Alle voordelen lavasteen in je tuin opgesomd !

U heeft vast wel al eens gehoord van lavasteen, maar wist je dat lavasteen een uitstekend product is voor je tuin? Lavasteen is een natuurlijk gesteente dat ontstaat door vulkanische activiteit. Het wordt gevormd door de stolling van lava nadat deze is afgekoeld. Het is poreus en zeer licht van gewicht. Hierdoor is lavasteen heel veelzijdig en kan het voor verschillende toepassingen in je tuin gebruikt worden. We geven je hieronder graag een overzicht van alle voordelen en toepassingen van lavasteen in de tuin.

 

1) Minder onkruidgroei

Lavasteen is ideaal als bodembedekker. Het oogt niet alleen mooi, het is een ideale biologische onkruidverdelger. Doordat lavastenen een poreuze structuur hebben, kan onkruid minder snel wortel schieten en doorgroeien. Door lava als bodembedekker te gebruiken is de kans op onkruid dus minder groot dan bij andere bodembedekkers. Verkiest u een fijnere korrel, opteer dan voor lava 2/8. Houdt u van een iets grovere structuur dan is lava 8/16 de juiste keuze voor u.

2) Duurzaamheid

Lava is een zeer duurzaam product. Het is bestand tegen verschillende weersomstandigheden zoals regen, vorst of hitte en gaat daardoor jaren mee zonder aan kwaliteit in te boeten. In tegenstelling tot andere bodembedekkers verteert lavasteen niet. Hierdoor hoeft lavasteen niet vaak vervangen te worden. Daarnaast is lavasteen een materiaal dat weinig onderhoud vergt. Het is bestand tegen vuil en aanslag, waardoor het dus niet schoongemaakt dient te worden. Zo kan je er jarenlang van genieten zonder er al te veel tijd en moeite in te steken.

Lavastenen zijn dus de perfecte, duurzame keuze voor je tuin!

 

3) Drainage

Naast lavasteen bestaat er ook nog lavagruis of lavazand. Dit is de fijnkorrelige variant van lavasteen. Het is een uitstekend funderings- en drainagemateriaal. Door de fijnere structuur kan lavazand zeer egaal en stevig aangelegd worden, waardoor deze een ideale stabiliteit biedt als ondergrond voor bijvoorbeeld kunstgras.

Maar ook lava 16/32 is ideaal als funderings- en drainagelaag onder bijvoorbeeld een paardenpiste. Door lava als drainage te gebruiken ontstaan er geen plassen waardoor het risico op slipgevaar dus vermindert.

4) Waterdoorlatend

Door de poreuze structuur van lavasteen, kan het zeer goed water opnemen om dat geleidelijk aan door te laten. Dit maakt lavasteen het perfecte product om bijvoorbeeld in plantenbakken of borders te verwerken. De planten krijgen dankzij de lava voldoende water en kunnen dus goed groeien.

Ook in uw gazon heeft lava zeker een plaats. Doordat lavagruis het water goed vasthoudt en geleidelijk aan vrijgeeft is het ook een ideale bodemverbeteraar voor uw gazon indien uw tuin een droge ondergrond heeft. Lavagruis helpt om de grond vochtiger te houden waardoor het gras beter kan gedijen.

 

5) Warmteabsorptie

Een van de vele eigenschappen van lavasteen is dat het warmte goed vasthoudt en absorbeert. Zeker als bodembedekker is dit een extra troef. Doordat lavastenen de warmte absorberen, zal de ondergrond niet oververhit raken. Een groot voordeel tijdens droge, warme zomers.

Maar ook als omranding van een vuurkorf of vuurplaats is lavasteen ideaal. Het geeft niet alleen warmte af, het zorgt ook nog eens voor een extra sfeervolle uitstraling in de tuin.

Lavastenen gebruiken rond de vuurkorf

6) Zuiverende werking

Lava wordt ook vaak gebruikt in filterzones van (zwem)vijvers dankzij zijn zuiverende werking. Door de poreuze structuur van lavasteen is er extra veel oppervlak voor de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor het filteren van het water. Als filterlava raden wij vooral lavasteen 16/32 aan. Wil je een fijnere afwerking, dan kan je er ook voor kiezen om de filterzone af te dekken met een laag lava 8/16. Beide lagen zullen dan het water zuiveren.

7) Natuurlijke uitstraling

Lavasteen heeft een heel mooie en natuurlijke uitstraling. Het is verkrijgbaar in verschillende groottes en ook de kleur kan variëren naargelang de plaats en moment van winning. Dankzij de verschillende groottes en kleuren, kan lava dus op verscheidene manieren in je tuin verwerkt worden.

Bodembedekker, bodemverbeteraar of filterlava, … Dit zijn slechts enkele van de vele toepassingen van lavastenen. Lavasteen is een prachtig product dat zeker een plekje in je tuin verdient! Ontdek hier al onze formaten lavasteen.

Nog vragen of toch liever een prijs op maat?

Producten verwant aan dit artikel

Alle blogs

Relevante artikels

Alle blogs

De 5 beste bodembedekkers voor je tuin

Op zoek naar de perfecte bodembedekker voor je tuin? Ontdek de top 5 keuzes die niet alleen je tuin transformeren maar ook duurzaam en esthetisch aantrekkelijk zijn. Van Belgische houtsnippers tot het elegante Steenroos, elke optie biedt unieke voordelen en een eigen charme.

Stappenplan aanleg Kunstgras met Drainbase

Door de klimaatveranderingen wordt het steeds moeilijker om je gazon mooi groen te houden. Kunstgras kan de ideale oplossing bieden. Het is onderhoudsvriendelijk, ziet er alsmaar natuurlijker uit en is bovendien eenvoudig zelf te plaatsen. In deze blog lees je hoe je de aanleg van kunstgras eenvoudig zelf kan uitvoeren.

Ontdek alle advies & inspiratiecategorieën