand in kunststof?

Heel vaak wordt er gekozen voor tuinborders in kunststof. Deze goedkope afboording is niet alleen makkelijk te plaatsen, maar is bovendien ook ecologisch. Zowel de Eco-lat als de ECCOborder Flex zijn gemaakt uit 100% gerecycleerde kunststof. Hierdoor worden ze niet alleen ecologisch verantwoord geproduceerd, maar zijn ze bovendien ook heel stevig wat ze ook duurzaam maakt voor je tuinproject.

Waarom kiezen voor betonborduren?

Een tijdloze klassieker onder de tuinafboordingen blijft de betonborduur. Deze biedt de nodige stabiliteit aan je tuinproject. Daarom blijft het een populaire optie bij zowel de professionele als particuliere tuinbouwer. In tegenstelling tot wat velen denken, kunnen betonnen afboordingen ook best elegant zijn.

Met de Wirtz betonborduur creëer je een solide afsluiting van je tuinzones die er bovendien proper en verfijnd uit ziet. Bovendien is deze nu ook beschikbaar in een flexibele versie, waardoor je eenvoudig bochten kan vormen met betonnen tuinafboordingen.

Hoe afboordingen plaatsen?

Nu je weet welke opties er zijn, kan je kijken hoe je deze best kan plaatsen. Dit is opnieuw afhankelijk van het materiaal waaruit ze gemaakt zijn.

Bekijk onze Jatu-tutorials voor een vlotte plaatsing van je tuinborders in metaal, kunststof of beton.

Montagevideo metalen afboording

Metalen tuinborders plaatsen is kiuderspel. Althans mits de juiste aanpak. Bekijk onze installatievideo voor een vlotte plaatsing van je gegalvaniseerde of cortenstaal tuinborders.

Montagevideo kunststof border

Interesse in de budgetvriendelijke en ecologische borderrand in kunststof? Bekijk de montage in deze installatievideo. Deze kan zowel gebuikt worden voor de Ecolat als de ECCOborder flex.

Montagevideo betonborduur

Toch liever de tijdloze klassieker in de vorm van de Wirtz betonborduur? Deze vraagt iets meer tijd om te plaatsen, maar biedt dan ook een ongeëvenaarde stabiliteit.

Nog vragen of toch liever een prijs op maat?

Contacteer dan een van onze tuinexperten. Wij antwoorden binnen de 24u (werkdagen).

"*" geeft vereiste velden aan

Sleep bestanden hierheen of
Toegestane bestandstypen: jpg, jpeg, gif, png, webp, pdf, word, wordx, Max. bestandsgrootte: 64 MB.
  Alle info die je hebt kan onze tuinexperten helpen bij het beantwoorden van je vragen.
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Veel gestelde vragen over tuinafboordingen

  Waarom afboordingen plaatsen?

  Of je tuinafboordingen moet plaatsen of niet, hangt af van de stijl van je tuin. Wil je een natuurlijke tuin met wilde zones, dan zal je geen afboordingen moeten plaatsen. Wil je langs de andere kant een onderhoudsarme en proper afgebakende tuin, dan zijn tuinafboordingen niet weg te denken.

  Deze zorgen ervoor dat de verschillende zones van je tuin kunnen floreren binnen de daarvoor voorziene ruimte. Plaats je geen tuinborders, dan zal de natuur deze zones bepalen en deze komen meestal niet overeen met wat je voor ogen hebt. Grind, gras en bodembedekkers zijn makkelijk te onderhouden wanneer je deze zones afbakend.

  Bovendien bieden ze een onbetwistbare meerwaarde aan de afwerkingsgraad van je tuinproject, zal je robotmaaier beter zijn weg vinden en kan je kiezen uit een ruim assortiment afboordingen. Wil je dus een onderhoudsvriendelijke tuin? Kies dan voor het gemak van afboordingen in je tuin.

  Welke afboording plaatsen?

  Welke afboordingen het best past bij jouw tuinproject, is afhankelijk van wat de doorslaggevende factor is voor jou. Het type afboording heeft invloed op verschillende factoren zoals:

  • Eenvoud installatie
  • Afwerkingsgraad
  • Flexibiliteit plaatsing
  • Prijs

  Bekijk zeker onze keuzehulp voor afboordingen of volg onderstaand schema om te weten wat de beste optie is voor jou. Heb je toch nog vragen? Contacteer dan een van onze tuinexperten, we helpen je graag verder!

   

  Metalen tuinborder (Corten of Galva)

  Tuinborder uit kunststof

  Betonborduren

  Eenvoudig te installeren

  ***

  **

  *

  Afwerkingsgraad

  ***

  *

  **

  Flexibiliteit plaatsing

  ***

  ***

  *

  Prijs

  €€€

  €€

  Waar afboordingen plaatsen?

  Tuinafboordingen hebben diverse functionaliteiten. De twee voornaamste zijn de esthetische meerwaarde en de functionele meerwaarde. Afhankelijk waarvoor je afboordingen wil plaatsen in je tuinproject kan je deze dus op verschillende plaatsen inzetten.

  • Esthetische meerwaarde

  Wanneer je voornamelijk afboordingen plaatst in functie van een propere afwerking van je tuin, kan je deze best plaatsen overal waar er zich een scheidingslijn bevindt tussen twee zones in je tuin. Op die manier creëer je een extra dimensie in je tuin, wat het gegarandeerd naar een hoger niveau zal brengen.

  Bovendien kan je de meeste tuinborders zowel voor glooiende, als rechte stukken gebruiken. Tuinborders hebben dus hun toegevoegde waarde in zowel moderne, strakke tuinen, als in landelijke, organische tuinen. Wil je een moderne tuinstijl? Kies dan voor gegalvaniseerde of zwarte afboordingen. Toch liever een landelijke tuinstijl? Kijk naar de mogelijkheden van betonborduren of cortenstaal afboordingen.

  • Functionele meerwaarde

  Wil je afboordingen plaatsen in functie van een onderhoudsvriendelijke tuin? Dan kan je deze best voornamelijk plaatsen waar ze ook effectief nodig zijn. Bijvoorbeeld waar er veel passage is en het grind of de bodembedekking zich sneller kan verspreiden naar zones waar dit niet wenselijk is. 

  Eenmaal je weet hoeveel lopende meter je wil plaatsen, kan je kiezen uit een ruim assortiment aan tuinafboordingen in functie van materiaal, toepassing en budget.

  Hoe afboordingen plaatsen?

  De manier waarop je tuinafboordingen best kan plaatsen, hangt af van het type tuinafboording dat je wil plaatsen. Een betonborduur zal een andere aanpak vragen dan een metalen afboordingen. 

  Net daarom hebben we een stappenplan uitgeschreven voor een vlotte plaatsing van afboordingen. Je kan bovendien een montagevideo bekijken per type tuinafboording in cortenstaal, kunststof of beton.

  Wijsvinger die naar rechts wijst Bekijk stappenplan plaatsing afboordingen

  Wat kosten tuinafboordingen?

  De prijs van tuinafboordingen is sterk afhankelijk van het type tuinafboording dat je kiest. Het spreekt voor zich dat een borderrand uit kunststof op rol van 25m een goedkopere afboording is dan een kantopsluiting in cortenstaal of galva. Het gaat dan ook om een andere afwerkingsgraad. 

  Om een overzicht te krijgen van wat de mogelijkheden zijn en wat de bijhorende prijs is, kan je een kijkje nemen naar ons overzicht van tuinafboordingen. Toch liever een snel overzicht? Dan kan je hier een overzicht vinden van goedkoopst, naar duurste tuinafboording:

  1. Borderrand in kunststof
  2. Betonborduren
  3. Tuinafboording in Galva
  4. Cortenstaal tuinborder
  5. Zwart gelakte afboording

  Wil je graag de prijs per lopende meter? Kijk dan zeker eens op de verschillende productpagina’s, daar kan je heel transparant de prijs per stuk terugvinden.

  Wat is een cortenstaal afboording?

  Cortenstaal is een legering van ijzer, koper, silicium, fosfor, nikkel en chroom. Hierdoor krijgt het metaal een beschermlaag dat tot op een bepaald punt gaat roesten, maar niet verder doorroest. Meteen ook de reden dat dit vaak toegepast wordt op materialen voor buitentoepassingen zoals tuinafboordingen.

  Wanneer je afboordingen in cortenstaal koopt, zullen deze dus nog niet geroest zijn wanneer ze toekomen. Het is door de weersomstandigheden dat ze na verloop van tijd de iconische roestbruine kleur zullen krijgen. Dit kan tot 6 weken duren, maar daarna heb je wel een duurzame tuinborder met een unieke uitstraling.

  Wat is een tuinafboording in Galva?

  Galva is de afkorting voor gegalvaniseerd staal. Gegalvaniseerd staal is staal dat behandeld wordt met een laagje zink. Hierdoor krijg je een roestvrije afboording die je tuinproject zal afwerken voor de lange termijn. 

  Advies en inspiratie

  Hoe plaats je tuinafboordingen?

  Wil je tuinafboordingen plaatsen, maar weet je niet hoe er aan te beginnen? Bij Jatu helpen we je graag op weg. Bekijk ons stappenplan voor de aanleg van tuinafboordingen en de installatievideo per type tuinborder.