Wat is het verschil tussen boomschors en houtsnippers ?

 

Zowel houtsnippers als boomschors zijn restproducten van bomen, maar er zijn belangrijke verschillen tussen  houtsnippers en boomschors. Deze verschillen zitten voornamelijk in het productieproces en de gebruikte onderdelen van de boom. Bij Jatu worden houtsnippers gemaakt van gesteltakken of stamstukken, terwijl boomschors, zoals de naam al aangeeft, uitsluitend bestaat uit de schors van de boom. Afhankelijk van het type boom zijn er verschillende soorten boomschors beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en toepassingen.

 

bodembedekking in tuin met houtsnippers

De houtsnippers in ons assortiment zijn een 100% Belgisch product en dragen bij aan het systeem van de korte keten. Dit betekent dat de houtsnippers lokaal worden geoogst en verwerkt, wat bijdraagt aan duurzaamheid en een kleinere ecologische voetafdruk. Bovendien zijn de houtsnippers in ons assortiment per soort verkrijgbaar, waardoor de herkomst altijd te achterhalen is. In tegenstelling tot houtsnippers komt boomschors vaak uit het buitenland, wat ecologisch gezien minder gunstig is, omdat de schors vaak al honderden kilometers heeft afgelegd voordat deze jouw tuin bereikt. Bovendien is de afkomst en echtheid van boomschors vaak moeilijk te achterhalen omdat deze meestal gemengd wordt aangeboden.

Naast het ecologische en authentieke aspect is er ook een kleurverschil: houtsnippers zijn licht van kleur, terwijl boomschors donkerder is.

Schors in speeltuin

Een belangrijk verschil dat we niet mogen vergeten is de levensduur. Houtsnippers hebben over het algemeen een kortere levensduur dan boomschors en moeten daarom sneller vervangen of aangevuld worden.

Daarnaast is er het verschil in dichtheid van de bedekking. Houtsnippers zijn fijner en kleiner, terwijl boomschors eerder uit grove brokken bestaat. Om een egale, dichte laag te creëren, heb je in verhouding meer boomschors dan houtsnippers nodig.

Houtsnippers

Onze leverancier maakt uitsluitend gebruik van gesteltakken en stamstukken voor de productie van houtsnippers. Wortels, takken en kruinen worden dus niet verwerkt in onze houtsnippers. Doordat deze snippers meer hout dan kruidachtig materiaal bevatten, is hun duurzaamheid veel groter dan die van houtsnippers gemaakt van twijgen. Dit resulteert in een langzamer verteringsproces, waardoor de snippers langer blijven liggen en minder snel vervangen hoeven te worden. Hierdoor zijn houtsnippers niet alleen ecologisch verantwoord, maar ook economisch voordelig.

Elke houtsoort heeft zijn specifieke kenmerken en toepassingsmogelijkheden. Houtsnippers kunnen worden gebruikt als bodembedekker, voor wandelpaden, plantenborders, groenzones, moestuinen en kippenrennen. Een groot voordeel aan de houtsnipper is dat ze een isolerende waarde hebben tegen droogte! Ze houden water vast en voorkomen dat warmte de grond bereikt. 

Plus, het geeft esthetisch ook een heel mooie meerwaarde!

🌳 Voor elke tuintoepassing

🔅 Ideale bodemisolatie

💧 Vochtregulering van de ondergrond

Boomschors: Pin Sylvester of Pin Maritime

Wanneer men aan bodembedekkers denkt, komt boomschors vaak als eerste in gedachten. Boomschors is de meest bekende natuurlijke bodembedekker.

Boomschors wordt, zoals de naam het zegt, gemaakt van de schors van de boom. Het kan voor dezelfde toepassingen worden gebruikt als houtsnippers: decoratief, voor wandelpaden en om onkruid te onderdrukken. Daarnaast beschermt het het bodemleven in de tuin. Hoe fijner de schors gemalen is, hoe beter het onkruid wordt geweerd en vocht wordt vastgehouden. Boomschors is ook zeer geschikt als zachte ondergrond onder speeltoestellen, wat het een veilige keuze maakt voor speeltuinen.

Boomschors is verkrijgbaar in verschillende soorten, kleuren en maten. De kwaliteit en levensduur van boomschors worden bepaald door de oorsprong en het type boom. Afhankelijk van de soort kan boomschors een levensduur hebben van 2 tot 6 jaar.

Elk type boomschors heeft zijn eigen specifieke eigenschappen. Bijvoorbeeld, Pin Sylvester-schors is bekend om zijn duurzaamheid en natuurlijke uitstraling, terwijl Pin Maritime-schors populair is vanwege zijn rijke kleur en textuur. Afhankelijk van de behoeften en de esthetiek van jouw tuin, kun je de juiste soort boomschors kiezen.

Boomschors als bodembedekking rond vijver

Nog vragen of toch liever een prijs op maat?

Producten verwant aan dit artikel

Alle blogs

Relevante artikels

Alle blogs

De 5 beste bodembedekkers voor je tuin

Op zoek naar de perfecte bodembedekker voor je tuin? Ontdek de top 5 keuzes die niet alleen je tuin transformeren maar ook duurzaam en esthetisch aantrekkelijk zijn. Van Belgische houtsnippers tot het elegante Steenroos, elke optie biedt unieke voordelen en een eigen charme.

Ontdek alle advies & inspiratiecategorieën