De 3 beste bodembedekkers voor je tuin

1. HOUTSNIPPERS VAN BELGISCHE ORIGINE

Onze houtsnippers zijn afkomstig van verschillende soorten loof-en naaldhout, met een lokale, Belgische afkomst. Het hout wordt geoogst volgens de regels van de kunst, kennis en wetgeving en zo dragen we bij aan een verantwoord boom-, park-en bosbeheer. Geen enkele snipper is afkomstig uit industriële of commerciële ontbossing!

De houtsnippers die je bij Jatu aankoopt, zijn afkomstig uit gesteltakken of stamstukken. Doordat deze meer hout dan kruidachtig materiaal bevatten, is de duurzaamheid veel groter dan de houtsnippers van twijgen. Hierdoor verloopt het verteringsproces veel trager, waardoor ze langer blijven liggen.

Elke houtsoort heeft zijn specifieke kenmerken en toepassingsmogelijkheden. Van bodembedekker tot wandelpad, van een plantenborder tot groenzone, maar ook moestuinen, kippenrennen of plantenborders kunnen aangelegd worden met de houtsnippers. Een groot voordeel aan de houtsnipper is dat ze een isolerende waarde hebben tegen droogte! Hierdoor stockeren ze water en kan de warmte niet aan de grond. Jatu heeft de Stammix, loofhardhout en eiken houtsnippers in het assortiment.

2. LAVASTEEN

Lavasteen als bodembedekker is een opkomende trend.

Het elegante alternatief voor boomschors neemt dankzij zijn porositeit water op en laat dan langzaam door bij droogte. In het buitenland zie je deze toepassing heel vaak. Als bodembedekker heeft lavasteen bovendien een zeer esthetische meerwaarde dankzij zijn mooie en warme tinten en ruwe vorm. Deze vorm voorkomt ineens ook dat honden en katten van je mooie tuin een openbaar toilet maken. Mooi meegenomen toch?

Om de CO2 voetafdruk zo laag mogelijk te houden, voert Jatu lava uitsluitend per schip aan vanuit het Duitse Eifelgebergte. Lava heb je in verschillende groottes van 4 –8 mm tot 16-32 mm. Dit is verkrijgbaar in Big bags, los of zakken van 20 kg.

3. SCHELPEN

Schelpen bieden een leuk alternatief als bodembedekker. Ze geven borders en wandelpaden een extra speels effect.

Als bodembedekker zijn schelpen uitermate geschikt en ze worden dan ook al gretig gebruikt aan onze kust waar ze helemaal opgaan in de omgeving. Wil je ook de kust aan huis halen? Gebruik dan schelpen om je tuin aan te kleden. Al eeuwen lang worden deze schelpen gewonnen voor diverse toepassingen waaronder kippengrit, waterzuivering, maar ook als natuurlijke verharding voor wandel-en fietspaden.

De winning wordt door de overheid streng gecontroleerd zodat de ecologische effecten zo miniem mogelijk blijven.

Voor welke bodembedekker ga jij in 2021?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Relevante artikels

Ontdek alle advies & inspiratiecategorieën