Wat is het verschil tussen boomschors en houtsnippers ?

bodembedekking in tuin met houtsnippers

Zowel houtsnippers als boomschors zijn restproducten van bomen, maar het belangrijkste verschil tussen houtsnippers en boomschors zit hem in het productieproces en welke onderdelen van de boom ze gebruiken. De houtsnippers bij Jatu zijn afkomstig uit gesteltakken of stamstukken. Boomschors daarentegen bestaat, zoals de naam het ook zegt, enkel uit de schors van de boom. Afhankelijk van het type boom, heb je uiteraard verschillende types boomschors.

De houtsnippers in ons assortiment zijn een 100% Belgisch product en dragen bij aan het systeem van de korte keten. Door een lokale oogst en het feit dat de houtsnippers in het assortiment per soort verkrijgbaar zijn, kan je ook steeds de afkomst achterhalen. In vele gevallen komt boomschors uit het buitenland. Ecologisch is dat niet, want vaak heeft de schors al honderden kilometers afgelegd vooraleer het in jouw tuin belandt. Ook de afkomst en echtheid van boomschors is vaak moeilijk te herkennen, want in de meeste gevallen wordt een boomschors ook gemengd.

Los van het ecologische en authentieke aspect is er ook een kleurverschil. Snippers zijn licht van kleur, waar boomschors donkerder is.

Schors in speeltuin

Een belangrijk verschil die we niet mogen vergeten is de levensduur. Houtsnippers kennen over het algemeen een kortere levensduur dan boomschors, dit moet daardoor veel sneller vervangen worden of aangevuld.

Als laatste is er ook de dichtheid van de bedekking. Houtsnippers zijn fijner en kleiner, terwijl een boomschors eerder uit brokken bestaat en grover is. Om een egale, dichte laag te creëren, zal je in vergelijking meer boomschors dan snippers nodig hebben.

Houtsnippers

Onze leverancier gaat enkel gebruik maken van gesteltakken en stamstukken. Wortels, takken en kruinen worden dus niet verwerkt in onze houtsnippers. Doordat deze meer hout, dan kruidachtig materiaal bevatten, is de duurzaamheid veel groter dan de houtsnippers van twijgen. Hierdoor verloopt het verteringsproces veel trager, waardoor ze langer blijven liggen.

Elke houtsoort heeft zijn specifieke kenmerken en toepassingsmogelijkheden. Van bodembedekker tot wandelpad, van een plantenborder tot groenzone, maar ook moestuinen, kippenrennen of plantenborders kunnen aangelegd worden met de houtsnippers. Een groot voordeel aan de houtsnipper is dat ze een isolerende waarde hebben tegen droogte! Hierdoor stockeren ze water en kan de warmte niet aan de grond.

Plus, het geeft esthetisch ook een heel mooie meerwaarde!

🌳 Voor elke tuintoepassing

🔅 Ideale bodemisolatie

💧 Vochtregulering van de ondergrond

Boomschors: Pin Sylvester of Pin Maritime

Als je denkt aan bodembedekker, denken de meeste mensen nog altijd aan boomschors. Het is de meest bekende natuurlijke bodembedekker.

Boomschors wordt, zoals de naam het zegt, gemaakt van de schors van de boom. Je kan het gebruiken voor dezelfde toepassing als een houtsnipper: decoratief, voor wandelpaden of tegen het onkruid. Het beschermt daarnaast ook het bodemleven in de tuin. Hoe fijner de schors gemalen is, hoe beter het onkruid weert en hoe beter het vocht vasthoudt. Boomschors is ook toepasbaar als zachte ondergrond onder speeltoestellen

Boomschors is verkrijgbaar in verschillende soorten, kleuren en maten. De oorsprong, het type boom, bepaalt de kwaliteit en levensduur van het product. Afhankelijk van de soort, heeft een boomschors een levensduur tussen de 2 en 6 jaar mee.

Boomschors als bodembedekking rond vijver

Ontdek alle advies & inspiratiecategorieën