Zelf een duurzame, waterdoorlatende en budgetvriendelijke oprit aanleggen? Dan is een grindoprit de oplossing voor jou.

Aanleg oprit met grind Yellow Sun - Jatu.be grindwebshop

Waarom kiezen voor een grindoprit?

 • Duurzaam:
  Grind is een 100% natuurlijk bodemproduct. Het is bestand tegen diverse weersomstandigheden en gaat lang mee. Dit maakt het niet alleen een ecologisch verantwoorde keuze, maar ook een investering voor je woning op lange termijn.

 • Onderhoudsarm:
  Mits een juiste opbouw van je grindoprit, is het een onderhoudsvriendelijke oprit. Met gebruik van grindstabilisatie voorkom je bandenvorming en verspreiding van het grind. Het anti-worteldoek onder de grindmatten vermijdt dan weer onkruid. Geen gedoe met eindeloos onkruid tussen voegen. Kies voor het gemak van een grindoprit.

 • Veelzijdig en Stijlvol:
  Met een breed scala aan kleuren en formaten biedt grind eindeloze personalisatiemogelijkheden. Ieder huis is uniek (zeker in België), dus verdient ook ieder woning zijn eigen finishing touch. Met siergrind kan iedereen zijn creativiteit botvieren. Ontdek alle kleuren en formaten.

 • Betaalbaar:
  Grind is niet alleen voordeliger dan alternatieven zoals tegels, klinkers, of beton; het is ook eenvoudig zelf aan te leggen, waardoor je bespaart op arbeidskosten. Deze kosteneffectieve optie combineert schoonheid met functionaliteit zonder grote investeringen.

Aanleg oprit met grind, grindmatten en waterdoorlatende fundering - Jatu.be grindwebshop

Welk grind kiezen voor oprit?

Bij het aanleggen van een oprit met grind sta je voor een belangrijke keuze: welk type grind is het beste? Niet alle grind of split is geschikt voor elk type gebruik, vooral niet voor een plek waar dagelijks auto’s overheen rijden. Hieronder vind je een eenvoudige gids om de perfecte match voor jouw oprit te vinden.

Kies je grind of split?

Wil je het verschil weten? Lees er dan alles over in onze blog het verschil tussen grind en split. Wat is het beste voor je oprit? Hoewel afgerond grind aangenamer is om over te wandelen en dus een beter comfort biedt, zal gebroken split beter blijven liggen voor dagelijks gebruik. Bij een oprit wordt er dus vaker gebroken split gebruikt omdat dit onderhoudsvriendelijker is om over te rijden.

Is het comfort toch belangrijker voor jou? Dan raden we zeker aan met grindmatten te werken om de verspreiding tegen te gaan. Dat is hoe dan ook de beste optie voor een oprit, maar met afgerond grind zal het zeker nodig zijn.

Welk formaat grind kies je?

Voor de aanleg van een oprit met grind wordt normaal voornamelijk gewerkt met een klassiek formaat. Dit wil zeggen een zeef fromaat groter dan 6 mm. Dit voorkomt dat het tussen de banden blijft steken. De meeste grindsoorten hebben dan ook een formaat tussen de 6 en 14 mm.

Wil je toch een fijnere grindsoort? Dat kan zeker, op een groot oppervlak geeft dit als voordeel dat het egaler zal liggen dan met de klassieke formaten. Mogelijks zal je de oprit wel wat sneller moeten vegen of aanvullen. Om dit tegen te gaan raden we aan met grindstabilisatie te werken.

Welke kleur grind kiezen?

Siergrind komt in een breed spectrum aan kleuren, wat talloze mogelijkheden biedt voor persoonlijke voorkeuren en stijlcombinaties. Of je nu een natuurlijke, subtiele look wilt of iets dat een statement maakt, er is altijd een grindsoort die bij jouw unieke smaak past. Keuzestress? We helpen je graag op weg met enkele tips en stijlen voor tuinprojecten met siergrind.

De veelzijdigheid van grind en split biedt de mogelijkheid om te experimenteren met verschillende kleuren en formaten. Creëer een unieke oprit die niet alleen functioneel is maar ook esthetisch aansluit bij de stijl van je huis en tuin.

Bij Jatu.be begrijpen we het belang van de juiste keuze voor je oprit. Ons uitgebreide assortiment aan grind en split is zorgvuldig geselecteerd om aan alle behoeften te voldoen. Of je nu kiest voor de duurzaamheid en kostenefficiëntie van grind of de stabiliteit en weerstand van split, wij staan klaar om je te begeleiden bij elke stap.

Oprit zelf aanleggen?

Een oprit aanleggen met grind biedt bovendien het grote voordeel dat je dit perfect zelf kan. Hoe je dit best kan doen leggen we je graag uit aan de hand van ons stappenplan voor de aanleg van een grindoprit of onze korte tutorial.

Als je een oprit aanlegt met grind waar dagelijks over gereden zal worden, is het belangrijk de juiste opbouw te hanteren. Dit begint bij een goede fundering, vervolgt door een egalisatielaag, grindmatten en finaal het juiste grind.

In vier stappen ligt je grindoprit er dus. Bereken nu je hoeveelheden met onze eenvoudige calculator. Het enige wat je moet weten is je aantal m².

Benieuwd naar wat Jatu voor jou kan betekenen? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend advies op maat van jouw tuinproject.

Samen maken we van jouw oprit de eyecatcher van de straat!

"*" geeft vereiste velden aan

Sleep bestanden hierheen of
Toegestane bestandstypen: jpg, jpeg, gif, png, webp, pdf, word, wordx, Max. bestandsgrootte: 64 MB.
  Alle info die je hebt kan onze tuinexperten helpen bij het beantwoorden van je vragen.
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  FAQ aanleg oprit met grind

  Wat zijn de nadelen van een grindoprit?

  Dit zijn de belangrijkste nadelen van een oprit met grind:

  • Niet alle grindsoorten zijn geschikt om over te rijden (bekijk altijd goed de product specificaties)
  • Als het verkeerde grind gekozen wordt, kan het breken en stoffig worden
  • Grind is een natuurproduct, dit wil zeggen dat de kleur soms wat kan variëren na verloop van tijd. Bijvoorbeeld bij een aanvulling na enkele jaren. Daarom raden we altijd aan een project in een keer aan te leggen.
  • Grind ligt niet vast, waardoor een minimaal onderhoud nodig kan zijn.
  • Na enkele jaren kan je mogelijk wat moeten aanvullen. Je kan dit beperken door grindmatten te gebruiken.

  Wat is het verschil tussen grind en split?

  Onze noorderburen maken graag het onderscheid tussen grind en split. Grind omvat dan alle gesteenten die machinaal of natuurlijk afgerond worden. Split gaat om gebroken gesteente dat dus scherpere randen heeft. In België worden beide termen door elkaar gebruikt.

  Wat is nu de beste optie voor jouw project? Dat hangt er wat van af, beide hebben hun voor en nadelen:

  1. Grind of ronde keitjes

  • + Aangenaam om over te wandelen, zelf barvoets
  • + Oogt elegant op een groot oppervlak
  • – Kan zich iets sneller verspreiden door ronde vorm
  • – Vaak iets duurder dan split of gebroken grind

  2. Gebroken grind of split

  • + Ligt een stuk vaster doordat het meer in elkaar haakt, dus onderhoudsvriendelijk
  • + Vaak een stuk goedkoper dan grind of afgeronde keien
  • + Nog meer keuze in soorten en kleuren
  • – Minder comfortabel om over te wandelen
  • – Kan er wat robuuster uit zien op een groot oppervlak dan grind of ronde keitjes (afhankelijk van smaak of dit een nadeel is)

  Voor de aanleg van een oprit wordt dus meestal gekozen voor gebroken grind of split bij de aanleg van een oprit. Het onderhoudsgemak is hier dan vaak de doorslaggevende factor. Dat wil echter niet zeggen dat afgerond grind niet kan of niet gebruikt wordt. Alleen is het daar nog belangrijker zeker grindmatten te gebruiken.

   

  Hoe leg ik een grindoprit aan?

  Een oprit aanleggen met grind is niet moeilijk, dat kan in 4 stappen:

  1. 20 cm fundering/drainage – Kalksteenslag 0/20
  2. 5 cm egalisatie – Kalksteenslag 0/4
  3. Grindmatten van 4cm voor oprit (wit of grijs, afhankelijk van grind)
  4. 5 cm siergrind geschikt voor oprit om de matten mee op te vullen

  Als je onze volledige opbouw volgt, zal je dus 30 cm moeten afgraven vooraleer je begint. Bekijk zeker ook ons stappenplan, met installatievideo en calculator voor je grindoprit.

  Hoeveel grind heb ik nodig voor een oprit?

  Als je onze opbouw volgt, dan zal je volgende hoeveelheden nodig hebben:

  • 5 cm siergrind – Soortelijk gewicht 1600 kg/m³, dus 80 kg/m²
  • ECCOgravel grindmatten van 4 cm hoog, afmetingen 1,2 m op 1,6 m of 1,92 m²/stuk (plooibaar op 80 cm)
  • 5 cm egalisatielaag met Kalksteenslag 0/4 – Soortelijk gewicht 2000 kg/m³, dus 100 kg/m²
  • 20 cm fundering/drainage met Kalksteenslag 0/20 – Soortelijk gewicht 1800 kg/m³, dus 360 kg/m²

  Werk je niet met grindmatten, dan raden we aan om ook een laag van 5 cm te plaatsen. Dit zal dus ook 80 kg grind per vierkante meter zijn. Als het om een aanvulling gaat, zal dit afhankelijk zijn van hoeveel je wil aanvullen. Gebruik onze grindcalculator om eenvoudig je hoeveelheid te berekenen en je gewenste afmetingen aan te passen.

  Waarom werken met grindmatten?

  Je bent niet verplicht om te werken met grindmatten, maar voor de aanleg van oprit is het wel sterk aan te raden. Dit zal er op de lange termijn voor zorgen dat:

  • Je grind mooi op zijn plaats blijft liggen
  • Je geen spoorvorming krijgt
  • De oprit in het algemeen proper blijft liggen

  Werken met honinggraten of grindmatten is dus eigenlijk een investering die ervoor zorgt dat je minder onderhoud hebt en minder snel zal moeten aanvullen. Het kan je project dus iets duurder maken, maar voor zones die frequent gebruikt worden, hebben ze zeker hun meerwaarde.

  Vul de grindmatten 1 cm boven de hoogte op. Voor de grindmatten voor oprit die 4 cm hoog zijn, zal dit dus 5 cm zijn. Dit komt overeen met 80 kg/m². Zo zitten ze mooi weg en creëer je een egaal oppervlakte, dat waterdoorlatend is zonder dat je de grindmatten erdoor ziet komen.

  Wat kost een grindoprit?

  Je kan heel wat kosten besparen door je grindoprit zelf aan te leggen. Daarnaast hangt de prijs van je project af van wat je als afwerking kiest. Kies het beste grind voor je project aan de hand van onze tips voor de juiste keuze. Wil je exact weten wat jouw project zal kosten aan materiaal?

  • Bereken je hoeveelheid met onze calculator voor aanleg van een grindoprit
  • Selecteer je bovenlaag grind en wijzig indien nodig de voorgestelde hoeveelheden
  • Voeg toe aan je winkelwagen vanuit calculator
  • Voeg je postcode toe
  • Laat de totaalprijs voor je producten en eventueel transport berekenen in de winkelwagen

  Zo heb je meteen een idee van wat de prijs is voor je totaalproject. Zit je met vragen of laat je het liever uitrekenen? Neem dan contact op met een van onze experten, ze bezorgen je een prijs op maat binnen de 24u.

  Advies en inspiratie

  Hoeveel kost grind?

  Benieuwd naar de kosten van grind? Hier is alles wat je moet weten!

  Grind is een veelzijdig materiaal dat je tuin kan transformeren maar de prijs kan variëren op basis van verschillende factoren. Leer meer over de invloed van kleur, herkomst en vorm van grind. Ontdek waarom bepaalde kleuren duurder zijn dan andere en hoe de herkomst van het grind de prijs kan beïnvloeden.