Grasparking aanleggen? Complete checklist voor een duurzame oplossing
Een grasparking met grasdallen is een slimme keuze voor wie een groene en stabiele parkeeroplossing zoekt. Het biedt niet alleen een natuurlijke uitstraling, maar zorgt ook voor een waterdoorlatende ondergrond die bijdraagt aan duurzaam waterbeheer.
Twijfel je of een grasparking geschikt is voor jouw situatie? Lees verder en ontdek alle voordelen én aandachtspunten voordat je aan de aanleg begint.

Is een grasparking geschikt voor jou?
Voordat je beslist om een grasparking aan te leggen, check deze punten:
- ✅ Je wilt een natuurlijke uitstraling en een groene oprit.
- ✅ Je hebt geen zware voertuigen zoals vrachtwagens op je oprit.
- ✅ Je wilt een waterdoorlatende ondergrond om plassen te vermijden.
- ❌ Je hebt een zeer schaduwrijke plek (gras groeit minder goed).
- ❌ Je hebt weinig tijd voor onderhoud (gras moet gemaaid en bemest worden).
Waarop letten bij aanleg grasparking? Bekijk onze checklist:
1. De juiste opbouw is cruciaal
Een grasparking moet correct worden aangelegd om spoorvorming en verzakkingen te voorkomen. Ontdek hoe je dit doet in onze uitgebreide gids: Aanleg grasparking met grasdallen.
2. De ligging: zonlicht en water
Gras heeft voldoende zonlicht en water nodig om mooi groen en stevig te blijven. Vermijd schaduwrijke plekken onder bomen of naast gebouwen waar gras minder goed groeit. Ook voor een parkeerplaats van je caravan, aanhangwagen of mobilehome die niet vaak uitrijdt, zak het gras op deze stroken niet optimaal kunnen groeien.
Voor zones in schaduwrijke plaatsen, kan je beter opteren voor een grindoprit of waterdoorlatende klinkers. Deze zijn net als een grasparking met grasdallen waterdoorlatend, maar minder afhankelijk van zonlicht voor een duurzame oplossing.
3. De toepassing: welk verkeer?
Grasdallen zijn geschikt voor normaal tot licht verkeer, zoals parkeerplaatsen en opritten van woonhuizen. Ontdek de beste grasdallen en ondergronden voor jouw grasparking.
Wordt de ondergrond zwaarder belast, dan zijn betonnen grasdallen een betere optie. Voor intensief gebruik kan een grindoprit een duurzamer alternatief zijn.
4. Onderhoud: vergelijkbaar met een gazon
Een grasparking heeft onderhoud nodig zoals een gewoon gazon: regelmatig maaien, bemesten en bijzaaien waar nodig. Bekijk zeker onze onderhoudstips voor een mooi gazon. Hoewel de structuur van je grasparking stabieler is dankzij de versteviging van de grasdallen, blijft het wel een levende ondergrond. Een periodiek onderhoud is dus vereist om je grasparking in topconditie te houden.
Veelgestelde vragen over grasparkings
Wat is een Grasparking?
Een grasparking is een duurzaam alternatief voor verharde opritten. Het draagt bij aan een betere waterinfiltratie en vermindert hitte in de zomer. Bovendien behoud je een groene uitstraling die perfect aansluit bij een natuurlijke tuin.
Wat is het verschil met Grindgazon?
Grindgazon is een vereenvoudigde en goedkopere variant op een Grasparking. Belangrijk is wel dat deze opbouw niet voor iedere toepassing geschikt is. Zo wordt deze meestal gebruikt voor brand- en vluchtwegen die maar enkele keren per jaar bereden moeten worden. Ontdek het verschil tussen grasparking en grindgazon op Jatu.be.
Wat is de beste ondergrond voor een grasparking?
Bij de correcte opbouw van een grasparking werken we NIET met gewone bodemproducten zoals teelaarde of compost, aangezien deze teveel zouden aandammen en verteren. Dit brengt op termijn verzakkingen met zich mee of zorgt ervoor dat de bodem te dicht aandamt en het gras niet optimaal kan doorgroeien.
Daarom raden wij altijd aan met opbouwsubstraten te werken. Bij Jatu werken we uitsluitend met CREA by Vivamix substraten. Onder een grasparking plaatsen we funderingssubstraat en een egalisatielaag legbedsubstraat. Grasdallen opvullen doen we met grasdalsubstraat.
Hoe onderhoud je een waterdoorlatende grasparking?
Het onderhoud is zoals bij een klassiek gazon. Hoewel de stabiliteit beter is, dankzij de aanvulling van grasdallen, blijft het een levende bodem met planten. Het is dus aan te raden:
- Jaarlijks te bemesten
- Sproeien in periodes van droogte
- Sporadisch maaien in seizoen
Voor meer info kan je terecht op onze blog over het onderhoud van een gazon.
Wat kost een grasparking?
De kosten van een grasparking hangen af van het gekozen materiaal en de ondergrond. Kunststof grasdallen zijn lichter en makkelijker zelf te plaatsen, terwijl betonnen grasdallen meer draagkracht bieden.
Je prijs per m² is afhankelijk van je opbouw en je totaal benodigde hoeveelheid. Daarnaast kan je de materialen bestellen voor thuislevering of afhaling, wat ook een sterke invloed zal hebben op de totaalprijs van je project. Met de voorbegroeide grastegels, kan je alvast flink wat uitsparen op plaatsingskosten.
Wil je een exacte offerte op maat van je project? Gebruik onze calculator voor grasparking en bereken eventuele transportkosten door de materialen in je winkelwagen toe te voegen.
Wat zeggen anderen?
💬 “Onze grasparking blijft stevig, zelfs na regenbuien.”
💬 “Het ziet er prachtig uit en past perfect bij onze tuin.”
💬 “We hebben gekozen voor kunststof grasdallen omdat ze lichter zijn en makkelijk te plaatsen.”
Wil je een grasparking aanleggen? Bekijk ons assortiment grasdallen, opbouwsubstraten en graszaad op Jatu.be en maak een weloverwogen keuze!