Siergrind en keien als grafvulling voor begraafplaats

Bodembedekker begraafplaats

Wanneer de natuur ten volle beseft dat er weer een strenge winterperiode aankomt en in onze streken afsterft, worden de doden bij de christenen herdacht. De Kerk linkte die natuurbinding en christianiseerde de dodenherdenking met twee opeenvolgende feestdagen, dit al in het pre-christelijke Europa bij de Kelten en Germanen.

Op 1 november herdenken de Kerk en de christenen de doden die heilig zijn verklaard en pas op 2 november, de dag na Allerheiligen, vieren christenen Allerzielen, de dag waarop dierbare overledenen worden herdacht. Maar omdat 1 november een hoogdag is én een vrije dag, plannen de meeste families hun kerkhofbezoek op die vrije dag.

Siergrind als grafvulling

De begraafplaatsen krijgen tijdens deze periode vaak een opfrisbeurt. Familie en vrienden komen langs en zetten de typische Chrysant neer naast de grafsteen en heel vaak zie je op of rond de grafsteen siergrind of keitjes. Maar, welk siergrind gebruik je het best en hoeveel heb je er nu precies van nodig?

Hoewel de trend de laatste jaren naar meer groen neigt, om het rustige karakter van begraafplaats te benadrukken, worden nog vele wandelpaden aangelegd in de typische Rode Mijnsteen en Dolomiet. Deze klassiekers vinden ook vaak hun weg naar het grafmonument, zelf als grafvulling.

Daarnaast zijn de ronde Carrara keien een veel gekozen siergrind omwille van hun witte kleur en zachte, ronde vorm.

Welk siergrind past bij welk grafmonument?

De meeste grafzerken worden gehouwen uit arduin of graniet, twee sobere natuurstenen. Hiermee kunnen heel wat meer soorten siergrind worden gecombineerd om deze laatste rustplaats een persoonlijke toets te geven. Een echte aanrader is bijvoorbeeld Steenroos. Deze platte leisteenschilfers zijn beschikbaar in twee discrete tinten en zorgen door hun vorm voor aanzienlijk minder onkruidgroei.

Maar het allerbelangrijkste criterium bij het kiezen van siergrind als grafvulling, is je eigen voorkeur en die van de familie. Wil je een kleur die nauw aansluit met de grafzerk? Opteer dan voor Belgisch Blauw, Basalt, Moloko, Franse Dolomiet of Maronne. Verkies je wat meer contrast, dan kan je kiezen voor Balmoral, Belgisch Rood of Mignonette. Met 75 tot 100 kg siergrind heb je in de meeste gevallen voldoende.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Relevante artikels

Ontdek alle advies & inspiratiecategorieën