Waarom kiezen voor houtsnippers als bodembedekking?

100% Belgisch

De houtsnippers in ons assortiment zijn van Belgische en lokale afkomst. De filosofie: 100% herbestemming. We zetten volop in op ecologie en hebben aandacht voor de korte keten. Onze houtsnippers zijn 100% Belgisch en komen enkel van bomen die anders minder waardevol ingezet worden.

Natuur komt op de eerste plaats

Ons gamma van houtsnippers zijn een rest- of bijproduct van een andere verwerking. Respect voor de natuur en beschikbare grondstoffen, staan dan ook centraal tijdens het productieproces. Onze leverancier plant geen bomen aan om er houtsnippers van te maken. Ze maken houtsnippers van bomen die anders minder waardevol ingezet kunnen worden.

Een Belgische houtsnipper om de natuur vooruit te helpen. De houtsnippers zijn afkomstig uit hout van bosbeheer, parkbeheer of particulier boombeheer. Na het verwijderen van de bomen worden er altijd minstens evenveel nieuwe bomen aangeplant tenzij er voldoende streekeigen spontane vegetatie aanwezig is. Alle producten zijn gemaakt om de bestaande natuur te helpen beheren, een groene ruimte te bevorderen of in te kleden.

Duurzame bodembedekker

Houtsnippers als bodembedekker tussen planten

De productie van deze houtsnippers is alleen gebaseerd op beschikbare grondstoffen. Het was een bewuste keuze om de bomen niet naar verre oorden te exporteren, maar ze zelf te verwerken en af te leveren op een nieuwe, waardevolle bestemming. Op die manier blijven de grondstoffen dicht bij de plaats van oorsprong en beperken we de CO2-uitstoot.

Kortom, met onze houtsnippers streven we naar een lage ecologische voetafdruk. Er wordt niet gekapt of industrieel geoogst om de eindproductie te ondersteunen. Wij verwerken houtsnippers alleen op basis van de beschikbare grondstoffen en met het oog op de vereiste voorraad. Daarom verwerken wij alleen wat beschikbaar en nodig is. Het is dus heel goed mogelijk dat een bepaalde houtsoort tijdelijk niet voorradig is.

Houtsnippers uit verschillende houtsoorten

Elke houtsoort heeft zijn specifieke kenmerken. Bij Jatu hebben we ervoor gekozen om het aanbod te beperken tot 1 soort: Loof Hardhoutsnippers

Loof Hardhoutsnippers

Mix van houtsnippers afkomsting van Belgische hardhoutsoorten met een goeie prijs-kwaliteitsverhouding en lange levensduur. Ideaal voor bloemperkjes, meerjarige plant-, heester- en loofboomzone. Deze mix is een mengeling van hout afkomstig van: Eik, A Eik, Kastanje, Beuk, Es. Best te gebruiken in niet zuurminnende groenzones. Dit zowel in de fase van de aanplant als in een bestaande groenzone. Door enkel met hardhout te werken zal de omzetting van houtsnipper tot organisch materiaal trager gebeuren waardoor de vertering minder snel optreedt.

Toepassingen

Het grote voordeel van houtchips is dat deze voor verschillende toepassingen gebruikt kunnen worden. Denk maar aan wandelpaden voor in de tuin, bodembedekker, … Houtsnippers zijn er voor allerlei toepassingen, de ene al wat meer gekend of de andere:

  • Groenbuffer
  • Sier en border
  • Sport en speelzone
  • Groeiplaatsverbetering
  • Festival
  • Dierenperk
  • Bloemperk
  • Wandelpad
  • Groentetuin
Houtsnippers als bodembekker in kippenhok
Houtsnippers als bodembekker in speelzone
Houtsnippers als bodembedekker in tuin
Houtsnippers als bodembedekker

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Relevante artikels

Ontdek alle advies & inspiratiecategorieën