Waarom een tuinafboording gebruiken?

Met een elegante tuinafboording kan je je tuin extra in de kijker zetten. Niet alleen als scheiding met je gazon, maar ook een wandelpad of bloembed kan je hiermee mooi afscheiden. Het houdt namelijk grind, gazon, bestrating, schors,… op de juiste plaats.

Afboordingen grenzen je tuin, of onderdelen van een tuin, perfect af. Hiermee creëer je een strakke en elegante uitstraling. Ook wanneer je met kruipende planten te maken hebt in je tuin, kan een kantopsluiting voorkomen dat de planten verder groeien dan waar ze moeten staan.

Het gebruik van een afboording hangt af van de materialen die je gebruikt en welke zones je specifiek wil afsplitsen van elkaar. Hier zijn enkele specifieke toepassingen:

afboording voor bodembedekkers in tuin.
Afboording voor de oprit of terras

Tuinpad of terras in grind of split

Een mooi tuinpad of een waterdoorlatend terras aangelegd met een siergrind, krijgt extra cachet door een tuinafboording te gebruiken. Zo hou je het grind ter plaatse en voorkom je een vermenging met een ander onderdeel van je tuin.

Oprit of parkeerplaats

Wanneer je een oprit of parkeerplaats met grind aanlegt, dan kies je het best om grindmatten onder het siergrind te installeren. De zijkanten kunnen in dit geval afgewerkt worden met een tuinafboording. Dit zorgt er niet alleen voor dat de grindmatten vastgezet worden, maar de kiezelstenen worden zo op 2 verschillende manieren ter plaatse gehouden: door de afkanting en door de grindmat.

afboording gebruiken zodat kunstgras niet kan op krullen

Gras: natuurlijk of kunstgras

Een mooi voorbeeld is bij het aanleggen van kunstgras. Een kantopsluiting kan de randen van het kunstgras wegwerken, zodat de minder sierlijke randen niet langer zichtbaar zijn. Een bijkomend voordeel is dat je kunstgras dan ook beschermd wordt tegen harde wind en windstoten. De Drainbase border werd speciaal ontwikkeld om kunstgras eenvoudig en strak af te boorden. Bovendien verhindert deze border het opkrullen van de graskant.

Ook bij de aanleg van een gazon in natuurlijk gras kan een tuinafboording heel wat voordelen bieden. Ook hier kan de minder sierlijke rand wat meer weggewerkt worden en voorkomt het dat het gras groeit waar het niet thuishoort.

Moestuin of vijver

Ook voor het afperken van je moestuin of vijver kan je een borderrand installeren. Op die manier creëer je rust en overzicht. Een afboording zorgt ervoor dat je moestuin netjes blijft en voorkomt dat waterplanten uit de vijver zich verspreiden naar andere delen van de tuin.

Waarom kiezen voor tuinafboordingen?

  1. Esthetische Waarde: Een goed geplaatste afboording geeft je tuin een nette en georganiseerde uitstraling. Het helpt om verschillende delen van je tuin visueel en functioneel te onderscheiden, wat bijdraagt aan een mooiere tuinbeleving.

  2. Praktische Voordelen: Door gebruik te maken van afboordingen voorkom je dat verschillende materialen, zoals grind en schors, door elkaar gaan lopen. Dit maakt het onderhoud van je tuin eenvoudiger en houdt alles netjes op zijn plaats.

  3. Bescherming: Afboordingen beschermen je planten en gazon tegen ongewenste groei en verspreiding. Het houdt kruipende planten binnen de perken en voorkomt dat gras en onkruid in bloembedden of op paden terechtkomen.

  4. Duurzaamheid: Afboordingen helpen bij het behoud van de structuur en de vorm van verschillende tuinzones. Dit betekent minder onderhoud en een langere levensduur van je tuinontwerp.

Conclusie

Het gebruik van tuinafboordingen biedt zowel esthetische als praktische voordelen. Of je nu een strak gazon, een sierlijk bloembed, een grindpad of een moestuin hebt, afboordingen helpen om je tuin georganiseerd, netjes en mooi te houden. Met de juiste keuze en installatie van tuinafboordingen kan je jouw tuin niet alleen functioneler maken, maar ook een echte blikvanger creëren.

Nog vragen of toch liever een prijs op maat?

Producten verwant aan dit artikel

Alle blogs

Relevante artikels

Alle blogs

Hoe plaats je tuinafboordingen?

Wil je tuinafboordingen plaatsen, maar weet je niet hoe er aan te beginnen? Bij Jatu helpen we je graag op weg. Bekijk ons stappenplan voor de aanleg van tuinafboordingen en de installatievideo per type tuinborder.

De 5 beste bodembedekkers voor je tuin

Op zoek naar de perfecte bodembedekker voor je tuin? Ontdek de top 5 keuzes die niet alleen je tuin transformeren maar ook duurzaam en esthetisch aantrekkelijk zijn. Van Belgische houtsnippers tot het elegante Steenroos, elke optie biedt unieke voordelen en een eigen charme.

Ontdek alle advies & inspiratiecategorieën