Hoeveel grind heb je nodig per vierkante meter?

Tuin met rood décoratief siergrind - Heritage

Grind is een budgetvriendelijke en waterdoorlaatbare oplossing voor het aanleggen van een oprit of terras. Maar niet alleen dat; het is ook nog eens veelzijdig om te gebruiken.Iedereen kan grind aanleggen, maar hoeveel heb je nu precies nodig? Bij de aanleg van grind of split, kunnen we je al een aantal nuttige tips en richtlijnen meegeven om dat perfecte plaatsje aan te leggen.

Allereerst is het belangrijk om te bepalen of het gaat om een stuk siertuin waar nauwelijks tot niet op gelopen zal worden of gaat het om een wandelpad of oprit.

Decoratief grind in je siertuin

Voortuin aangelegd met kasteelgrind Balmoral

Wanneer het gaat om een siertuin waar nauwelijks tot niet op gelopen wordt, dan raden we aan om het siergrind tot 5 cm dik te leggen. Gebruik zeker een worteldoek om het stukje siertuin netjes te houden. Gebruik je een siergrind of split met een korrelgrootte tussen de 20 en 40 mm, dan raden we aan om de laag iets dikker te leggen naar 6 à 7 cm. Dit om een mooie opvulling te garanderen.

Wanneer je grotere grindsoorten of breukstenen gaat gebruiken in een aanleg, dan is het belangrijk dat je een goede dekking hebt, vandaar dat je laagdikte dan ook iets dikker moet.

Wil je hulp bij het berekenen van de juiste hoeveelheid grind? Probeer dan onze handige calculator of vraag advies op maat. Onze medewerkers helpen je graag op weg.

Tuinpad met grind

Wanneer we spreken van een tuinpad of terras in grind, waar beperkt gebruik van zal gemaakt worden, dan raden we aan om een standaard laagdikte van 4 cm te gebruiken. Verschillende keuzes zijn hier afhankelijk van de grootte van het grind. Alles tussen 2 mm en 20 mm is mogelijk. Voor een laag van 4 cm zal je ongeveer 65 kg per m² nodig hebben.

Tuinpad met zwart grind
tuinpad met franse dolomiet

Oprit met grind

Ga je grind of split gebruiken bij de aanleg van een oprit of parkeerplaats, dan raden we aan om grindmatten te gebruiken. Een oprit of parking aanleggen met grindmatten zorgt voor stabiliteit en het behoud van een mooi en verzorgd grindoppervlak. De hoeveelheid grind die je dan nodig hebt is voor een laagdikte van 5 cm. Voor een laag van 5 cm zal je ongeveer 85 kg per m² nodig hebben.

Oprijlaan met Basalt grind
Grindparking met Cadure
Oprit grind voor zware vracht

Wanneer je de grindmatten niet gebruikt, maar toch grind als ondergrond gaat plaatsen waarop gereden wordt, dan adviseren we een laagdikte van 6 à 7 cm. In dit geval raden we dan ook aan om een grindsoort tussen de 7 mm en 20 mm te nemen.

Wanneer je een oprit aanlegt, dan is het aan te raden om met een goede fundering te beginnen, zoals bijvoorbeeld met een Kalksteenslag 0/20 of gebroken steenpuin. Dit zorgt voor extra stabiliteit.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Relevante artikels

De naam zegt het al: in een wilde tuin kan de natuur zijn wilde natuurpracht etaleren. Wil jij ook graag een tuin waar je elke dag kan genieten van een overvloed aan wilde bloemen? Lees dan zeker even verder, want in tegenstelling tot wat men denkt, houd je bij de aanleg van een wilde tuin toch best rekening met enkele zaken vooraleer je de natuur zijn gang kan laten gaan.

Lees meer

Ontdek alle advies & inspiratiecategorieën