Hoeveel kost grind?

Je wilt graag een oprit of terras in grind aanleggen maar vraagt je af hoeveel grind nu kost? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Grind bestaat in verschillende kleuren, formaten en vormen dus een eenduidig antwoord op deze vraag bestaat jammer genoeg niet. Toch kunnen wij je zeker verder helpen, want voor elk budget bestaat er een gepaste grindsoort.

De kostprijs van grind wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals onder andere de herkomst, de kleur en de vorm.

De herkomst van grind

Herkomst

Over het algemeen kan je stellen dat van hoe verder het grind komt, hoe duurder het is. De absolute prijsklopper hierin is het Belgisch blauw. Afkomstig uit eigen land en een favoriet bij velen.

In het duurdere segment heb je dan de grindsoorten die exclusiever en daardoor ook soms moeilijker verkrijgbaar zijn. Deze worden vaak in buitenlandse groeves ontgonnen en brengen dus extra kosten qua transport mee.

Verschillende soorten grind die afloopt van goedkopere bovenaan duurdere vanonder

Kleur

Werk je met een beperkter budget dan kies je best voor grindsoorten in de standaard grijze kleuren, zoals een Belgisch blauw of een Franse dolomiet.

Grindsoorten in beige tinten zoals Mignonette beige of Comblanchien vallen vaak in de middenmoot.

Vooral de wittere grindsoorten behoren tot het duurdere segment, zoals een Niagara Blue, Nevada of Crystal White. Ook specialere tinten zoals de Moloko met zijn extra glinstering, vallen vaak duurder uit.

Vorm

Afgerond grind is vaak duurder dan gewoon gebroken split. Dit omdat deze keien vaak machinaal bewerkt en afgerond werden.

Zo zijn de ronde, witte Carrara keien afkomstig uit Italië, één van de duurdere grindsoorten.

Zaken om rekening mee te houden!

Over het algemeen kan je stellen dat de goedkoopste grindsoorten zo rond de 50 à 100€/ton kosten. Voor de exclusievere grindsoorten betaal je al gauw meer dan 200€/ton.

Als je houdt van een prachtige mix van verschillende kleuren en soorten, dan is een kant-en-klare mix perfect voor jou. Deze mixen zijn weliswaar iets duurder, maar dat komt omdat ze speciaal voor jou gemengd en voorbereid worden. Zo krijg je precies de variatie die je tuin nodig heeft.

Bij het aanpakken van een groot tuin- of landschapsproject is het altijd voordeliger om je materialen, in één keer te bestellen.

Dit komt omdat meerdere leveringen niet alleen de transportkosten opdrijven, maar ook je project kunnen vertragen. Grote bestellingen profiteren vaak van lagere prijzen en verminderen de complexiteit en het tijdsbestek van je projectplanning. Door alles tegelijk te bestellen, bespaar je tijd, geld en moeite, waardoor je project soepeler en efficiënter verloopt.

Daarnaast maakt één levering het plannen een stuk makkelijker, zodat je meer tijd hebt voor het leukere werk: het ontwerpen en realiseren van je project. Een slimme bestelstrategie draagt bij aan het succes van je project en helpt onvoorziene kosten te vermijden.

Bij het opstellen van je budget voor de aanleg van je oprit of terras dien je natuurlijk ook rekening te houden met de kosten van de fundering. Wij raden als fundering steeds kalksteenslag aan. Dit is goedkoper en beter waterdoorlatend dan stabilisé.

Oprit aangelegd met beige siergrind. Comblanchien siergrind geeft een unieke uitstraling aan ieder tuinproject. Geschikt voor alle toepassingen - Realisatiefoto Jatu.be grindwebshop

Wat kost een oprit met grind per m²? 

Voor een oprit werk je best met zowel kalksteenslag 0/20 als kalksteenslag 0/4.

Meer uitleg over de opbouw, vind je hier:

  • Kalksteenslag 0/20:  360kg nodig per m² à ca. €16,5/m²   
  • Kalksteenslag 0/4: 100kg nodig per m² à ca. €4.2/m²
  • Grindmatten van 4 cm hoog à ca. €16/m²
  • Grind: 80kg nodig per m² à ca. €4€-€26/m²
Aanleg terras met grind Balmoral 4 tot 8 mm en grindmatten ECCOgravel - Jatu.be grindwebshop

Wat kost een terras met grind m²

Voor een terras volstaat een fundering in kalksteenslag 0/4. Meer uitleg over de opbouw, vind je hier.

  • Kalksteenslag 0/4: 200kg nodig per m² à ca. €8.4/m²
  • Grindmatten van 3 cm hoog à ca. €14/m²
  • Grind: 65kg nodig per m² à ca. €3.25-€21.5/m²
Budget Gemiddeld Exclusief
Belgisch Blauw 4/8
Belgisch Blauw 6/14
Dolomiet 5/15
Rode mijnsteen 6/20
Franse Dolomiet 4/6
Franse Dolomiet 7/14
Rolgrind 16/32
Kasteelgrind 4/10
Cadure 8/11
Comblanchien 7/14
Yellow sun 8/11
Balmoral 4/8
Obscura 8/11
Heritage 6/10
Basalt 8/11
Belgisch Rood 7/16
Limburgs wit grind 8/16
Japans split 4/6
Porfier 4/6
Jura 4/8
Jura 8/16
Grauwacke 6/14
Maronne 4/8
Crystal white 8/12
Viniet 8/15
Nevada 8/12
Moloko 8/11
Niagara Blue 8/12
Mignonette grijs 4/8
Carrara 7/15
Carrara 15/25

Heb je nog vragen of toch liever een prijs op maat?

Producten verwant aan dit artikel

Alle blogs

Relevante artikels

Alle blogs

Stappenplan bij de aanleg van waterdoorlatende oprit

Wil je graag een waterdoorlatende oprit aanleggen, maar weet je niet meteen hoe eraan te beginnen? Dan ben je bij Jatu aan het juiste adres. We leggen je graag uit in een handig 5 stappenplan hoe je jouw oprit kan aanleggen, waterdoorlatend en met siergrind.

Ontdek alle advies & inspiratiecategorieën