Kies je voor grind of split? Ontdek het onderscheid

wit grind tussen planten

Een van de meest gestelde vragen is ‘Wat is nu eigenlijk het verschil tussen grind, split en keien?’. Om een doordachte en goede keuze te maken, is het belangrijk om het verschil te kennen tussen de verschillende soorten. Bij Jatu maken we het onderscheid tussen rond en gebroken grind of keien en split zoals men het in Nederland noemt.

Rond grind = keien

Wanneer we over rond grind of keien spreken, dan gaat het over natuurlijk ronde keien of machinaal gemanipuleerde ronde keien.

Grindsoorten zoals een Mignonette beige of grijs, die zijn door de combinatie natuur en tijd mooi afgerond. Andere keien zoals de Carrara, Balmoral of Maronne, worden machinaal rond gemaakt. Een rond grind, machinaal of door de natuur, is aangenaam om over te wandelen, zelf blootvoets.

Het gebruik van rond grind, raden wij aan in combinatie met grindmatten. Door hun honingstructuur biedt dit de nodige stevigheid, zodat het rond grind niet of minimaal gaat verschuiven.

Gebroken grind daarentegen, is over het algemeen dus goedkoper (naar gelang het type) omdat er minder machinale manipulatie nodig is en dit type is mogelijk met of zonder grindmat.

Jatu raadt grindmatten echter altijd aan omwille van de esthetische meerwaarde en het voetcomfort.

De meeste types siergrind bevatten geen stof. Maar waar je wel rekening mee moet houden, is dat bij levering van het grind er altijd een stoflaagje aanwezig zal zijn. Regen en water zorgen ervoor dat het stoflaagje van het siergrind na de aanleg weg zal spoelen.

Er zijn grindsoorten die stof bevatten en waarbij er na verloop van tijd een natuurlijke binding gaat optreden. Een mooi voorbeeld hiervan is de Dolomiet. Doordat dit een zachte kalksteen is, gaat de steen door gebruik licht vergruizen en binden tot een waterdoorlaatbare massa. Dolomiet is de voorloper van het siergrind in België, maar zeker niet de beste keuze voor elke toepassing.

Voor- en nadelen van siergrind

Zoals bij alle materialen, zijn er voor- en nadelen verbonden aan het gebruik van siergrind.

Bij siergrind, split of keien spreken we van een open verharding. Bij een open verharding, krijgt onkruid de kans om te ontkiemen. Dit is niet het grootste ongemak, maar het vergt wel wat onderhoud. Op bereden of bewandelde plaatsen zal onkruid dan ook minder voorkomen.

Siergrind in combinatie met een grindmat zorgt er wel voor dat onkruid zich niet kan vast zetten. Het geotextiel die onderaan de grindmatten vast gelaserd zijn, zorgt ervoor dat het onkruid niet dieper kan wortelen. Daardoor kan je het onkruid met wortel uit het siergrind trekken, zonder veel moeite.

Gesloten verhardingen vergen iets minder onderhoud, maar laten het hemelwater niet in de ondergrond sijpelen. Een open verharding daarentegen is waterdoorlatend.

België is het tweede, meest verharde land in Europa is. Hierdoor heeft België vaak te kampen met een te lage grondwaterstand en overstromingen bij hevige regenval. Open of halfopen verhardingen, helpen die waterfiltratie en kunnen die lage grondwaterstand verbeteren.

Eventuele herstellingen van een oprijlaan in siergrind is dan weer stukken gemakkelijker dan het herstellen van gebarsten beton of het vervangen van een gebroken tegel.

Siergrind verkleurt toch? Of niet?

Een misvatting die we vaak te horen krijgen, maar we kunnen er zeker van zijn: siergrind verkleurt niet.

De omgeving rond het grind zorgt er voor dat er stofdeeltjes op het grind terecht komt. Hoe poreuzer de steen, hoe meer stofdeeltjes het kan opnemen. Maar met een tuinslang en een beetje water krijg je het grind weer schoon. Zachte kalkstenen zoals een dolomiet en Parkgoud zijn hier dan ook veel gevoeliger aan.

Ook de ligging van het grind is belangrijk. Siergrind of split in schaduwrijke en goed begroeide omgevingen, heeft uiteraard de neiging om groen te worden na verloop van tijd. Hetzelfde geldt voor eender welk alternatief trouwens. Met een biologisch reinigingsmiddel los je dit letterlijk én figuurlijk op in een handomdraai.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Relevante artikels

Ontdek alle advies & inspiratiecategorieën