Een prairietuin. Wat is dat en hoe onderhoud ik het?

Prairietuin

Saaie, afgelikte gazons zijn passé, dit jaar kiezen we volop voor het wilde en ongerepte aspect van de natuur. Prairietuinen, ook wel bekend als bloementuinen of bloemenweides, passen perfect in deze trend. Maar vergis je niet, ook al ziet een prairietuin er wild en zeer natuurlijk uit, toch zit er achter deze tuin een uitgekiende strategie.

Wat is een prairietuin?

Een prairietuin is een zeer natuurlijke en onderhoudsvriendelijke tuin. De prairietuin combineert vele tientallen soorten grassen, bloemen en planten. Door een slimme combinatie van verschillende soorten planten en grassen ontstaat er een stabiel systeem dat zich mettertijd zelf in stand kan houden.Een prairietuin haalt zijn inspiratie uit de Noord-Amerikaanse prairievlaktes, die bekend staan om de lange, stevige grassen en planten. Dergelijke tuinen worden gekenmerkt door de eenvoudige, organische vormen die voor een natuurlijk uitzicht zorgen. In navolging van ‘Maai mei niet’ en soortgelijke initiatieven, wint de prairietuin hier in België steeds meer aan terrein.

Voordelen van een prairietuin

Een prairietuin heeft vele voordelen. Zo stimuleert deze tuin de biodiversiteit dankzij de combinatie van verschillende planten, grassen en bloemen. Een prairietuin is dus ook goed voor de bijen die volop de vele bloemen kunnen bestuiven.

Daarnaast vergt een goed aangelegde prairietuin relatief weinig onderhoud. Doordat er geen onkruidverdelgers hoeven gebruikt te worden en de tuin, met de jaren, zichzelf in stand houdt, is een prairietuin ook zeer ecologisch.

Dankzij de dichte begroeiing en de grote variëteit zijn prairietuinen ook zeer goed bestand tegen droogte en hitte. Ideaal voor de steeds droger wordende zomers dus.

Met een slimme combinatie van bloemen en planten met een variërende bloeitijd en verschillende kleuren, kan je een heel jaar lang genieten van een tuin vol kleurenpracht.

Prairietuin

Hoe ontwerp ik een prairietuin?

De beste periode om een prairietuin aan te leggen is het voor- en najaar. Een extra voordeel aan aanplanten in het najaar is dat tegen de zomer de prairieplanten al steviger geworteld zijn om de droogte goed te kunnen weerstaan. Je kan ervoor kiezen om van je volledige tuin een prairietuin te maken of slechts een deel van je tuin om te toveren tot een bloemenweide.

In principe komt een prairietuin het best tot zijn recht op een grotere oppervlakte, maar in feite kan een prairietuin overal, ook in kleinere tuinen.Eerst en vooral is het belangrijk dat de grond goed waterdoorlaatbaar is. Kies ook steeds voor een zonnige plek.

Voor je begint met aanplanten, is het belangrijk dat je alle oude resten gras, onkruid en wortels volledig verwijdert.Nu kan je beginnen met het uitkiezen en planten van de verschillende soorten grassen, planten en bloemen.

Voor de grassen kan je kiezen uit hoge grassen, die goed gedijen in klei- of leemgronden of lage grassen, die meer geschikt zijn voor zandgronden.

Voor de planten en bloemen kies je best voor sterke planten die diep wortelen en winterhard zijn. Het is gemakkelijk om hier een kant en klare mengeling van wilde bloemen te kopen.

Bij het aanplanten heb je de keuze om alles per groep aan te planten: hoge planten en grassen bij elkaar en lage planten en grassen bij elkaar. Of je kan ook voor een mix gaan. Aan jou de keuze!

Wees ook zeker niet bang om volop met kleuren te spelen. Hoe meer kleurenpracht, hoe leuker.

In een prairietuin plant je alles veel dichter bij elkaar dan in een gewone tuin of planten border. Tussen de planten dek je de grond af met een bodembedekker om onkruidgroei te voorkomen en de bodem warm te houden. Dit kan met mulch, lava, boomschors of zelfs schelpen.

lava
boomschors
Vlaamse kleischelpen

Hoe onderhoud ik een prairietuin?

Zoals reeds vermeld, heb je aan een prairietuin weinig tuinonderhoud.

De eerste jaren zul je nog wat werk hebben om ongewenste planten en onkruid te verwijderen, maar eens stevig ingegroeid moeten prairietuinen maar één keer per jaar echt onderhouden worden. Eind februari, begin maart verwijder je uitgebloeide planten en maai je de grassen kort. Zo wordt er plaats gemaakt voor nieuw groen om te groeien. Een prairietuin hoef je daarnaast ook niet te bemesten of water te geven.

Lekker makkelijk dus!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Relevante artikels

Ontdek alle advies & inspiratiecategorieën