Wat wordt de tuintrend van 2023?

Tuintrend 2023 warme aardetinten, voortuin met kasteelgrind

Een nieuw jaar, een nieuwe tuintrend!

De voorbije jaren hechtten we meer en meer belang aan een verzorgde, gezellige, maar ook functionele tuin. De coronapandemie maakte ons meer bewust van de meerwaarde van een buitenruimte waarin niet alleen geleefd, maar ook genoten kan worden. Ook in 2023 wordt deze lijn verdergezet. Wij overlopen hieronder graag de belangrijkste tuintrends van dit jaar.

1. Warme aardetinten

De moderne tuin bootst steeds meer de echte natuur na. Weg met felle kleuren en onnatuurlijke materialen: De tuin van 2023 puilt uit van de warme en zachte aardetinten. Warme aardetinten creëren een rustgevende sfeer en doen denken aan de warmte en rijkdom van de natuur. Denk aan de bruine, gele of oranje kleuren van hout, planten maar ook van siergrind. Met Yellow Sun creëer je een warme, zuiderse look, maar ook Dolomiet heeft zeker een plaats in de tuin van 2023.

Hard geel grind voor oprit, Yellow Sun
Dolomiet 5/15, goedkoop grind met zuiderse uitstraling

2. Natuurlijk groen

Een groene tuin is tijdloos en wordt in 2023 nog belangrijker. Maar hoe zorg je ervoor dat het groen in je tuin er echt goed tot zijn recht komt?

Warme aardetinten de tuintrend van 2023, creëer contrast met siergrind en natuurlijk groen.
  • Zorg voor contrast. Door de warme aardetinten van siergrind slim te combineren met het warme groen van planten en bomen komt je tuin pas echt tot leven.
  • Gebruik het groen op een functionele manier. Plant bomen als natuurlijke zonwering en voorzie beplanting dat kan dienen als voeding voor de diertjes in de tuin.
  • Hou rekening met het type beplanting. Wil je planten die het hele jaar door groen blijven of mogen ze verkleuren? Moeten de planten bestand zijn tegen de droogte of niet?

3. Ecologisch verantwoorde tuin

Ecologie valt niet meer weg te denken uit de moderne tuin. We zijn ons steeds meer bewust van onze ecologische voetafdruk en de tuin van 2023 komt steeds meer tegemoet aan het ecologische aspect.

Zo houden we vaker rekening met de waterdoorlaatbaarheid van onze tuin. Beton en tegels worden vervangen door natuurlijke en waterdoorlatende materialen zoals grind. Een afgeronde sierkei zoals Kasteelgrind (ook wel Mignonette Beige genoemd) is bijvoorbeeld ideaal voor een terras of wandelpad.

De tuin van 2023 is dus zoveel mogelijk in harmonie met de omgeving en de natuurlijke ecosystemen in de buurt.

4. Tuinbeleving

Ook tuinbeleving blijft anno 2023 zeer belangrijk. Of je nu graag ontspannen in de hangmat ligt, verse groenten kweekt in de moestuin of geniet van een barbecue met vrienden, de tuin speelt een belangrijke rol in je welbevinden.

Een slimme indeling van je tuin zorgt ervoor dat je optimaal kan genieten. In de koude wintermaanden zorgt een gezellige zithoek met een vuurschaal of vuurkorf voor warmte en gezelligheid. In de zomermaanden kan diezelfde zithoek dienst doen als een gezellige plek voor een barbecue met familie en vrienden.

Door de juiste combinatie van planten, grind en meubelen uit natuurlijk en duurzaam materiaal creëer je een tuin die warmte, sfeer en gezelligheid uitstraalt.

Zwarte vuurschaal op grindterras
Belgische houtsnippers als ecologische bodembedekking
Voederhuis voor vogels, gemaakt in België

5. Breng leven in je tuin!

De tuin van 2023 zet in op biodiversiteit. Een tuin vol groen en natuurlijke materialen lokt altijd wat leven naar je tuin. Help de natuur dus een handje door gebruik te maken van de juiste materialen.

Door te kiezen voor boomschors of houtsnippers als bodembedekker, creëer je ‘s winters een aangename en warme thuis voor heel wat diertjes.

Hang ook zeker nestkastjes op in je tuin. Vooral in stedelijke omgevingen zijn er steeds minder nestplekken voor vogels, dus een nestkastje helpt niet alleen de vogels in je omgeving, maar zorgen ook voor een levendige tuin.

De tuintrends van 2023 zijn gericht op een natuurlijke en ecologische benadering van tuinieren. Warme aardetinten, natuurlijk groen, ecologisch verantwoorde tuinen en een optimale tuinbeleving zijn de belangrijkste aspecten van deze trend.

De coronapandemie heeft ons ook meer bewust gemaakt van de waarde van een buitenruimte waar we niet alleen kunnen leven, maar ook kunnen genieten. Door rekening te houden met deze tendensen kunnen we een tuin creëren die er niet alleen mooi uitziet, maar ook in harmonie is met de omgeving en onze ecologische voetafdruk.

"Nu is het aan jou!"

Zo, nu heb je een idee wat de belangrijkste tuintrends van 2023 zijn. Iedere tuin is natuurlijk uniek, dus speel met verschillende ideeën en pas toe wat het best bij jouw eigen tuinproject past. Veel succes!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Relevante artikels

Ontdek alle advies & inspiratiecategorieën